Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Folat büyüme gelişmeyi destekler ve kansızlığa iyi gelir. Ayrıca folat kanser hücrelerinin oluşmasını ve yayılmasını önler. Çilek bol miktarda folat içeren bir meyvedir. İçerdiği folat sayesinde çilek tüketimi enfeksiyon oluşmasını önler, kalp damar sağlığını destekler ve hastalıkların oluşmasını engeller.
Kabızlık gibi problemlerinizi çilek suyu içerek ortadan kaldırabilirsiniz. Karaciğer ve böbreklerde biriken zararlı maddeleri çilek suyu yok eder. Düzenli olarak tüketilen çilek suyu, bedeninizdeki tüm hücrelerin yenilenmesini sağlar.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çilek, erik, kivi, ananas, siyah üzüm, kiraz, vişne, kavun bunların en sık bilinenleridir. Bu etkilerini pıhtı oluşum mekanizmasının farklı aşamalarına etki ederek gösterirler. Meyve suları ile yapılmış çalışmalarda meyve özünün aynı yoğunlukta olmamasından dolayı kan sulandırıcı etkileri görülmemiştir.
İlgili 26 soru bulundu
Kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunmaktadır. Faydalarını sıralayacak olursak: Kanı temizler. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır.
C vitamini sayesinde bağışıklık sistemi ve cilt sağlığını korur. Özellikle hamilelik döneminde ve ileri yaşlarda vücut için oldukça önemli bir vitamin olan B9 vitamini ile büyüme ve hücre fonksiyonlarına destek olur. Bunlar dışında demir, bakır, magnezyum, fosfor, B6, K ve E vitaminlerini de bulundurur.
Bağışıklık sistemini güçlendirdiği bilinen güçlü bir antioksidan olan C vitamininin iyi bir kaynağı olan çilek, günde yalnızca 8 adet yenildiğinde, bağışıklık sistemini güçlü tutmaya yardımcı olmaktadır. Düzenli olarak çilek tüketmek, göz hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olur.
İşte çilek yaprağının yararları; Bağırsak kurtlarını dökmeye, iltihapları kurutmaya yardımcı olur, gaz sancısını gidermede destek verir. Metabolizmayı hızlandırmayı ve kilo vermeyi destekler. Böbreklerin çalışmasına yardımcı olur.
Kalori indeksinin düşük olması ile yazın favori meyveleri arasında yer alan çileğin faydaları içeriğinden kaynaklıdır. Vitamin ve mineral açısından zengin olan meyve A, B (en çok folik asit), C vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, fosfor, demir minarellerini yoğunlukla ihtiva eder.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Başta enginar, baklagiller, süt ürünleri ve et olmak üzere bazı besinler karaciğer yağlanmasına iyi gelir. Karaciğer yağlanmasına iyi gelen yöntemler şunlardır: Ispanak ve brokoli gibi yeşil yapraklı sebzeler. Somon, ton balığı, alabalık, sardalya gibi omega-3 yağ asitlerinden zengin balıklar.
Çilek tüketimi nisan ayından başlayarak haziran aylarına kadar devam eder. Bu meyveler günümüzde yılın her ayında bulunarak tüketilebiliyor. Kış aylarında birçok tezgahta görülebilen çileği nisan, mayıs ve haziran aylarında en lezzetli hali ile tüketebilirsiniz.
Çilek ağırlıklı diyet yapanlar için günlük miktar değişiklik gösterebilir. Bunun yanında sabah, akşam ve gece çilek yemenin bir zararı yoktur. Planlı ve düzenli bir şekilde aşırıya kaçmadan zevkle çilek yiyebilirsiniz.
Favori yaz meyveleri arasında yer alan çilek; reçel, pasta, dondurma ve meyve suyu yapımında sık kullanılır. Sağlıklı beslenme açısından yoğurt ve salatalara katılarak da tüketilebilir.
Bol su tüketimi: Böbrek sağlığı için su içmek oldukça önemlidir. Yeterli su içmek böbrekleri temizler ve sağlıklı bir şekilde çalışmalarına yardımcı olabilir. Maydanoz suyu: İdrar söktürücü etkisiyle bilinen maydanoz suyu, böbreklerin temizlenmesine yardımcı olabilir.
Yoğurt, probiyotik, D Vitamini, Kalsiyum gibi değerler açısından son derece zengin bir yiyecektir. Saf ve doğal haliyle yoğurt tüketmek, böbreklerin sağlıklı şekilde çalışmasını ve temizlenmesini sağlar.
Şeker hastaları hangi meyveleri yiyebilir? Fazla miktarda meyve yemek kan şekerinde ciddi yükselmelere sebep olabilir. Bu sebeple meyve tüketiminde porsiyon kontrolüne dikkat edilmesi gerekir. Bireyler; çilek, yaban mersini, karadut, portakal, mandalina gibi antioksidan kaynaklı meyveleri tüketebilir.
Çilek; güçlü bir antioksidan olan C vitamini dışında da birçok vitamin ve mineral de içerir. B1, B2, B3, B5, B6 gibi B grubu vitaminlerinin yanı sıra E vitamini ve K vitamini de içerir.
Çilekten daha çok yararlanmak isteyenler yemekten sonra değil aç karnına yemelidirler. Böylece daha hızla ve daha iyi sindirilerek etkisi artar. Sabahları da erkenden çilek yemek çok yararlıdır. Eğer bağırsaklarınızı temizlemek istiyorsanız, akşam yatmadan önce bir kilo çilek yiyebilirsiniz.
Şişkinliğe neden olan ödemlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur.
Ancak uzmanlar ve üretici, çilekte kesinlikle hormon kullanılmadığını açıkladı. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer, çilekte vatandaşın zannettiği gibi döllenmeyi sağlamak amacıyla hormon kullanılmadığını belirtti.
-YEDİĞİNİZ ÇİLEK VE SALATALIKLARIN BÜYÜK VEYA KÜÇÜK OLMASI O MEYVENİN CİNSİNDENDİR. BU İKİ BİTKİDE KESİNLİKLE HORMON OLMAZ. -BİLDİĞİNİZ GİBİ DOMATES VE PATLICANLAR KIŞIN SERALARDA YETİŞİR.
Çilek, zengin lif içeriği sayesinde tokluk süresini uzatarak ağırlık kontrolüne yardımcı oluyor. Aynı zamanda çileğin glisemik indeksinin, yani kan şekerini yükseltme hızının düşük olması kan şekerinin düzenlenmesi için de önemli.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri