Küflü veya ezilmiş çilekleri atmalısınız. Her 3 su bardağı su için 1 su bardağı sirke ekleyin. Çilekleri içerisine ekleyerek 5 dakika bekletin. Çilekleri durulayın ve ardından iyice kurulayın.
Ilık suda bekletip, 1 litre suya 10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak, minimum 8 dakika bu çözelti içerisinde sebze meyveleri yıkamak ve ardından durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntem olacaktır.
Bütün yaz boyunca tüketilen meyvelerden biri olan çilek doğru yıkanmadığı takdirde zehirleyebilir. Tam da mevsimi gelen çilek marketlerde çoktan yerini aldı. Bütün yaz boyunca tüketilen meyvelerden biri olan çilek doğru yıkanmadığı takdirde zehirleyebilir.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
İlgili 43 soru bulundu
Her 3 su bardağı su için 1 su bardağı sirke ekleyin. Çilekleri içerisine ekleyerek 5 dakika bekletin. Çilekleri durulayın ve ardından iyice kurulayın.
Yaz aylarının en sevilen meyveleri arasında yer alan çilek, mide, kalp ve karaciğer hastalıklarına iyi geliyor. Aynı zamanda çileğin diş ve diş eti hastalıklarının tedavisinde de çok etkili olduğu biliniyor. Çileğine en çok bilinen faydaları; Kalp sağlığını korumaya yardımcı olur.
Bir kâseye 1 su bardağı beyaz sirke ya da elma sirkesiyle 8 su bardağı su doldurun. Çilekleri suda 4-5 dakika bekletin. Fazla bekletirseniz çileklerin yüzey rengi değişiyor. Sirke çilekteki hem kiri hem de bakterileri yok ediyor.
Hazırlayan da Çevre Çalışma Grubu (EWG). Çileğin pestisit maruzluğu açısından arka arkaya “en kirli” meyve olmasının nedeni ise yetiştirme esnasında birden fazla tarım zehrinin uygulanması.
* Çileğin sapları teker teker ayırın. * Saplarından ayrılmış çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. * Çilekler burada 5-10 dakika beklesin. Bu sayede kum ve toprak gibi kalıntıları suyun dibine çökecektir.
Öğr. Üyesi Bölek, "Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememektedir." dedi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, bu durumun doğanın döngüsü olduğunu ve sağlık açısından risk oluşturmayacağını açıkladı."
Sabunlu su ile geçmeyen çilek lekeleri için limonlu sıcak su kullanabilirsiniz. Keten ve pamuklu kumaşlarda da çilek lekesi çıkarılabilir. Ürünü bol su ile kaynatıp kuruladıktan sonra lekenin yok olduğu görebilirsiniz.
Kaynayan suyun içine ayıklanıp yıkanan çilekleri ekleyelim. Şeker ve limon tuzunu da ekleyip karıştıralım. Kaynayan çilek suyunun üzerindeki köpükleri kaşıkla alalım. 15 dk kaynatıp soğumaya bırakalım.
Sirkeyle temizleyin
Bunun için bir kabın içini su ile doldurun. Yaklaşık 1 çay bardağı sirke ekleyin ve karışımı güzelce karıştırın. Daha sonra çilekleri içine koyup bütün kalıntıların gitmesi için biraz bekletin. Beklettikten sonra tek tek soğuk suyla yıkayın ve kuruması için bir kenara alın.
Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır. Çilek servis edilmeden ya da kullanılmadan önce yıkanmalı ve sapları da o zaman koparılmalıdır.
Çileğin içeriğinde bulunan yüksek orandaki C vitamini bu meyvesi antioksidan deposu yapar. Bunun yanı sıra B1, B3, B6, B5 ve B2 gibi B grubu vitaminlerini de içerir. Çilek aynı zamanda K ve E vitaminleri açısından da zengindir. Bu vitaminler sayesinde çilek hem cilt hem de saç sağlığı için oldukça faydalıdır.
Çilek, içerisinde bulundurduğu A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bunun yanında kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini içeren çilek sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Çok büyük, formunu ve rengini kaybetmiş bir çilek, hormonlu çilektir. Aynı zamanda yapraklarının alt kısmında beyazlık olan bir çilek hormonludur. Kendine has kokusunu, yapraklarının altındaki rengini kaybetmemiş bir çileğin lezzeti yerindedir.
Yıkanan çilekler yaprakları ile birlikte saklanmalıdır. Kurumak için oda sıcaklığında çilekleri kısa süre ile bekletmek, çileklerin suyunu temiz pamuklu bir bez yardımı ile hafifçe almak gene ömürlerini uzatacaktır. Eğer çilekleri dilimleyecekseniz, işlemden sonra mutlaka saklamayı buzdolabında yapmalısınız.
Güçlü bir antioksidan, vitamin ve mineraller bakımından çok zengin bir meyvedir. Çilek sirkesi; göz sağlığının, vücut direncinin, bağışıklık sisteminin güçlenmesine cilt kırışıklığı/kuruluğu ve güneş lekelerinin giderilmesine yardımcıdır.
Peki çilekte asıl sakınmamız gereken hormon mu yoksa zirai zehirler mi? EWG (Environmental Working Group)'nin ABD Tarım Bakanlığı verilerini derleyerek yaptığı habere göre çilek sakınmamız gereken zehirli sebze ve meyveler listesinde birinci sırada. Bu sebeple EWG, tüketicileri organik çilek almaya çağırıyor.
Çileğin hem görüntüsü hem de içeriği cinsel isteği artırır. Bol miktarda antosiyan maddesi içeren çilek, kan akışını hızlandırıyor. Bu özelliği ile cinsel gücü artırıyor ve afrodizyak etkisi yaratıyor.
Kokusu ve tadı ile en sevilen meyvelerden biri olan çilekte bol miktarda fosfor ve demir bulunmaktadır. Faydalarını sıralayacak olursak: Kanı temizler. Sakinleştirici etkiye sahiptir, stresi azaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri