Düzenli cilt bakımı yaptırmak lekelere iyi gelir ve onları hafifletir mi? Lazer sistemli cilt bakım yöntemlerinin gelişmesi ile leke tedavisinde eskiye oranla çok daha başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Cilt tipi ve uygulanan yönteme göre sonuçlar değişebilir. Lekelerin temizlenme oranı %50-80 civarındadır.
Leke tedavisinde en sık hidrokinon, C vitamini, arbutin, kojik asit, glikolik asit içeren kremler kullanılır. Ayrıca retinol içeren kremlerde ciltte soyulma etkisi gösterir ve leke tedavisinde yardımcı olarak kullanılabilir. Güneş koruyucu kremler: Leke tedavisi sırasında mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır.
Lazerle leke tedavisinde seans sayısı lekenin cinsi, derinliği ve kişinin cilt yapısı ile alakalıdır. Yüzeysel bir çil tek seansta gerilerken derin bir çil 2-4 seans gerektirebilir. Doğum lekeleri 10-15 seans sürebilir. Melazma tarzındaki güneş lekeleri 8-10 uygulama gerektirebilir.
Hasta özelinde değişiklik göstermekle birlikte leke tedavileri genellikle 3 ila 4 aylık sürelerde tamamlanabilmektedir. Leke tedavilerinin uygulanması için kış ayları en uygun zaman olarak kabul edilir. Bunun en önemli nedeni güneş ışınlarına maruziyetin özellikle yaz aylarına göre çok daha az olmasıdır.
Maalesef bu lekelerin bir kısmı kalıcı olabilir. Damarsal nedenlere bağlı olabildiği gibi cilt pigment hücrelerinin bir yerde aşırı birikmesi sonucu da olabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Yaşlılık lekesi, güneş lekesi gibi lekeler deriye renk veren hücrelerin (melanosit) artışına bağlı olarak gelişir. Bunlar canlı hücre olduklarından kremlerle bu hücrelerin geçmeleri mümkün değildir. Bunlarda etkili tedavi lazer tedavisidir.
Cilde doğal rengini veren melanosit hücrelerinin fazla üretimi ya da düzensizliğine bağlı olarak ciltte lekeler oluşur. Lekelerin birçoğu güneş ışınlarına uzun süre boyunca maruz kalma sonucu oluşsa da genetik faktörler, hormonal ilaçlar, hamilelik ve bazı kimyasal maddeler de melanosit hücre yapısını bozabilir.
Lekelerin cildin katmanlarında hangi seviyeye kadar uzandıkları çok önemlidir. Bu nedenle yüzeysel lekeler (çiller, yaşlılık lekeleri, güneş lekeleri gibi) genellikle 2-3 seansta tedavi edilirler. Ancak daha derine uzanan lekeler 3-4 seansta tedavi edilirler. Ortalama seans sayısı 2-4 dür.
Ciltte oluşan kahverengi lekeler için retinol, ezelaic asit, hidrokinoni C vitamini, E vitamini gibi antioksidan içeren krem kullanılabilir. Kahverengi lekeler için uygulanan en doğal yöntemlerden biri de limon suyu uygulamasıdır. Yüksek oranda sitrik asit içeren limon kahverengi lekelerin azalmasına yardımcı olabilir.
Cilt lekelerinden kurtulmak mümkün
Özellikle yaşlılığa ve güneş hasarına bağlı oluşan lekeler lazer tedavisiyle rahatlıkla düzelebilmektedir. Cilt tipine uygun kimyasal peelingler, mezoterapi ve leke lazer uygulamaları cilt lekelerinin giderilmesinde etkilidir.
Krem, C vitamini ile cildinizdeki lekeleri gidermeye yardımcı olurken aynı zamanda shea yağı sayesinde cildinizi derinlemesine nemlenir. Aynanın karşısına her geçtiğinizde cildinizin görüntüsü gözlerinizi kamaştırsın istiyorsanız doğru adrestesiniz.
Lazer yöntemi her leke türü için uygun olmayabilir. Cildin renk pigmentlerini değiştirecek kortizon içerikli kremler ile uygulanabilir. Ancak bu işlemler kalıcı etkiye sahip değildir. Lekenin rengini zaman içerisinde açsa da belirli bir süre sonunda tekrar lekeler ortaya çıkabilir.
Leke tedavisinde farklı lazerler kullanılabilir. Bu lazer sistemleri içinde sıklıkla kullanılan Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer, Fotona Starwalker Q-SW lazer gibi. Fraksiyonel sistemli lazerler (Co2 Fraksiyonel Lazer, Thulium Akıllı Lazer vb) ile ciltte soyma işlemi yapılarak leke tedavi edilir.
Cilt lekeleri için doğru uygulamalar
Kimyasal peeling: Hidrokinon, kojik asit, arbutin, azelaik asit, glikolik asit, retinol içeren kremlerle peeling'e başlanıyor. Mevsim uygunsa glikolik asit gibi bir ajanla kimyasal peeling yapılabiliyor.
Bu doğal maske için gereken malzemeler yoğurt ve karbonattır. 1 çay kaşığı kadar karbonat ve 1 çorba kaşığı yoğurdu karıştırmalısınız. Sonrasında yüzünüzdeki lekeli bölgelere uygulayıp 15 dakika kadar beklemelisiniz. Yeterince bekledikten sonra ılık bir su yardımıyla bu karışımı sürdüğünüz yeri durulayabilirsiniz.
Cilt bakımı için geliştirilen yeni nesil teknolojik cihazlar arasında yerini alan dermapen cihazları cildin yenilenmesini tetikleyen yapıya sahiptir. Modern ve kaliteli kliniklerde yerini alan bu cihazlar leke tedavisinde etkili bir sonuç sağlar.
Lazer ışınları melanini hedefleyerek cilt lekelerini ve iz oluşumlarını tedavi eder ve karanlık noktaların parçalanarak yok edilmesini sağlar. Ayrıca leke tedavilerinde uygulanan güncel lazer tekniklerinden bazıları şunlardır: Thulium Lazer. Fraksiyonel Lazer.
- Kahverengi lekelerin diğer bir adı güneş lekesi veya karaciğer lekesidir. Yaş ilerledikçe cildin rengini veren melanin pigmenti cilt üzerinde birikir ve kahverengi lekelerin oluşmasına sebep olur. - Cilt uzun süre güneşe maruz kaldığı zaman cilt ışınlardan korunmak için yüksek miktarda melanin salgılar.
E vitamini, bitkisel yağlar ve badem gibi yağlı tohumlarda bulunan yağda çözünen bir vitamindir. B12 vitamini gibi bazı eksikliklerin kahverengi lekelere neden olduğu düşünülmektedir. Çeşitli ve dengeli bir diyet, vitamin eksikliği riskini en aza indirmeye yardımcı olacaktır.
Lazer epilasyon cihazlarının lekeleri artırmaya ya da azaltmaya yönelik etkileri bulunmamaktadır. Ciltte oluşan lekelerin tedavisinde kullanılan lazer cihazları ve dalga boyları farklıdır. Fakat nadir de olsa işlemden sonra bazı kişilerin yüzeysel lekelerinde açılma olduğu gözlemlenmiştir.
Günümüzde mezoterapi ile leke tedavisi sıklıkla tercih edilen yöntemlerden biri haline geldi. Bu tedavi ciltte oluşan lekelere karşı son derece etkili bir yöntemdir. Hem güvenli hem de başarı oranı yüksek bir tedavi olması, kadın ve erkeklerin söz konusu tedaviden sık sık faydalanmasını da beraberinde getiriyor.
Yüz bölgemde ki tüyler için Buz Lazer işlemi yaptırmak istiyorum bu işlemle beraber cildimdeki lekelerde yok olur mu? Merhabalar , Buz Lazer Epilasyon işlemi leke için herhangi bi sonuç vaad etmez.
Genel olarak, ciltte lekelenmelere en çok yol açan vitaminler C ve E vitaminleridir.
Cilt lekelerinin en sık bulunduğu alanlar elin arkası, yüz, sırt ve omuzlardır. Daha koyu tene sahip bireylerde leke de daha koyudur. Normal zamana bırakıldığında oluşan en küçük lekenin kendiliğinden geçme süresi yaklaşık 12 aydır ve çok yavaş solar” diye konuştu.
Stres altındaki insanların ciltleri lekelenmeye daha yatkın oluyor. Stres cildin de bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Stresin sadece ruhu değil, cildi de kararttığını söyleyen Cilt Hastalıkları Uzmanı Doktor Betül Şengör, stresin cildin bağışıklık sistemini zayıflattığını belirtiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri