Pilonidal Sinus (Kıl Dönmesi) Görülme sıklığı %0.7'dir. En sık görüldüğü yaşlar 16 ile 20'li yaşlardır.
Ense ve sırt bölgesinden dökülen kıllar kuyruk sokumunda kendilerine yer bulabilir. Deri altına giren kıllar çeşitli sebeplerle apse haline gelebilmektedir. Kıl dönmesi kadınlara kıyasla erkelerde daha çok rastlanmakta ve en sık görülen yaş aralığı 15-25 yaş arasıdır.
Kıl dönmesinin başlangıç aşamasında akıntı sorunu baş gösterir. İç çamaşırındaki bu nemliliği olağan karşılayan hastalar bu evrede vakadan genelde habersizdir. Bu akıntı mikroplar ile birleştiğinde iltihap haline döner ve yeşil bir renk alır. Akıntıya kötü bir koku da eşlik eder.
Kıl dönmesi, kıvrılmış ve deriden yükselmek yerine cildin içine geri dönen bir tüy olarak tanımlanabilir. Ciltte bazen irinle dolu kabarık bir yumruya şeklinde görülebilir. Kıl dönemsi genellikle sakal, kasık bölgesi, kalça, bacaklar ve koltuk altları gibi derinin tıraş edildiği veya ağdalandığı bölgelerde görülür.
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs veya pilonidal kist) belirtileri şunlar olabilir: Ağrı: Kuyruk sokumu bölgesinde ağrı veya hassasiyet hissi olabilir. Kızarıklık ve Şişlik: Kuyruk sokumu bölgesi kızarabilir ve şişebilir. Apse Oluşumu: Enfeksiyon ilerledikçe apse oluşabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kıl dönmesi, anal fistül ve hemoroid gibi anal bölge hastalıkları çocuklarda hiç de nadir değildir. Özellikle 13-18 yaşlarında oldukça sık gördüğümüz kıl dönmesi hastalığının ve daha küçük yaştaki çocuklarda görülen anal fistüllerin tedavisinde Lazer tedavisi uygun hastalarda ilk seçenek olarak kullanılabilir.
Kıl dönmesi rahatsızlığı ameliyatla tedavi edilebildiği gibi ameliyatsız şekilde de sonlandırılabilir. Dolayısıyla ameliyat tek seçenek değildir. Ameliyatsız yöntemde lokal anestezi uygulanarak, kılların girdiği delikler genişletilir ve buradan kıl ve kist boşaltılır.
Vücuttaki tüylerin kuyruk sokumuna dökülüp burada sıvı dolu kistik bir yapıya dönüşmesiyle ortaya çıkan kıl dönmesi, ağrı, kızarıklık, apse, şişlik, irin veya kanlı akıntı gibi belirtiler gösterir.
Kıl dönmesinin iyileşmesi çoğunlukla kendiliğinden olur. Herhangi bir cerrahi müdahale veya ilaç kullanılmasına gerek duyulmaz. Ancak bazı durumlarda doktorlar ölü deri hücrelerinin atılmasına yardımcı olması açısından birtakım ilaçlar önerebilirler.
Evde kıl dönmesinin tedavisi yapılamaz. Ev içerisinde kılları çıkarmak amacıyla yapılacak bilinçsizce uygulamalar hastalığın biraz daha ilerlemesine ve daha zor tedavi edilebilir hale gelmesine neden olabilir.
Kıl dönmesi (pilonidal sinüs) iltihaplanıp apse yaptığında yalnızca enfeksiyon tedavisi uygulanmalı. Cerrahi olarak boşaltılmalı. İltihap iyice geriledikten sonra kıl dönmesi ameliyatı yapılmalıdır.
Tıraş bıçağıyla tıraş ettiğiniz her yerde kıl dönmesi olabilir. Bununlar birlikte genelde koltuk altları ve bikini bölgesi gibi kalın ve sert kılların bulunduğu bölgelerde görülür. Bunun nedeni, kılların yoğun ve kıvırcık olduklarında cildin içine doğru kıvrılmalarının daha kolay olmasıdır.
Kıl dönmesi için birçok farklı tedavi mevcuttur: Cımbızla alınabilir (ancak bu acı verici olabilir) veya döndürülebilir bir tıbbi cihazla yerinden çıkarılabilir. Kronik olarak kıl dönmesi yaşayan bazı kişiler, kıl büyümesini tamamen önlemek için lazer tedavisi veya elektroliz kullanmaktadırlar.
Ek olarak; kasıklar, göbek bölgesi ve koltuk altı bölgesinde de oluşabilmektedir. Kıl dönmesi ciddi bir problemdir, bazı merhemlerle apseyi boşaltmak mümkündür fakat ilgili cerraha gidip bu apseyi göstermek be tedavi ettirmek en sağlıklı yöntemdir.
Kıl dönmesine genel cerrahi uzmanları ile Proktoloji uzmanları müdahale ederler. Müdahale dışında herhangi bir tedavi alternatifi bulunmamaktadır.
Hastalıklı bölgenin kesilip çıkartılıp yaranın olduğu gibi açık bırakılması; kısa ve kolay bir işlemdir. Ancak yara iyileşme süresi 6-8 haftayı bulabilir. Hastalığın tekrarlama oranı %5-10'dur. Hasta açısından zahmetli bir tedavi şekli olduğu için zorunlu kalınmadıkça tercih edilmez.
Kıl dönmesi tedavi edilmezse enfeksiyon ve apse büyür. Bu durumda ciltte birden fazla ağızın, açıklığın görülmesine neden olur. Tedavi sürecini ertelemek uygulanacak yöntemi zorlaştırır.
Kıl dönmesini önlemek için, kıllı bölgelerin temiz ve kılsız tutulmasıdır. Her gün duş alınmalı, bölgenin nemli ve ıslak kalması engellenmeli. Ayrıca iç çamaşırların temiz olması ve kıyafetlerin bol olması da dikkat edilmesi gereken konular arasında.
Kişi hijyen ve temizliğine dikkat ettiği sürece kıl dönmesi problemi ile baş etmek zorunda kalmayacaktır. Duş sırasında kılların biriktiği bölge olan kuyruk sokumu bölgesi sert bir lifle ovulmalıdır. Kişi iç çamaşırlarını düzenli olarak değiştirmeli ve kuyruk sokumu ıslak ve nemli bırakılmamalıdır.
Fenol Tedavisi: Ameliyatsız kıl dönmesi tedavilerinde en başarılı ve en çok başvurulan yöntemlerden biri fenol tedavisidir. Fenol tedavide; iltihaplı akıntı olan delikler genişletilir, içindeki kıl yumakları ve iltihap tamamen temizlenir. Son olarak oluşan boşluğa kristalize fenol verilerek tedavi tamamlanır.
Merhabalar, kalça tüylerine lazer epilasyon yapılır. Lazer epilasyon göz kapağı dışında istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm vücut bölgelerine uygulanabilir. Buz Lazer ağrısız olması ile günümüzde en çok tercih edilen lazer epilasyon yöntemidir.
Kıl dönmesi ameliyatı süre olarak ortalama 30 dakika ile 1 saat arasında sürmektedir. Ameliyat belden aşağısını uyuşturularak yapılmaktadır. Belinizden yapılan bir iğne ile ortalama olarak 2-3 dakika sonrasında uyuşma belirtisini gösterecektir ve ameliyat sırasında yüz üstü olarak yatacaksınız.
Genellikle kuyruk sokumunda ortaya çıkan kronik bir enfeksiyon odağı olan kıl dönmesi hastalığında utanma duygusu nedeniyle doktora başvurma süreci gecikebiliyor. Tedavide geç kalınması ise hastalık alanının genişlemesine, apse, ağrı gibi komplikasyonlara yol açarak yaşam kalitesini önemli oranda düşürüyor.
Minimal invazif yöntemlerde (fenol, lazer vb.) ameliyat sonrası ağrı olmamaktadır. Bu durum tamamen seçilecek ameliyat yöntemiyle ilişkilidir. Eğer eksizyonel bir yöntem ile ameliyat durumu söz konusu ise sonrasında ağrılı bir pansuman dönemi olabilmektedir.
Kıl dönmesi tedavisi için kara merhemler çok kullanılmaktadır. Bu kremler ihtiyol pomad dediğimiz antibakteriyel dezenfektan bir kremdir. Bu kremler alışkanlık ve kültürden geldiği için her kabaran yere sürülmektedir. Bir zararı yoktur ancak sanıldığı kadar avantajı da yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri