Çilek Hangi Bölgede Yetişir? Dünyada çilek üretimi, en çok Çin'de yapılmaktadır. 2019 verilerine göre Amerika, Meksika ve Türkiye, Çin'i takip eder. Türkiye, çilek üretimi bakımından dünyada 4. sırada yer alır. Ülkemizde çilek yetiştiriciliği Akdeniz, Ege ve Marmara Bölgesi'nde yapılmaktadır.
Çilek üretiminde lider konumda olan Çin, toplam dünya çilek üretiminin %36,2'lik kısmını karşılamaktadır.
Türkiye'de çilek hangi bölgede yetişir sorusunu Akdeniz Bölgesi şeklinde cevaplamak mümkündür. Akdeniz Bölgesi'nden sonra ise Ege ve Marmara gelir. İl olarak en çok çilek üretiminin yapıldığı yerler Mersin, Aydın, Muğla ve Konya'dır. Üretim alanı olarak ise Mersin ve Konya ile beraber Bursa da ilk sıralarda yer alır.
Günümüzde Çilek Yetiştiriciliği
Günümüzde en çok tüketilen, bordomsu kırmızı renkli ve iri çeşidin anavatanı Amerika'dır. İki yaban çileğinin (Fragaria Virginiana – Fragaria Chiloensis) melezidir.
AÇIKTA ÇİLEK YETİŞTİRİCİLİĞİ Çilek -10 oC 'ye kadar soğuk koşullarda yetiştirilebilir. Daha soğuk bölgelerde bitkilerin saman, kuru yaprak gibi materyalle örtülerek dondan korunması gerekir. Çilek yetiştiriciliği için en uygun toprak; süzek, kumlu-tınlı ve hafif topraklardır.
İlgili 29 soru bulundu
Çilek çok yıllık bitki olmasına karşılık ekonomik ömrü ortalama 3 yıldır. Ancak ülkemizde bu süre aşılmaktadır. Aynı çilek bitkisinden 6-7 yıl ürün alınmaktadır. Bu durum verimliliği düşürmekte ve hastalık-zararlı etmenlerin çoğalmasına ve toprak yorgunluğuna neden olmaktadır.
Dünyada, adlandırılmış 20'den fazla çilek türü vardır; ayrıca, çeşitli melezler ve kültivarlar da bulunur. Dünya çapında ticari olarak en çok yetiştirilen çilekler, bahçe çileği olarak adlandırılan Fragaria × ananassa melezinin kültivarlarıdır. Çilekler, yoğun C vitamini barındırırlar.
18. yüzyılda Frezier adlı bir Fransız asker, görevli olarak Şili'ye gönderilir. Dönüşünde ilk kez bu ülkede yediği ve tadına doyamadığı küçük kırmızı renkli bir meyveyi, yani çileği Fransa'ya getirir. Oradan tüm dünyaya yayılan çilek, gülgiller familyasından geliyor.
Latince de Fragaria Ananassa adı ile anılan çilek, gülgiller ailesine mensuptur. Bahar aylarında beyaz beyaz çiçeklenmeye başlar ve bir ay kadar sonra kırmızı, pembe bazen de beyaz renklerde meyveler vermeye başlar.
Çin Halk Cumhuriyeti, yılda 2.964.263 ton üretim ile dünyanın en büyük çilek üreticisidir. Amerika Birleşik Devletleri 1.296.272 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor. Meksika, yıllık 653.639 ton üretimle üçüncü büyük çilek üreticisidir. 440.968 ton üretimiyle Türkiye 4 olarak sıralanmıştır.
Afrika'da, altın çilek yaprakları geleneksel olarak yaraları tedavi etmek için alçı olarak kullanılır ve bitkinin farklı kısımları ishali tedavi etmek için kullanılır. Ayrıca Türkiye'nin Ege ve Akdeniz bölgelerinde, özellikle de Isparta'da yetişir.
Çilek mevsimi ilkbahardır. Mart, nisan ve mayıs aylarında çilek yetişir; pazar ve manav tezgahlarında tazesini bolca tüketebilirsiniz.
İl İl En Çok Çilek Yetiştirilen Bölgeler
Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır. Yunan sitesi rezalete imza attı: 'Türklerin yenilgisi' başlığı!
çilek {isim}
Erdbeere {diş.}
Güney Amerika bölgesinde nadir yetişen beyaz çilek, sağlık açısından birçok rahatsızlığa iyi geliyor. İşte beyaz çileğin faydaları... Hollanda 7 yıllık uğraşın ardından beyaz çilek üretmeye başlamış. Güney Amerikalılar ise beyaz çileği, koku ve tat olarak ananasa benzetiyor.
Çilek (8-153), Betüş ve Sadık'ın evlatlık kızıdır. Peridir.
İşte çilekleri kırmızı görüyorsunuz, çünkü gri bir pikselden, maviye yönelik beklentiyi çıkardığınızda renk skalasında kırmızıya ulaşırsınız. Okurlarımızdan fotoğrafçı Cüneyt Özdaş ise şöyle izah ediyor: Bu algı, beyin ortamı aydınlatan ışığın rengini tahmin edip ona göre beyaz ayarı yaptığı için oluyor.
Çileğin yediğimiz etli kısmı çiçek tablasından oluşur. Çileğin üzerindeki nokta şeklindeki yapılara ise “aken” denir. Akenler çiçekli bitkilerin oluşturduğu kuru meyvelerdir. Birçok çiçekte akenlerin içinde çekirdek bulunur.
Evet, Çilek bir meyvedir. Üzerinde yer alan çekirdeklerden dolayı çileği meyve olarak nitelendirmek mümkündür.
Türkiye'de çilek yetiştiriciliği birçok bölgede ve şehirde yapılabilmektedir. Türkiye'de Ege bölgesi, Akdeniz bölgesi, Marmara bölgesi çilek tarımının en çok yapıldığı bölgeler olmaktadır. Türkiye'de en son yapılan araştırmalar ışığında çilek tarımında birinci il ise Muğla seçilmektedir.
Osmanlı çileği Karadeniz Ereğli'nin en önemli simgelerinden birisidir. Orta boy, oval, rengini akşam güneşinden aldığı söylenen, zengin aromalı ve güzel kokulu Osmanlı çileğinin Ereğli'deki macerası 1900'lerin başına uzanıyor.
çilek - Nişanyan Sözlük. Kıpçakça cilek veya cigelek “böğürtlen veya yaban çileği” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Orta Türkçe yilek “yabani yemiş, incir” sözcüğünden Türkiye Türkçesi +AlAk ekiyle evrilmiştir.
Honeoye Çilek: Yine düşük hava sıcaklıklarına dayanıklı olabildiği söylenebilen bu çilek türü yüksek alanlarda ve düşük sıcaklık içerisinde yetiştirilebilen çilek türleri içerisinde bulunması ile biliniyor. Hatta en dayanıklı çilek türü hangisidir sorunun cevabı honeoye çileği olabilir.
3- Çeşit seçimi bölgelere, yetiştirme yerlerine (açıkta ve örtü altında) ve kullanım amaçlarına (sofralık, sanayilik) göre yapılmalıdır. 4- Gübreleme yaprak ve toprak analizine göre yapılmalıdır. 5- Çilek bahçeleri her yıl yenilenmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri