(2) Fıkra, bent ya da alt bentler değiştirilirken satırbaşından başlanır; fıkra, bent ve alt bendin harfi veya numarası yazılır. Değiştirilen madde, fıkra, bent, alt bent, paragraf ve cümleler tırnak içinde yazılır.
Kısım, Bölüm, Madde, Fıkra, Bent, Alt Bent
Hazırlanan metinde maddeler sıra numarası alırlar yani numaralanarak sıralanırlar. Her bir madde, kendi içinde fıkralardan, fıkralar bentlerden, bentler alt bentlerden, alt bentler de cümlelerden oluşmaktadırlar. Maddelerde anlatım bütünlüğü fıkralarla kurulması gerekmektedir.
MADDE 13 - (1) Taslaklar, sırasıyla maddeler, fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluĢur. (2) Fıkralar numarayla, bentler harfle, alt bentler numarayla belirlenir. Bentlerin sıralanmasında Türk alfabesinde yer alan bütün harfler kullanılır.
Bir maddenin birden fazla paragrafı varsa, bunlardan her birine “fıkra” denir. Fıkralar ise, “cümle”lerden oluşmuştur. Maddenin içinde 1, 2, 3,... veya a, b, c, ... gibi sıralama varsa bunlardan her birine “bent” denir.
Bu konu, Anayasa'nın 124'üncü maddesinde düzenlenmiştir. Yönetmelik çıkarmak, yasama ve yargılama tasarrufu olmayıp, sadece yönetim görevi ile ilgili bir icraattır. Yönetmelikler, kanuna aykırı hükümler taşıyamazlar. Aksi halde, Danıştay tarafından iptal edilirler.
İlgili 40 soru bulundu
MADDE 13- (1) Maddeler sırasıyla fıkralar, bentler ve alt bentlerden oluşur.
(3) Maddelerin değiştirilmesi durumunda, değiştirilen madde metni, madde numarası ile birlikte yazılır. Fıkra, bent ya da alt bentler değiştirilirken, satırbaşından başlanır; fıkra, bent ve alt bendin harfi veya numarası yazılır. Değiştirilen madde, fıkra, bent, alt bent, paragraf ve cümleler tırnak içinde yazılır.
(2) Fıkra, bent ya da alt bentler değiştirilirken satırbaşından başlanır; fıkra, bent ve alt bendin harfi veya numarası yazılır. Değiştirilen madde, fıkra, bent, alt bent, paragraf ve cümleler tırnak içinde yazılır.
Bent, bir akarsu yatağında suyun birikmesini sağlamak amacıyla yapılan sağlam, dayanıklı yapı.
Türk hukukunda kanun, TBMM'nin kanun adı altında yaptığı işlemdir. Kanun üç aşamalı bir sürecin sonunda ortaya çıkar; önce tasarı veya teklif olarak TBMM'ye sunulması, sonra komisyonlarda incelenmesi ve sonunda Genel Kurulda görüşülüp kabul edilmesi gerekmektedir.
Mükerrer, TDK sözlüklerinde; “Tekrarlanmış, yinelenmiş” demektir. Mükerrer suç ise tekrar edilen, yinelenen suç anlamına gelmektedir.
Yürürlükteki kanuna eklenecek hükümlerin, mevcut maddelerden birine eklenememesi veya maddelerin mevcut sıralamasına uygun düşmemesi du- rumunda, eklenecek yeni hükmün düzenlendiği maddeye “ek madde” denir.
Fıkranın Tanımı
Fıkralar, özellikle süreli yayınlarda, yazarın genel bir başlık altında tarihin sosyal ve siyasi durumlarını değerlendirdiği eğlenceli hikayelerden oluşmaktadır.
Kısa ve özlü anlatımı olan, nükteli, güldürücü hikayecik anlamına gelir. Bu kelime genellikle fukra, fıkıra şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı fıkra şeklinde olmalıdır.
yasalar cumhurbaşkanına sunulur ve cumhurbaşkanı yayınlarsa yürürlüğe girer. Yayınlamazsa (bütçe yasası hariç), gerekçesiyle meclise iade eder (15 gün içinde). Meclis yasası aynıyla tekrar kabul ederse, artık cumhurbaşkanı o yasası yayınlar.
Esasında şiirin her bir birimine bent adı verilir. Bent terimi ile kıta terimi arasında yer alan en önemli farkı ise kıta çoğunlukla dört dizeden meydana gelir fakat bent ise çoğu zaman 3 ile 5 dizeden ibaret olmaktadır.
Bu gibi alıntılar ünlü ile başlayan bir ek aldıklarında kelime sonlarındaki sert ünsüzler yumuşar: kitap / kitabı, sebep / sebebi; bant / bandı, bent / bendi, cilt / cildi, etüt / etüdü, metot / metodu, standart / standardı; ahenk / ahengi, hevenk / hevengi, renk / rengi vb.
BENT KELİMESİ CÜMLE İÇERİSİNDE DOĞRU KULLANIM ÖRNEKLERİ
- Bentler, hakikaten Osmanlı medeniyeti eserlerinden örnek verecek heybetli tesislerden imiş.
Bent kapağı, sel bariyerleri, baraj gölleri, nehir veya su yolu sistemlerindeki su akışını kontrol etmek için kullanılan ayarlanabilir kapaklardır.
Köşe yazısı veya fıkra; bir yazarın ve köşe yazarı'nın herhangi bir konu veya günlük olaylar hakkındaki görüşlerini, düşüncelerini ayrıntılara inmeden anlattığı gazete ve dergilerde yayımlanan kısa fikir yazılarının genel adıdır. Fıkralar, gazete ve dergilerin belli sütun veya köşelerinde yayımlanır.
Genel olarak 2 sessiz harf bir araya geldiği için yazım hatası çok sık yapılan sözcüklerden biri olarak bu kelime öne çıkıyor. Ancak bu sözcüğün doğru şekilde yazılışı 'fıkra' olarak ifade edebilir. Bu doğru yazılışı ile beraber aynı zamanda doğru okunuşu üzerinden günlük yaşamda kullanmak mümkün.
Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın 8. maddesine göre Türkiye'de yürütme yetkisi ve görevi, cumhurbaşkanı tarafından anayasaya ve kanunlara uygun olarak kullanılır ve yerine getirilir.
(2) Bu Yönerge Bakan Onayı ile yürürlüğe girer. MADDE 18- (1) Bu Yönerge hükümlerini Genel Müdür yürütür.
* Mevzuat Bilgi Sisteminde yer alan kanunlar mevzuat niteliği taşıyan, metni bulunan güncel müstakil kanunlardır. Bu sayı içerisinde Bütçe ve Kesin Hesap Kanunları, Uygun Bulma Kanunları, Af Kanunları ve Yetki Verme Kanunları yer almamaktadır.
özellikle kanun metinlerinde esas maddelerin bitiminde başlayan ve genellikle yürürlüğe ve uygulamaya ilişkin usulî hükümleri barındıran madde veya maddeler. (geçici madde 1, geçici madde 2 biçiminde sıralanır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri