Kakao yağı, çikolata sıcakta veya soğukta tutulduğunda ortaya çıkıyor. Yani, o gördüğümüz beyaz lekeler aslında kakao yağı. Şurada Paylaş! Bu durum çikolatanın tadını bozup, ağızda pürüzlü bir tat bırakmasına neden olsa da tehlikeli bir durum içermiyor.
Çikolataları 20 derecenin üzerinde saklarsanız çikolatanın içerisindeki yağ erir. Çikolatalar 20 derecenin üzerinde saklandığında, çikolatanın içerisindeki yağ erir ve çikolatanın üzerinde yüzerek beyaz bir tabaka oluşturur. Çikolatanın tadı aynı kalır.
Öncelikle çikolatadaki beyazlaşma, herhangi bir küf ya da mantar oluşumuna işaret değildir. Hatta burada mikrobiyolojik bir bozulmadan da bahsedilemez. Çünkü beyazlaşma nedeninin kakao yağından kaynaklandığını zaten belirttik. Dolayısıyla beyazlaşmış çikolatanın tüketimi, sağlık açısından risk teşkil etmemektedir.
Beyazlamış çikolatayı yemek sağlık açısından bir sorun teşkil etmez. Mikrobiyolojik bir bozulma veya küflenme gibi bir durum değildir. Ancak, hem görüntü açısından olumsuz olması hem de yüzeydeki yağın damakta kötü tat bırakması tüketimi engeller.
Çikolata, zamanla bozulabilir ve kalitesi düşebilir. Tadı, kıvamı ve aroması değişen çikolata midenize dokunabilir, ağız tadınızı fazlasıyla bozabilir. Üzerinde oluşan beyaz lekeler (çikolata çiçeği) görülebilir ve bu da çikolatanın tadını ve dokusunu değiştirebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bozulmuş bir çikolata yediğinizde ne olur? Gıdaların tamamı için eğer bozuk bir gıda tüketirseniz gıda zehirlenmesi ile karşılaşırsınız. Yetişkinlerde de gıda zehirlenmesi görülebilmektedir, ishal ve kusma gibi semptomlarla karşılaşma ihtimaliniz yüksek.
Bozulan çikolatanın sağlığınıza zarar verebileceğini de unutmayın. Çikolatanızın tadından, kokusundan ya da görünüşünden dolayı bozuk olduğundan şüpheleniyorsanız küçük bir miktarda tadabilirsiniz. Ancak ne olursa olsun tüm çikolataları paketlerin üzerinde yazan son kullanma tarihine kadar tüketmeniz en iyi yoldur.
Çikolatanın bozulduğu şeklinden, tadından ve kokusundan anlaşılabilir. Kokusu değişmiş çikolatalar tüketilmemelidir. Acımsı ve yabancı bir tat çikolatanın bozulduğunu gösterir.
Örneğin, sütlü çikolata katı hâldeyken yaklaşık bir yıl boyunca rahatlıkla muhafaza edilebilir. Bitter çikolata ise katı hâldeyken yaklaşık iki yıl saklanır. Bu koşullarda en az dayanan ise beyaz çikolata. Beyaz çikolata uygun koşullar sağlandığında en fazla dört ay muhafaza edilebilir.
Ambalajı bozulmamış, doğru ortamda saklanan kaliteli bir çikolatanın raf ömrü ortalama 4-5 aydır. Eğer ambalajı çıkarılmış bir çikolatanız var ise bu çikolatayı 1-2 gün içerisinde tüketmeniz gerekmektedir, aksi halde sağlığınız olumsuz yönde etkilenebilir.
Çikolata İçin En Uygun Ortam Koşulları
Çikolatayı oda sıcaklığında ve kuru bir yerde saklamak en doğru yoldur. Buzdolabında saklanan çikolatalar olması gerekenden daha çok katılaşır ve tıpkı güneşin altında uzun süre kalan çikolatalarda olduğu gibi üzerinde beyaz çizgiler belirmeye başlar.
Beyaz çikolatanın yapımında bildiğiniz çikolatalardan farklı olarak direkt kakao kullanılmaz. Kakao çekirdeğinin yağı alınarak kullanılır ve çikolata tadı verilir. Kakao yağının içine şeker ve süt ilave edilir ve beyaz çikolata elde edilir. Beyaz çikolatada kakao bulunmaması nedeniyle bazılarına tadı farklı gelebilir.
Beyaz ya da açık renkli bir yüzeye çikolata lekesi bulaşması gibi bir durumda ılık bir suya karbonat atıp eritebilir ve sonra lekenin üzerine sürebilirsiniz. Böylelikle leke yumuşayacak temizlenmesi çok daha kolay olabilir.
Taşıma araçlarının içi en fazla 20°C olmalıdır. Çünkü çikolatada hemen erime riski mevcuttur ve eriyip tekrar donan çikolata hem görünüm hem de tat olarak mükemmel bir sunum olmayacaktır.
Çikolata küflenmez, kurtlanmaz. Ancak, çikolatanın üzerindeki veya içindeki fındık ve Antep fıstıkları, uygun hammadde seçimi, paketleme ve depolama koşullarına dikkat edilmediği takdirde küflü olabilir veya haşere oluşumuna neden olabilir.
Kakao yağı, süt ve şekerden oluşuyor. %35 kakao oranı idealdir. Kaliteli bir beyaz çikolatanın rengi bembeyaz değil sarıya dönüktür.
Oda Sıcaklığında Uzun Süre Saklama: Yüksek sıcaklıklarda çikolataları uzun süre açıkta bırakmak, erime riskini artırır ve lezzetini bozar. Çikolatayı oda sıcaklığında uzun süreli saklamaktan kaçınmak gerekir.
Çikolatanın geçmişi bundan tam 4000 yıl öncesine dayanıyor. Tarihi kaynaklara göre çikolata ilk kez Meksika topraklarında içecek şeklinde kullanılıyor. M.Ö. 1900'lerde şu anki Meksika topraklarında yaşamını sürdüren Olmekler'den önceki toplumun keşfi.
Özellikle 16 derecenin altında saklanması gerekir ve kuvertür çikolata yüksek sıcaklıkta yağını saldığı için kolayca bozulur. Çikolatanın bozulmasını engellemek için serin bir ortamda saklanması ve sıcak yaz günlerinde buzdolabında kaldırılması gerekir.
Son kullanma tarihi geçmiş çikolata, kişinin sağlığını çoğu zaman tehdit etmez. Çünkü çikolata son derece dayanıklı bir yiyecektir. Tadında herhangi bir değişiklik veya bozulma yoksa tüketilebilir. Bekleyen çikolatanın üzerinde beyaz bir tabaka oluşabilir.
Hangi bitter? Bitter çikolatalar koyu renklidir ve kakaoya sadece yağ ve de mini minnacık oranda şeker eklenerek üretilir. Açık kahverengi sütlü çikolatalardan temel farkı çok az süt ürünü içermeleri ya da -ki doğrusu budur- hiç süt ve şeker içermemeleridir.
Böyle durumlarda gıdaların üzerinde bakteri oluşumu meydana gelebileceğini Dile getiren Önal, "O nedenle son kullanma tarihi geçen ürünleri kullanmak kesinlikle sakıncalıdır, sağlığınızı tehdit edebilir. Gıda zehirlenmesine yol açabilir ya da uzun süre etkisi belli olmayan sağlık sorunlarına sebep olabilir." dedi.
SKT ise ürünün son kullanılabileceği/tüketilebileceği tarihi ifade eder. Bu tarih geçtiğinde, ürün kesinlikle kullanılmamalıdır. Bu tarihten sonra ürünün kontrolünü yaparak tüketmenizde bir sakınca yoktur. Bu tarihten sonra tüketilmemesi gerekir.
Bir gıdanın TETT'si geçtiyse bazı özelliklerini kaybetmiş olabilir fakat bunlar sağlığımızı olumsuz etkileyecek durum değildir. O yüzden TETT geçti diye gıdayı hemen çöpe atmamalıyız. Eğer gıdada kötü koku ve istenmeyen lezzet varsa o durumda tüketilmemesi ve atılması gerekmektedir” uyarısında bulundu.
Ne kadar yerseniz yiyin, 10 kilogramı aşmamaya çalışın. Zira 10 kilodan fazla çikolata yemek, zehirlenme ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri