Türk dilini korumak ve yaşatmak adına 1932 yılında kurulan Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerine ve derlemelerine internet sitesi üzerinden ulaşılabiliyor. TDK sözlüklerine göre "adamakıllı" birleşik yazılıyor.
''Adamakıllı çalışma'' ya da ''adamakıllı biri'' dediğimizde ise doğrudan ismi nitelediği için bu kelime sıfat olarak kullanılmıştır. Bu kelimeyi ''ADAM AKILLI'' şeklinde yazmak ise hatalıdır. Çünkü dil bilgisi kurallarına birleşik isim ve zarfların tümü bitişik yazılır.
Birçok insan adamakıllı sözcüğünü adam akıllı şeklinde ayrı yazar. Ancak bu yazım şekli yanlıştır. Çünkü bu sözcüğün doğru olan yazımı adamakıllı şeklindedir. Doğal olarak bu sözcük bitişik olarak yazılmalıdır.
Günlük hayatta oldukça fazla kullanılan kelimelerden biridir. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelime; gereğinden çok, iyice, bir güzel, bir temiz gibi anlamlara gelmektedir. Zarf yapılı bir kelimedir.
bata çıka, çoluk çocuk, düşe kalka, eciş bücüş, eğri büğrü, enine boyuna, eski püskü, ev bark, konu komşu, pılı pırtı, salkım saçak, sere serpe, soy sop, süklüm püklüm, yana yakıla, yarım yamalak vb. m ile yapılmış ikilemeler de ayrı yazılır: at mat, çocuk mocuk, dolap molap, kapı mapı, kitap mitap vb.
İlgili 20 soru bulundu
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
1. İnsanlık, beşeriyet: Fevkimde likā-yı sermediyyet / Zîrimde fenâ-yı âdemiyyet (Abdülhak Hâmit). 2. İnsana yakışır şekilde davranma, insanlık3: Âdemiyyet dâd-ı Hak'tır her kula nasîb (…).
Eski kelimelere ekler getirerek veya bu kelimeleri birleştirerek yeni kelimeler yaratmak mümkündür. Yeni kelimeler yaratmanın en yaygın şekli birleşik kelimelerdir. öteye beriye de bir birleşik kelimedir ve farklı sözcüklerin bir araya gelmesiyle oluşmuştur.
Adamak, Arapça kökenli bir kelimedir ve dilimize de Arapçadan geçmiştir. Adamak, bir şeyin gerçekleşmesi için bir niyette bulunmak, kendini kutsal bir şey uğruna fena etmek, bir şeyle yoğun bir şekilde ilgilenmek anlamlarına gelmektedir.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Bu kelimenin doğru yazılışı ayrı biçimde ele alınmış halidir. Yani yazılış hatası gerçekleştirmek için genel olarak 'gün boyu' biçiminde ifade edilir. Bitişik olarak yazılması ile beraber ortaya anlam karmaşası çıkmaktadır.
Sıra ve dışı kelimelerinin sözlüklerde ayrı ayrı karşılığı vardır, bir arada ama ayrı yazılarak oluşturulan kelime öbeği olan sıra dışı kelimesinin de sözlükte karşılığı vardır. Bu sebeplerden ötürü doğru yazılışı ayrı yani ' sıra dışı ' şeklindedir.
"Göz yaşı" yazımı ise imla hatasıdır. Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"gözyaşı"dır.
Dilimizde bazı kelimelerin kullanımında bitişik mi yoksa ayrı mı yazılacağı konusunda karışıklık vardır. İnsanlar sıkça bu konuda hata yapar. Kafatası kelimesi İnsanda ve omurgalılarda içinde beyin bulunan, başın kemik bölümü anlamına gelir ve bitişik yazılır.
Geniz eti veya adenoid; burun boşluğunun arkasında yer alan geniz bölgesinde bulunan, bağışıklık sisteminin önemli elemanlarından biri olan lenfositlerin görev aldığı özel bir lenfoid dokudur. Toplumda yaygın bilinenin aksine geniz etinin varlığı anormal bir durum değildir; sağlıklı her bireyde geniz eti bulunur.
TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda yeşilzeytin'in birleşik yazıldığını görüyoruz. Bunun sebebi ise, zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türüdür.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu'nun yazım kılavuzları sözlük sitesine göre bu sözcük “sivrisinek” şeklinde her daim bitişik yazılmalıdır. Çünkü sivrisinek aynı zamanda kanatlı böcek sınıfında yer alan bir hayvan türü olarak bilinir. Buna göre sivrisinek doğru yazılışı şu şekilde olmalıdır: Sivrisinek (doğru kullanım)
''Ahd'' kökünden türetilmiş olan Ahid sözcüğü dilimize Arapçadan geçmiştir. Ahit şeklinde kullanımı da yaygındır. Tasavvufta terim anlamıyla kullanılan bu sözcüğün ilk anlamı sözleşme ve yemindir. Ahd-i Vefa ise verdiği sözü tutmak, vaadini yerine getirmek anlamına gelir.
Anasır TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Ögeler.
Arapça'da avret (Arapça: عورة ) genellikle "çıplaklık" anlamına gelen '-wr kökünden türemiştir. Farsça, Kürtçe ve Urduca'da 'avrat kelimesi Arapça 'avret' kökünden türemiştir ve yaygın olarak "kadın" anlamında kullanılmıştır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Her kelimenin doğru yazım şekli olduğu gibi yüz yıl kelimesinin de doğru bir yazımı bulunmaktadır. Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre kelimenin doğru yazımı birleşik olarak yazılmasıdır. Yani kelimenin doğru yazımı "yüzyıl" şeklindedir.
Kelimenin yazım şekline gelecek olursak Türk Dil Kurumu kelimenin bitişik yazılmasını doğru bulmuştur. Kalıplaşmış bir sözcük haline gelen başıboş kelimesi ayrı yazılırsa yanlış olur. Yani başı boş şeklinde ayrı yazımı yanlıştır. TDK'ya göre de başıboş şeklinde bitişik yazılması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri