2- Saplarından ayırdığınız çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. Çilekleri burada 5-10 dakika bekletin. Böylelikle çileğin üzerindeki toprağın dibe çökmesini sağlarsınız.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof.
* Çileğin sapları teker teker ayırın. * Saplarından ayrılmış çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. * Çilekler burada 5-10 dakika beklesin. Bu sayede kum ve toprak gibi kalıntıları suyun dibine çökecektir.
Bunun için bir kabın içini su ile doldurun. Yaklaşık 1 çay bardağı sirke ekleyin ve karışımı güzelce karıştırın. Daha sonra çilekleri içine koyup bütün kalıntıların gitmesi için biraz bekletin. Beklettikten sonra tek tek soğuk suyla yıkayın ve kuruması için bir kenara alın.
Çilek, alındıktan sonraki iki gün boyunca buzdolabında saklanmalı ve buzdolabının derecesi maksimum 4 derece olmalıdır. Çilek yıkanmadan saklanmalıdır, eğer yıkanıp saklanırsa bozulma hızı artacaktır. Çilek saklanırken sapları da koparılmamalıdır, çünkü bu da bozulma hızını artırır.
İlgili 35 soru bulundu
-10 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir bitki olan çilek, kumlu tınlı ve hafif toprakları sever. Kireç oranı yüksek olan topraklarda çilek yetiştirmek zordur. Çilek dikiminin ilkbahar, kış, yaz ve sonbahar olmak üzere 4 dikim zamanı vardır.
DOĞRU YIKANMAYAN ÇİLEK İLTİHABA NEDEN OLABİLİR!
Tüketmeden önce uzmanlar sık sık çileğin doğru bir şekilde yıkanması gerektiğini söylüyor. Çilek, yıkanmazsa vücutta iltihap oluşumuna sebep olabilir. Bu sorunla karşılaşmamak için çilekleri doğru şekilde temizlemek gerekiyor.
Ilık suda bekletip, 1 litre suya 10 gram kadar İngiliz karbonatı da denilen bikarbonat koyarak, minimum 8 dakika bu çözelti içerisinde sebze meyveleri yıkamak ve ardından durulamak pestisit kalıntılarını gidermede en etkili yöntem olacaktır.
Kaynayan suyun içine ayıklanıp yıkanan çilekleri ekleyelim. Şeker ve limon tuzunu da ekleyip karıştıralım. Kaynayan çilek suyunun üzerindeki köpükleri kaşıkla alalım. 15 dk kaynatıp soğumaya bırakalım.
Çilekler sürekli olarak böceklerden korunması için ilaçlanarak yetiştirilir. Bu durum, çileklerin diğer meyve veya sebzelerden daha fazla pestisitlere maruz kaldığı anlamına gelir. O halde marketten satın aldığınız çilekleri temizlemeniz için bir neden: Yüzeydeki kimyasalları temizlemek!
Yıkanan çilekler yaprakları ile birlikte saklanmalıdır. Kurumak için oda sıcaklığında çilekleri kısa süre ile bekletmek, çileklerin suyunu temiz pamuklu bir bez yardımı ile hafifçe almak gene ömürlerini uzatacaktır. Eğer çilekleri dilimleyecekseniz, işlemden sonra mutlaka saklamayı buzdolabında yapmalısınız.
Paylaşılan videolarda tuzlu suya atılan çileğin içerisinden böceklerin çıktığı görüldü. Bu tür meyvelerde kurtçukların görülmesinin çok normal olduğunu belirten Gıda Mühendisi Prof. Dr. Bülent Nazlı, "Kelebek, böcek ve sinekler üreme dönemlerinde yumurtalarını meyvelerin üzerine bırakabiliyor.
Hazırlayan da Çevre Çalışma Grubu (EWG). Çileğin pestisit maruzluğu açısından arka arkaya “en kirli” meyve olmasının nedeni ise yetiştirme esnasında birden fazla tarım zehrinin uygulanması.
Çileğinizin tatlılığına göre üzerine şeker serpin. Eğer yarı tatlı ise üzerine bir tatlı kaşığı kadar şeker serpin. Çilek ve şeker fırında mükemmel bir uyum ile birleşecek ve çileğin tadı güzelleşecektir. Fırında yaklaşık 20 dakika pişirdikten sonra çilekleri çıkarın.
Peki çilek kaç günde bir sulanır? Çileklerinizi bahar aylarında 7-10 gün, yaz aylarında ise 4-5 gün aralıkla sulamalı veya damla sulamada, yağışlı günler hariç devamlı damlama sağlamalısınız.
Akdeniz koşullarında Ağustos dikimlerinde Mart-Nisan'da hasat yapılır. Genelde tek yıllık yapılır, soğuk bölgelerde 2-3 yıl verim alınabilir, buralarda dikim Haziran-Temmuz'a kayar. Dikimden hemen sonra çıkan çiçekler koparılır. 2- Sonbahar- Kış dikimleri: Genellikle taze kol fideleri kullanılır.
Çilek suyu da tıpkı çilek gibi antioksidan bir sudur. Çileğin suyu ile mide hazımsızlığı giderilir. Kabızlık gibi problemlerinizi çilek suyu içerek ortadan kaldırabilirsiniz. Karaciğer ve böbreklerde biriken zararlı maddeleri çilek suyu yok eder.
1 kilo çileğe 400 gr şeker yeter. Çilek çok kumlu bir meyve onun için bir kapta suda bekletmek gerekiyor ve bu işlemi bir kaç yapmak gerekiyor. Çilek yıkandıktan sonra suzulur bir kaba alınır üzerine şeker konulur ve kabın ağzı mutlaka kapatılmalı.
Öğr. Üyesi Bölek, "Meyve ve sebzelerin temizlenmesinde karbonatlı su tercih edilmelidir. Sirkeli su mikroorganizma yükünü azaltmada etkili olmasına rağmen tarım ilacı kalıntılarını temizleyememektedir." dedi. Sağlık Bilimleri Üniversitesi (SBÜ) Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Dr.
4. Cildinizi yenileyecek tek şeyin karbonat olması çok güzel değil mi? Yüz için olan birçok peeling'in ana maddesi karbonattır. Bunun nedeni ise hem bakteri öldürücü yapıya sahip olması hem de suda kolay erimemesidir.
* Saplarından ayrılmış çilekleri su dolu bir kabın içerisine doldurun. * Çilekler burada 5-10 dakika beklesin. Bu sayede kum ve toprak gibi kalıntıları suyun dibine çökecektir. Suyu hiç bulandırmadan lavaboya dökün.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çilek, içerisinde bulundurduğu A vitamini, C vitamini, B6 vitamini ve B12 vitamini sayesinde çok güçlü bir antioksidan özelliğine sahiptir. Bunun yanında kalsiyum, demir, fosfor, potasyum, selenyum, sodyum, manganez, magnezyum ve birçok besin bileşenini içeren çilek sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Bir kâseye 1 su bardağı beyaz sirke ya da elma sirkesiyle 8 su bardağı su doldurun. Çilekleri suda 4-5 dakika bekletin. Fazla bekletirseniz çileklerin yüzey rengi değişiyor. Sirke çilekteki hem kiri hem de bakterileri yok ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri