Cilt Bariyerini Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Cilt bariyeri düzgün çalışmadığında bazı cilt problemleri meydana gelebilir. Cilt bariyeri bozulduğunda en çok hissedilen, cilt hassasiyetinin artmasıdır. Cilt bariyeri incelmesi ile cilt; kızarık, hassas, nemsiz ve tahriş olmuş bir şekilde görülebilir.
Cilt bariyeri zayıfladığında veya bozulduğunda, cilt dış etkenlere karşı daha hassas hale gelir ve bu durum genellikle ciltte kızarıklıkla sonuçlanır. Kaşıntı, bir başka yaygın belirtidir. Cildin nem dengesi bozulduğunda, cilt genellikle kaşınır ve pul pul dökülebilir.
Cilt bariyerine zarar veren dış etkenler arasında güneş ışınlarına fazla maruz kalmak, cildin pH'ına uyumlu olmayan kimyasal ürünler kullanmak ve aşırı sıcak veya soğuğa maruz kalmak bulunuyor.
Cilt bariyerinin onarımı dört ile sekiz hafta arasında sürer.
İlgili 24 soru bulundu
Içeriğindeki özel lamellar lipidler sayesinde zarar görmüş cilt bariyerini inceltmeden onarır. Kaşıntı, kızarıklık ve pul pul dökülme gibi şikayetleri giderilmesine destek olur.
C Vitamini Güçlü Bir Antioksidandır
Bunun sonucunda cilt bariyeri hasar görür, cillteki kolajen miktarı azalır, lekelenmeler ve ton eşitsizlikleri başlar, nihayetinde erken yaşta kırışıklıklar baş gösterir.
Kimyasal asitler çoğu cilt rahatsızlığının tedavisinde faydalı olduğu kadar yanlış kullanıldığında da bir o kadar zararlı olabilirler. Her cildin bariyer fonksiyonlarının işleyişi farklıdır, her cildin yapısı ve hassasiyetleri de farklıdır ve dolayısıyla her cildin asit tolerasyonu aynı değildir.
İnce cildin geri dönüşü zordur. Evde yapılan tedavi yöntemleri yeterli olmayabilmektedir. Genellikle koruyucu olan bu yöntemler cildin eski formuna kavuşmasında yetersiz kalabilmektedir. Bu yüzden profesyonel bir destek alınması daha doğru olur.
Temizlenmiş yüz ve boyun bölgesine, sabah ve akşam olmak üzere günde 2 defa hafif dairesel hareketlerle sürebilirsiniz. Hydrolyzed Glycosaminoglycans: Hydrolyzed Glycosaminoglycans, ciltteki nem kaybını önlemeye yardımcı olur, cildin nem dengesini korur ve ciltte daha pürüzsüz, dolgun ve genç bir görünüm sağlar.
Nemsiz Cildin Belirtileri Nelerdir? Nemsiz cilt kendini mat ve donuk bir görünüm ile beraber ciltte rahatsızlık ve gerginlik hissi ile gösterir. Cilt kaşınır ve özellikle cildin su ile temasından sonra ciltte pullanma görülür. Ancak bu belirtilerin hepsi geçicidir ve her cilt tipinde görülebilir.
Düzenli kullanımdan sonra cilt lekerinin daha az belirgin olduğunu, cildinin yenilendiğini ve renk eşitsizliğinin dengelendiğini fark edeceksin. Cilt temizliğini sağlamak, ciltteki leke ve kusur görünümünü gidermek için glikolik asit içeren tonikler kullanabilirsin.
AHA ve BHA Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Asitlerin optimum kullanımı cilt için olumlu etkilere sahipken, fazla miktarda kullanılması cildin tahriş olmasına neden olabilir. Bu durumda kızarıklık, kaşıntı gibi sorunlar gözlenir ve cilt bariyeri bozulabilir.
İlerleyen yaş ya da çok fazla peeling sonucu yıpranan bir cilt bariyerini onarmak mümkün. Yaşlandıkça zayıflayan cilt bariyerinin seramid ve lipid kaybını yenilemek gerekiyor. Doğru cilt bakımı ile cilt bariyerinizi onarabilirsiniz. Bunun için hyaluronic asit içeren nemlendirici şart.
Madecassol içeren kremleri yağlı cildi ve gözenekleri olanlara tavsiye etmiyoruz. Sosyal medyada hızlı yayılan Madecassol krem kullanımı farklı cilt tiplerinde istenmeyen reaksiyonlara yol açar.
Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz. Cilt dostu meyve, sebze ve bitkilerden yapacağınız maskeler de cildin yenilenip gençleşmesinde büyük rol oynar.
Deri kalınlaşması, aşırı sürtünme, basınç, sürtünme, cilt hastalıkları veya diğer faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Deri kalınlaşması, ciltte bir veya daha fazla bölgede meydana gelebilir ve birçok farklı şekilde kendini gösterebilir.
Normal bir cildin sağlığını sürdürebilmesi için en üstteki ölü hücrelerin sürekli dökülüp yenilenmeleri gerekir. Çünkü dökülüp yenilendikçe yeni deri 'daha temiz' olur. İnsan derisi kendini yaklaşık her 28 günde bir yeniler.
Niacinamide bu konuda da bize destek oluyor. Güneş koruyucu özelliğinin yanında cilt bariyerini destekleyen etkisi ile de cildi güneşe karşı daha güçlü hale getiriyor. Ayrıca daha önce de söylediğimiz gibi güneş lekelerinin giderilmesine de yardımcı oluyor.
Retinol Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Aksi durumda retinol güneş ışığı ile tepkimeye girerek ciltte leke oluşumuna sebep olabilir. Olması gerekenden daha fazla miktarda ve daha sık kullanıldığında cildin bariyerini bozabilir ve cildin daha hassas hale gelmesine sebep olabilir.
Yaraların ve dokuların hızlı iyileşmesine yardımcı olur. Cildin esnekliğini koruyarak kırışıklıkları giderici etki gösterir. Kızarıklık ve pütürlü görüntüyü giderir. Cilt tonunu eşitler, hassas cilt bariyerini onarır.
Azelaik asitlerin salisilik asitler ile birlikte kullanılmamaları gerekir. Birbirlerinin etkilerini nötrleyen bu iki bileşim cildin tahriş olmasına sebebiyet verebiliyor.
Cilt bakım serumu, cildinizi cilt tipinize uygun bir temizleyiciyle temizledikten ve tonik uyguladıktan sonra günde bir ya da iki kere yüzünüze ve boynunuza cilt bakım serumu kullanabilirsiniz.
Niacinamide ile kullanılmaması gerekenler arasında retinol ve C vitamini gelmektedir. C vitamini ile birlikte kullanıldığı takdirde Niacin'e dönüşür. Retinol ve niacinamide birbirinin etkilerini azaltan bileşenlerdir. Bu yüzden ikisi birlikte kullanıldığında güçlü etki görülmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri