Kıvamı tam olarak oturması için oda ısısına gelen sosu üzerini streçle kapatıp buz dolabına alalım. İşte bu kadar kolay çikolata sosu istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Dolapta üç gün dondurucuda istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.
oda sıcaklığında direkt olarak uygulayabilirsiniz. Serin, kuru, kokusuz yerde saklamanızı öneririz. 750 gr.
Çikolata sosu donar mı? Çikolata sosunun içerisindeki nişasta gibi maddeler donmasını engeller. Dolaba koyduğunuzda yalnızca katılaşma olur.
Eğer buzdolabı kullanacaksan çikolatayı hava ve ışık geçirmeyen, kuru bir kapta sakla. Bu kurallar uygulandığında çikolata uzun bir süre dayanır. Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır.
Bir çikolatanın bozulduğunu kokusu değişmiş ise acımtrak bir tat bırakıyor ise, çikolatanın üzeri beyaz bir tabaka ile kaplanmış ise bu çikolatanın bozulduğunun işareti olmaktadır ve tüketilmemelidir.
İlgili 35 soru bulundu
İşte bu kadar kolay çikolata sosu istediğiniz her yerde kullanabilirsiniz. Dolapta üç gün dondurucuda istediğiniz kadar muhafaza edebilirsiniz.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
Çikolataları Buzdolabında Saklama
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır.
Merak ettiğimiz bu durum, beyazlığın sebebi çikolata içerisindeki kakao yağının dışarı çıkmasından dolayıdır. Çikolatanın yapısında bulunan kakao yağı düşük sıcaklıklarda donma, yüksek sıcaklıklarda erime özelliğine sahiptir. Aldığımız çikolatanın saklama koşullarından dolayı ya da üretim sorunundan kaynaklanmaktadır.
Üzerinin kabuk bağlamaması için bir çırpıcı yardımıyla sürekli karıştırarak soğutun. Oda ısısında bu şekilde soğuttuğunuz sosu, buzdolabında kaldırıp daha kıvamlı hale gelmesi için 1 saat bekletebilirsiniz. Hazırladığınız tatlıların üzerine çikolata sosunu gezdirin. Afiyet olsun!
Keki kalıptan çıkarın. Soğuyan kekin üzerine ılınmış çikolata sosunu azar azar dökün. Sos iyice donduktan sonra kekinizi keserek servis edebilirsiniz.
Çikolataların bozulduğu iki şekilde anlaşılmaktadır; bunlardan birincisi görüntüsünün değişmesi ikincisi ise koku değişikliğinin olmasıdır. genellikle yağın erimesi ile çikolata yüzeyi beyazlar ama halen tüketilebilir. Çikolatanın üzerinde şekerlemenin oluşması ise, bozulmasının en önemli işaretini oluşturmaktadır.
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Bu çikolatanın tadını pek değiştirmez ve hala tüketilebilir durumdadır. Ancak çikolata neme maruz kalmışsa içindeki şeker nemden dolayı çözülür ve çikolata yüzeyine çıkar. Bu da çikolatanın bozulmasına yol açar.
Pastalarınız veya tatlılarınız için hazır çikolata sosu almak yerine kendi çikolata sosunuzu evde yapabilirsiniz. Sosunuzu yaptıktan sonra hemen kullanmayacaksanız buzdolabında saklayabilirsiniz. Artan sosunuzu da daha sonra kullanmak üzere yine buzdolabında ya da serin ve kuru bir yerde saklayabilirsiniz.
Sos için un, süt ve eritilmiş çikolata küçük bir tencereye alınır, kısık ateşte karıştırarak pişirilir. 2-3 dakika kaynaması yeterli, ocaktan alınır. Üzeri kaymak tutmaması için soğuyana kadar arada karıştırılır. Kek soğuyunca üzerine sos gezdirilir. Dinlendirip servis yapılır.
Çikolata sosu kekin üzerine, kek soğuduktan sonra dökülür. Sosu soğumuş olan kekin üzerine spatula yardımıyla eşit şekilde dökün. Kekiniz hazır afiyet olsun.
yaz mevsiminde mutfaklarımız, marketler gibi ortalama bir sıcaklığa (23c-25c) sahip olmadığı için dolaba koymak ve tüketmeden 10, 15 dakika önce dolaptan çıkarmak en iyisidir. dondurmadan bile daha serinletici ve haz verici oluyor.
2 gün içinde tüketilmelidir. Buzdolabında saklanmalıdır.
Bitter, sütlü ve beyaz çikolataların hepsi 45-60°C sıcaklıkta maksimum 1 ay şeklinde depolanmalıdır. Katı çikolataların depolandığı alan ise 12 ve 20°C sıcaklıkları arasında olmalıdır. Buna bağlı olarak bitter çikolata 24 ay, sütlü çikolata ve beyaz çikolata ise 18 ay saklanmaktadır.
Ketçap ve hardal gibi sosların kapakları açılmadığı takdirde son kullanım tarihinden sonra tüketilmeleri mümkündür. Açılmamış ketçap 6 ay, açılmamış hardal ise 1 yıl dayanabilir.
Evet, son kullanma tarihi geçmiş yoğurt yenilebilir: sonuçta yoğurt, buzdolabının ve laboratuvarların icadından çok önce tüketilmekte olan bir besindi; ve asıl amacı, soykırıma yol açmadan sütü bozulmadan uzun süre koruyabilmekti.
O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan toksik bileşikler ileriki zamanlarda sağlık sorunlarına sebep olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri