Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır. Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir.
tasavvufta, dünya nimetlerinden uzaklaşmak adına içinde bulunulan yer. 40 gün burada kalınır ve sadece zeytin tüketilir. şeklinde bir beslenme düzeni vardır. nefsin köreltimesi amaçlanır.
Nikâh akdinden sonra ve birleşmeden önce kadın ve erkeğin baş başa kalmasını ifade eden fıkıh terimi. Kişiye nesep bakımından yakın olan kimseler.
6 İkrar vermek: Başka bir tabirle “çileye soyunmak” yani derviş olmaya söz vermek.
Meselâ çileye giren dervişe çilenişîn, çilesini tamamlayana çilekeş, çilesini yarıda bırakana çileşiken denir.
İlgili 19 soru bulundu
Türk Dil Kurumuna göre çilekeş kelimesinin anlamı yaşamı boyunca sıkıntı ve üzüntü çeken kimse anlamındadır. Çilekeş insanlar hayatları boyunca her zaman sıkıntı yaşarlar. Çilekeş Kime Denir? Çilekeş kelimesi, yaşamında her zaman zorluk ve üzüntü çekmiş olan kimseler için kullanılan bir sözcüktür.
Çilekeş, 2002 yılında Ankara'da kurulan Türk rock grubudur. Grup dağıldıklarını resmen ilan etmeseler de 2011 yılından beri albüm ve konser açısından pasif durumdadır.
[1] Çok sıkıntılı dönemler yaşamak, sürekli üzüntü içinde yaşamak.
Sâlikin kırk gün süreyle özel bir mekânda inzivaya çekilip kendisini ibadete vermesi anlamında tasavvuf terimi. Nefsânî arzulardan kurtularak ruh temizliğine ermek için girişilen sıkı perhiz ve mahrumiyet dönemi anlamına gelen tasavvuf terimi.
Mevlevîlikte erbaîn ve halvet yerine “çile” kelimesi kullanılır. Süresi üç yıla yakındır. Bir başka ifadeyle 1001 gün süren bir hizmet uygulaması şeklindedir. Mevlevîlik tasavvuf kurumları içinde teşkilâtlanma, âdap, erkân ve kurallar bakımından önde gelen bir özellik taşır6.
Meşru bir evlilik hayatını ilgilendiren sahih halvet, hukuken geçerli bir nikâh akdinden sonra eşlerin başkalarının kendilerini görmeyecekle- rinden emin olabilecekleri kapalı bir yerde baş başa kalmalarını ifade eden fıkhi bir terimdir.
Halvete girmek, ibadet, zikir, riyazet ve murakabe ile meşgul olmak üzere yalnız başına tenha bir odaya, tekkelerde halvethane denilen bir hücreye, kapanmaktır. Halvete çekilmek, tenha bir yerde yalnız başına oturmaktır. Halk arasında kırk günlük halvet eğitimine çile de denir.
Sâlikin benliğinden arınmış ve ilâhî vasıflarla bezenmiş olarak halvetten çıkıp insanlara karışması anlamına gelen bir tasavvuf terimi.
Nefsânî arzulardan kurtularak ruh temizliğine ermek için girişilen sıkı perhiz ve mahrumiyet dönemi anlamına gelen tasavvuf terimi. Çile çekme kabiliyeti kazanan ve süflî arzulardan kurtulmaya elverişli hale gelen nefis anlamında tasavvuf terimi.
Sûfîlerin halvete çekildikleri ufak boyutlu, genellikle dış dünyaya kapalı mekân. Bu form aracılığıyla, sadece OSMANLILAR//8-mali-yapi maddesi ile alakalı mesajların iletilmesi rica olunur.
Halvet, mescidin dışında da olur. 2- Uzlette süresi belli olmayan bir yalnızlık ve halktan uzaklaşma vardır. Halvetteki yalnızlık ise sürelidir. 3- Halvet, başkalarından ayrı kalmaktır, uzlet ise nefisten, nefsin çağırdığı hallerden ve bir de kişiyi Allah‟tan uzaklaştıracak her şeyden ayrı kalmadır.
Nefsânî arzulardan kurtularak ruh temizliğine ermek için girişilen sıkı perhiz ve mahrumiyet dönemi anlamına gelen tasavvuf terimi. Sâlikin kırk gün süreyle özel bir mekânda inzivaya çekilip kendisini ibadete vermesi anlamında tasavvuf terimi.
Türk hamamlarının en sıcak kısmında hücreler halindeki küçük mekân.
Halvetiyye, safeviyye tarikatı ile aynı merkezden doğmuş bir tarikattır. Osmanlılar; Safevi mücadelesi sırasında, safevilere karşı bu tarikatı kullanmışlardır. Halveti şeyhlerine ihtimam gösterilmiş, devlet tarafından desteklenmişlerdir.
Çile Haftası ya da Kutsal Hafta, İsa'nın insanoğlu için acı çektiğine inanılan haftaya verilen addır.
Çile, saf ipeğin önce güneşte kurutulup sonra kaynatılarak sağlam bir sicim haline getirilmesiyle elde edilir. İpek, yün gibi her türlü iplik kangalı.
Çileden çıkmak deyimi kişilerin çok sinirlenmesi, bir konu ile alakalı olarak artık sabrının tükenmesi anlamlarına gelmektedir.
Kahır kelimesi Türk Dil Kurumuna göre perişan etme, mahvetme, bir konu ile ilgili derin üzüntü duyma şeklinde ifade edilmektedir.
Keş TDK sözlük anlamı şu şekildedir: sıfat,argo Aptal. sıfat,argo Ayyaş Esrarkeş
kuzlamak: 2. İnsan doğurmak (aşağılama için).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri