Toplumda yanlış bilinen bol şekerli tatlılar ve çikolatanın tüketilmesi şeker hastalığına yol açar inanışı son yapılan araştırmalar ile çürütülmüştür. Özellikle çikolata antioksidan maddeler içermesi nedeniyle artık şeker hastalarının kesinlikle yenmesi yasak listesinde değildir.
Kurban Bayramı boyunca şerbetli tatlı ve çikolata tüketimi artmaktadır. Bu besinlerin glisemik indeksleri ve kalorileri yüksek olduğundan kan şekerinin de hızla yükselmesine yol açarlar.
KAN DAMARLARIN GENİŞLEMESİNİ SAĞLAR
Sağlıklı bireylerle yapılan çalışmada 15 günlük bitter çikolata tüketiminin açlık HOMA-IR (insülin direnç testi) değerlerini düşürdüğü ve insülin hassasiyetini artırdığı sonucuna varılmıştır.
Faydaları saymakla bitmeyen hünnabın, şeker hastalığına iyi geldiği bildirildi. Bol miktarda pektin, tanen, müsilaj, şeker ve C vitamini ihtiva eden hünnabın kanı temizleyici, şeker düzenleyici özelliği bulunuyor.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
İlgili 22 soru bulundu
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
Diyabet hastalarının korktuğu besinlerden biri olan çikolata; bitter olduğunda korkuyu önle. Çünkü bitter çikolatada kakao oranı fazladır ve şeker oranı düşüktür. Kan şekerini dengeleme, açlık hissini bastırma ve tok tutma özelliği olduğu için günlük tüketimde yer olan bir besindir.
Uzun süre aç kalmak kan şekerini yükseltir mi? 12 saatten daha uzun süren açlıklarda stres hormonları da artacağı için açlık durumu kan şekerinde yanlış yüksek sonuçlara neden olabilir. Bunun yanı sıra çok uzun süreli açlık durumlarında hipoglisemi denilen kan şekeri düşmeleri de olabilir.
Buna karşın protein içeriğinin yüksek olması nedeniyle kan şekerini düşüren besinler arasında üst sıralarda yer alan yoğurt, diyabet hastaları tarafından düzenli olarak tüketilmelidir.
Çocuklarda yaş ilerledikçe kan şekeri aralığı değişiklik gösterir. 2-8 yaş arası çocuklarda açlık kan şekeri 80-160 mg/dl iken 8 yaş üzeri çocuklarda 80-130 mg/dl'dir. Çocuklarda tokluk kan şekerinin normal aralığı ise 2-8 yaş arası 110-190 mg/dl iken 8 yaş üzeri 110-170 mg/dl'dir.
Susuzluk hissi, ağız kuruluğu, sık idrara çıkma, görme bulanıklığı, yara iyileştirmesinde gecikme, ciltte kuruma ve kaşıntı, halsizlik, yorgunluk ve kilo kaybı kan şekerinin yükseldiğinin (hipergliseminin) belirtileridir.
En çok şeker içeren yoğurtlar şöyle sıralandı: - Tatlı yoğurtlarda her 100 gram için ortalama 16.4 gram şeker bulunuyor. - Organik yoğurtlar ise her 100 gram başına 13.1 gram şeker içeriyor. - Çocuk yoğurtları da 100 gram başına 10.8 gram şeker içeriyor ve bu iki küp şekere eşdeğer geliyor.
İnsülinin 1921 yılında kullanıma girmesinden bu yana diyabetin tüm türleri tedavi edilebilmektedir ancak "kesin-yani-kalıcı bir tedavisi yoktur". TİP2 ŞEKER HASTALARI kan şekeri düzeylerini düşürmek için HERGÜN VE DAİMA ilaç yada insülin yapıması gerekmektedir.
Karbonhidrat içeren, salatalık da dahil hiçbir gıda kan şekerini düşürmez.
Nişasta içermeye bir sebze olan domates, bu özelliği sayesinde kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasını sağlamaktadır.
Vücuda fazla şeker alınması durumunda diş çürükleri, kalp problemleri oluşabilir ve obezite riski artar. Bu nedenle günde 25 gramdan (2,5 kare gibi) fazla çikolata tüketmemek gerekir. 3 günde bir 20 gram kadar bitter çikolata tüketmek ise ideal bir tercih olacaktır. Hürriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr.
Farklı tipleri bulunan şeker hastalığını tetikleyen unsurlardan bir tanesi de stres faktörüdür. Sinirsel şeker hastalığı olarak bilinen bu durum; kişinin stres altında kan şekerinin yükselmesi biçiminde ortaya çıkar.
Öğünlere günde ortalama 38 gramdan fazla yumurta katmanın diyabet riskini yaklaşık olarak yüzde 25 oranında artırdığı ortaya çıktı. Günde (bir yumurtanın eşdeğeri olan) 50 gramdan fazla yiyenlerin hasta olma riski ise yüzde 60 arttı.
Artık çok sayıda şekersiz çikolata bulunmaktadır. Şekersiz çikolatalar sadece şeker hastaları için lezzetli olmakla kalmaz, çünkü kakao çekirdeklerinin yüksek kalitede işlenmesi kakaonun tam tadını almamızı sağlar. Şekersiz çikolatanın kakao içeriği %100'dür.
Marketlerden aldığımız çikolatalar da genelde %54 kakao oranına sahip çikolatalar. Yurt dışında ise %52-62 kakao oranı semisweet, %63-72 kakao oranı ise bittersweet olarak geçiyor. Bir çikolatanın %54 kakao oranına sahip olması demek %46 şeker içerdiğini gösterir.
Şeker hastalığı büyük ölçüde genetik bir hastalıktır. Genetik faktörler dışında kronik hastalıkları bulunan insanlar, aşırı kilo problemi olanlar, hamilelikte şekeri yükselenler, hareketsiz yaşam ve sağlıksız beslenme gibi durumlar da gizli şeker hastalığını tetikleyen faktörlerdendir.
Su içmek idrar yapımını artırdığından kanda bulunan yüksek miktardaki şekerin bir kısmının atılmasına yol açar. Böylece su içmek şekeri düşürür. Bu nedenle şeker hastası olanlar kan şekerinin dengelenmesi için günde en az 2,5 litre su içmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri