Çilek yetiştiriciliğinin en önemli püf noktası sulama şeklidir. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmeli ve yağmursuz günlerde çilek fideleri mutlaka sulanmalıdır. Toprağın her daim nemli olması oldukça önemlidir. Meyveler olgunlaşmaya başlamadan önce fosfor içeriği yüksek gübre kullanılması gerekir.
Hayvan gübresi yoksa yeşil gübre uygulanmalıdır. Dekara 2-4 ton yanmış ahır gübresi uygulanabilir. Ahır gübresindeki sap ve samanların kolayca çürümesi için dekara 40-50 kg Amonyum sülfat veya amonyum nitrat ilave edilmelidir. Sürümden sonra sıkıştırmayan bir merdane ile bastırılmalıdır.
Çilek kültürü yapılan toprakların humusça zengin olması istenir. Çilek en iyi olarak hafif asit karakterli topraklarda yetişir. Optimum pH=6.0 dır. Ancak yeterli organik madde bulunan ve pH=5.0-7.0 arasındaki topraklarda çilek yetiştiriciliği açısından uygundur.
Çilek köklerinin bakımında önemli olan bitkinin kökünün yumuşak bir toprakta olması ve ideal sulama yöntemiyle en uygun güneşlenebilecek yerlerin seçimi yapılmalıdır. Çilek uygun ortam ve sıcaklık sağlandığında verimi arttırılabilen bir bitkidir. Çilek tohumundan ekimi de yapılabilmektedir.
Çilek, meyve zamanı bol su ister. Toprağın kurumasına fırsat vermeden hemen sulanması gerekir.
İlgili 26 soru bulundu
Çilek yetiştirmek için kullanacağınız toprağın torf, yani organik malzemeler bakımından zengin bir toprak türü olması gerekiyor. Fideleriniz büyüyüp meyve vermeye başladığında toprağı gübrelerle daha da zenginleştirmeniz daha verimli çilek yetiştirmenize olanak sağlıyor.
Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır. Kireci fazla topraklar çilek için uygun değildir. Toprak PH' sı 7.0 - 7.5 olan topraklarda önemli bir problem yaratmamaktadır.
Peki çilek kaç günde bir sulanır? Çileklerinizi bahar aylarında 7-10 gün, yaz aylarında ise 4-5 gün aralıkla sulamalı veya damla sulamada, yağışlı günler hariç devamlı damlama sağlamalısınız.
Çilek otsu fakat çok yıllık bir bitkidir. Modern yetiştiricilikte çilek tesisi yaz dikimi ile 1 yıllık yapılmalıdır. Çilek yetiştiriciliğinde bitki başına verimi fazla, erkenci, meyveleri iri, yola dayanıklı sert çeşitler tercih edilmelidir.
Özellikle 10-12 aydan itibaren çilek yedirmek, bebeğinizin gerçek bir C vitamini deposuyla tanışması demektir… HER ne kadar bazı bünyeler için çilek alerjik olsa da, bebeğinizin bu tür bir hassasiyeti olmadığını garantiledikten sonra, 10-12 aylık olduktan sonra bebeğinize çilek yedirebilirsiniz.
Çilek tohumunun meyve vermesinde ekim zamanı, toprağın yapısı ve bakım süreci önemlidir. Çilek tohumu genellikle ilkbahar mevsiminde ekilir. Ilıman iklim yapısında yetişebilen bu bitki, ortalama 2 ila 35 derece arasında olan bölgelerde yetiştirilir.
Budamaya mart ayında başlıyoruz. Bu çalışma yaklaşık iki hafta sürüyor. Daha sonra sulamaya başlıyoruz ardından da yavaş yavaş çilek çıkmaya başlayacaktır.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Çilekte çiçekler salkım şeklindedir.Buna değişmiş gövdede denilebilir. Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır.
Evlerinizde de verimli ve güzel çilekler yetiştirmek istiyorsanız güneşi bol suyu kontrollü vermeniz yeterli olacaktır.
Çilek Bitkisi Ne Zaman Meyve Verir? Çilek bitkisi fide olarak dikiminden sonra 3 ila 4 ay içerisinde meyve vermektedir. Bazı çilek türleri 7 veren çilek oldukları için 7 mevsim çilek elde etmek mümkündür.
Çilek, tozlanma sonrası 30-35 içinde olgunlaşmaya başlar. Çilek fidesi ekimden yaklaşık 3-4 ay içerisinde meyve verecektir. Çileğin meyve vermesi toprağın yapısı, sulama ve güneş gibi bazı unsurlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Doğru koşularda yetiştirilen çilekler kısa sürede meyve vermeye başlayacaktır.
Çilekler önce bol suyla yıkanmalı, sularının tamamen süzülmesi ve kendi kendilerine kurumaları beklenmelidir. Eğer acelen varsa çilekleri tek tek kurulayabilirsin. Sonrasında çilekler birbirine değmeyecek şekilde büyük tepsilere serilmeli ve önce bu şekilde dondurulmalıdır.
Kış aylarında üretilen çileğin normal mevsimde üretilen çilekle aynı kalitede olduğunu anlatan Tarhan, ağustos ayında dikime başlanan çilek fidelerini kasım ayında hasat ettiklerini belirtti.
Albion çilek fidesi Diamente ve Aromas'ın iyi özelliklerinin alınmasıyla elde edilmiş bir çilek fidesidir. Albion çilek fidesinin en önemli özelliği meyve kalitesinin çok yüksek oluşudur. Albion'un meyve aroması şimdiki çeşitler arasında en iyi olandır.
Dekara 7.000-8.000 adet fide dikilir. Verim dekara birinci yıl 750-1000 kg dır. Ancak ikinci yıl 4-5 ton ürün alınabilir. Fidelikten sökülen taze fidelerle Eylül-Ekim aylarında yapılan dikim şeklidir.
Dikim zamanında fidelerin çabuk ve sağlıklı büyümesi için sulamaya dikkat etmek gerekir. Çiçeklenme sırasında yağmur yağması arzu edilmez, yağış hem tozlanmayı engeller hem de meyve olgunlaşmaya başladıktan sonra yağarsa meyve yumuşar, leke yapar ve çürümeyi kolaylaştırır.
Ev bitkileriniz için de doğal gübre hazırlarken odun külünden yardım alabilirsiniz. Odun olduğunu bildiğiniz yanmış külleri bulun ve bu külleri suyun içinde bekletin. Daha sonra külleri süzün ve sulu kısmı ayırın. Külden arınan suyu, evdeki bitkilerinize gübre vermek için kullanın.
Toprağın pH derecesini düşürüyor. Uygun topraklarda, doğru miktarlarda kullanıldığında verimi yüksek oranda artırıyor. Özellikle azot, kükürt, fostor ihtiyacı olan bitkilerin gelişimini hızlandırıyor.
Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çileğin aralık ayına kadar hasadı sürecek. 8 bin dönüm alanda 150 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen çilek tarlada 3,5- 4 liradan alıcı buluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri