Hemen her yerde yetişebilen çilek toprağının kireç oranının yüksek olmaması gerekir. Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir.
Aşırı olmamak kaydıyla gölgeye dayanıklıdır. Ancak kaliteli ve lezzetli çilekler için mutlaka her gün 5-6 saat direkt güneş görmesi gerekir. Sulama: Çilek, meyve zamanı bol su ister.
Çileğin nemli, derin, verimli, kumlu-killi ve süzek topraklara dikilmesi ile yüksek verim elde edilmesi mümkündür. Alüvyal humuslu topraklar da çilek için ideal bir ortam sağlar. Kireçli topraklar ise çilek ekimi için uygun değildir.
Köklerin çürümemesi için sulama miktarına dikkat etmeli ve drenaj delikleri bulunan saksıları tercih etmelisiniz. Işık konusunda da çileğin güneşlenmeyi seven bir bitki olduğunu unutmamalısınız. Saksıyı balkonunuzun en güneşli yerine koymalı ve günde ortalama 6 saat kadar ışık almasını sağlamalısınız.
FİDE DİKİMİ Fideler serin ve nemli havalarda dikilmelidir. Fide açılan çukurlara tam kök boğazı seviyesinde dikilir. Dikimden önce kök (8-10 cm kalacak şekilde ), taç tuvaleti (2-3 genç yaprak kalacak şekilde) yapılarak bitkilerin tutma oranı arttırılır. Dikimden sonra cansuyu verilir.
İlgili 18 soru bulundu
Hemen her yerde yetişebilen çilek toprağının kireç oranının yüksek olmaması gerekir. Çileğin ekildiği alanın güneş görmesi önemlidir. Güneş almayan fideler kavruk ve küçük, ayrıca yetişen çileğin kalitesi düşük olur. Evde çilek yetiştiriliyorsa bahçe ya da balkonların güneş gören alanlarına yerleştirilmelidir.
SULAMA : Çilek aşırı sulanmamalıdır. Özellikle meyve oluşumundan olgunlaşma dönemine kadar daha dikkatli olunmalıdır. Damla sulama ile 3 – 4 günde bir sulama yapılır.
Dikim 25x30 cm aralık ve mesafelerde üçgen şekilde yapılır. Dekara 7.000-8.000 fide dikilir. Verim oldukça düşüktür. Birinci yıl 1-1.5 ton ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir.
SAKSIDA ÇİLEK KAÇ GÜNDE BİR SULANIR? Çileklerinizi bahar aylarında 7-10 gün, yaz aylarında ise 4-5 gün aralıkla sulamalı veya damla sulamada, yağışlı günler hariç devamlı damlama sağlamalısınız.
Çilek çekirdeğini toprağa ektikten sonra 20-25 gün sonra çimlenmeye başlayacaktır. Çilekler fide olarak dikiminden 3 veya 4 ay içinde meyve vermeye başlayacaktır. Meyve verme süresi çileğin türüne göre değişiklik gösterebilir.
Yazın çilek dikimi: Akdeniz Bölgesi'ndeki dikimler için en uygun zaman 15 Temmuz – 15 Ağustos arasıdır. Kışın çilek dikimi: Kış dikimi için kışın ılık bir iklimin hakim olduğu bölgeler tercih edilir. Bu bakımdan Akdeniz Bölgesi için en ideal zaman 15 Ekim-15 Kasım arasıdır.
Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Kışları ılık geçen bölgeler için uygundur, sonbaharda (Eylül-Ekim-Kasım-Aralık) dikim yapılır. Ertesi ilkbaharda verim azdır, sonraki yıl çok verim alınır, 3-4 yıl ürün alınır.
Çilek yetiştirmek için uygun saksı derinliği 20-25 santimetredir. Bu yüzden genellikle uzun ve sar saksılar tercih ediliyor. Ancak dilerseniz yuvarlak saksıları da kullanabilirsiniz. Bu aşamada unutmamanız gereken şey ise, bitkiniz meyve vermeye başladıktan sonra meyve kesinlikle toprakla temas etmemelidir.
Ürünün ömrünü uzatmak için hasattan hemen sonra 0 °C'ye soğutulmalı ve 0 °C'de muhafaza edilmelidir. Ürünün sıcaklığı hasat edildiği yerde 30 °C'ye kadar çıkabilir ve çileğin 0 °C'de 4 saat beklemesi %40 oranında fire ile sonuçlanabilir. Paletlenmiş halde zorlanmış hava akımı ile ön soğutulması tavsiye edilmektedir.
Kol atarak çoğalır. Çilek deniz kenarından 1000 m yüksekliğe kadar hemen her yerde yetişebilmektedir. Ancak yükseklik arttıkça çiçeklenme ve hasat zamanı da gecikmektedir. 500 m deki yüksekliklerde iklime bağlı olarak kalite daha iyi olup hastalıklara mukavemet artar. Çilek hassas bir meyve olup kısa sürede bozulur.
Fideler serin ve nemli havalarda dikilmelidir. Fide açılan çukurlara tam kök boğazı seviyesinde dikilir. Dikimden önce kök (8-10 cm kalacak şekilde ) ,taç tuvaleti (2-3 genç yaprak kalacak şekilde)yapılarak bitkilerin tutma oranı arttırılır. Dikimden sonra cansuyu verilir.
Toprak İsteği:Çilek genel olarak derin,iyi drene edilmiş nem tutma kapasitesi yüksek topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir, en iyi toprak kumlu-killi milli ve süzek topraklardır. Alüvyal humuslu tınlı topraklarda da iyi gelişir. Kireçli toprakları sevmez, asit toprak ister. PH 6.5 dan az olmalıdır.
Çilek bitkisi azotu çok sever. O yüzden dikildiği yerin azot bakımından zengin gübre ile çapalanması gerekir.
Yoğun lezzeti ve kokusu ile reçel için en uygunolan çilektir. Adından da anlaşılacağı üzere kokulu çilek, yoğun bir kokuya sahiptir. Bu özelliğinden dolayı çilek kokusu âşıklarının çilek kokusuna doymak için tercih edebileceği en doğru seçenek olabilir.
Kireç miktarı fazla olan topraklar, çilek yetiştiriciliği için tavsiye edilmemektedir. Bu gibi alanlarda çilek yetiştiriciliği yapılması durumunda, fazla kireç demir alımını engellediği için çilekte kloroz(sararma) görülmektedir.
TOPRAK HAZIRLIĞI
40-45 kg %26 Amonyum Nitrat, 10-15kg süper fosfat; ilave edilerek toprağa iyice karıştırılmalıdır. Masuralar 60-70 cm genişliğinde, 25-30 cm yüksekliğinde olmalı büyük arazilerde karık pulluğu, küçük araziler-de elle yapılmalıdır. Çilek Fide dikim yastıkları.
Dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Çiçeklenme sırasında yağmur yağması arzu edilmez, yağış hem tozlanmayı engeller hem de meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağarsa meyve yumuşar, leke yapar ve çürümeyi kolaylaştırır.
Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.
Tozlanma döneminden sonra çilek meyveleri genelde 35-40 günde olgunlaşır ve hasata uygun gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri