Çikolatanın temperlenmesindeki amaç, içindeki kakao yağını ön kristalleştirmektir. Bu işlem çikolatanızın işlenmeye hazır hale getirilmesi için önemlidir. Temperleme sırasında çikolatanın içindeki kakao yağı, kararlı kristal bir form alır. Bu, satensi parlaklıkta ve sert çıtırlıkta mükemmel bir son ürünü garanti eder.
Temperlemek çikolatanın tam istediğiniz kalıba, istediğiniz şekle girmesini sağlar. Doğru şekilde temperleme yapılmamış çikolatanın kullanımı zordur ve pütürlü bir görüntüye sebep olur.
Temperleme sıcaklıkları 150~650 derece arasındadır ve çelik çeşidi ile çeliğin ısıl işlemden sonra hangi gaye ile kullanılacağına bağlıdır. Çeliğin özellikleri temperleme sıcaklığının yükselmesi ile değişir. Yüksek sertlik ve mukavemet başlangıçta çok az etkilenir.
Soğutmanın ilk bölümündeki hava sıcaklığı 15-17°C arasında olmalıdır ve bu şartlar altında çikolata 30°C'den 20°C'ye kadar soğur ve kararlı kristaller bu bölümde oluşur.
İlgili 20 soru bulundu
Temperleme işlemi, temel olarak birbirinden farklı iki sıvının yavaş yavaş karıştırılması ile ısılarının eşitlenmesi yöntemine dayanır. Böylece sıvıların ısıları eşitlenir ve hazırladığınız sos ya da çikolata kesilmez. Temperleme pratikle ve uygulamayla en doğru şekilde öğrenilecek bir tekniktir.
Resim: Çikolata pürüzsüz, parlak ve saf maun siyahı olmalıdır. Aroma: Çikolata çok tatlı olmamalıdır. Ses: Çikolata çıtır çıtır ve ortası gözyaşları olduğundan net bir "çatlak" olmalıdır. Parçalandığında çok fazla kurur ve kırılması zor olduğunda yapışkan hale gelir.
Cam temperleme işlemi özel ısıtma tekniği ile yapılır. 600 – 650 santigrat derece hızlı bir şekilde soğutulur. Yüksek sıcaklığın düşürülmesi ile camlar sertleşir. Ayrıca dış kısımlar, sonra ise iç kısımlar soğur. Bu soğuma ile camların yüzeyinde basınç ve iç alanlarda ise çekmeler meydana gelir.
Yine aşırı sıcak havalarda alabileceğimiz önlemlerden biri, çikolatayı koyduğumuz koliyi metalize folyo ile sararak, sevkiyat sürecinde güneşli bir ortamda kalsa bile ısıdan direkt etkilenmesini önleyebiliriz.
2) Serin ve Kuru Bir Yerde Muhafaza Et
Bunun nedeni çikolatanın en küçük bir sıcakta bile çabucak erimesi, azıcık nemde bile yapısının bozulmasıdır. Bu nedenle çikolatayı muhafaza ettiğiniz yerin 17-20 derece arasında olması ve kuru, nemsiz bir ortam olması gerekmekte.
Çikolatanızı, çikolata eritici içerisinde eritin (termostatı 45°C'ye kadar çevirin). Termostatı düşürün (bitter çikolata için ± 31°C'ye veya sütlü çikolata ve beyaz çikolata için ± 29°C'ye) ve hemen ardından, ortam sıcaklığında %5 Callets™ ekleyin.
Eritilen Çikolatanın Donmaması İçin Ne Yapılır? Çikolatayı erittikten sonra üzerine kapak kapatın ve ocağın üzerinde bekletmeye devam edin. Ocak kapalı olsa da, oda ısısıyla çikolata donmadan durabilir. Çikolatayı plastik bir spatula ile karıştırmak da donmasını önlemenin yollarından biridir.
Temperleme; birbirinden farklı ısıdaki iki sıvının, yavaş yavaş birbirine karıştırılarak ısılarının eşitlenmesi işlemine deniyor.
Temperleme, alaşımın sertliğini azaltarak daha fazla tokluk elde etmek için çelik veya dökme demir gibi demir alaşımlarına uygulanan bir ısıl işlem yöntemi olarak tanımlanır.
Artan temperleme sıcaklığı ile birlikte numunelerin çekme ve akma dayanımı değerlerinde azalma görülmüştür.
Bitter çikolata için, kakao kütlesi, kakao yağı ve şeker karıştırılır. Sütlü çikolata elde etmek için kakao kütlesi, kakao yağı, şeker ve süt tozu karıştırılır. Beyaz çikolata yapımında ise, çikolatanın kararmasına neden olacağından kakao kütlesi kullanılmaz. Bunun yerine kakao yağı, şeker ve süt tozu kullanılır.
Az önce de belirttiğimiz gibi çikolatalar 15-20 derece arasına sahip ortamlarda muhafaza edilmelidir, buzdolabı gibi soğuk ortamlarda saklamanız durumunda çikolatanızın tazeliği ve yapısı bozulacaktır. Buzdolabında barınan çikolataların renginde değişiklik olması ile beraber görünümü de daha mat hale gelmektedir.
Benmari usulü çikolata eritirken süt konur mu diye merak ediyorsanız evet süt konur bunun bir zararı yoktur. Hatta süt ile birlikte tereyağı veya krema da eklenebilir. Sadece dikkat edilmesi gereken bu malzemeleri çikolata içerisine yavaş yavaş eklemek olacaktır.
Soğuk biçimlendirme (Rekristallizasyon sıcaklığının altında yapılan plastik şekillendirme) sonucu ve kısmi bir yumuşama elde etmek üzere ilave ısıl işlemin yapılıp yapılmamasına rağmen biçimlendirilebilen alüminyum alaşımlarında elde edilen mukavemet ve sertlik artışını ifade eder.
Piyasadaki diğer cam çeşitleri gibi temperli camlar da kırılır. Ancak diğer camlardan en büyük farkı kırıldığında son derece küçük parçalara ayrılması, bir anlamda tuzla buz olmasıdır.
Temperli camın diğer camlardan çok daha farklı özellikleri olduğu için genelde camın bir köşesine üretici firma tarafından 'temp' ya da 'temperli' yazısı yazılır.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Kuvertür çikolata, diğer çikolata türlerindeki gibi farklı yağlar içermez. Çoğunlukla yalnızca yoğun miktarda kakao yağı içerir. İçeriğindeki yoğun kakao yağı, kuvertür çikolatanın daha kremsi ve daha yumuşak bir lezzette olmasına katkı sağlar.
Bitter çikolata sizin için en iyisidir çünkü en az işlenmiş çikolatadır ve bu en yüksek oranda flavonoid içerdiği anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri