Dolunay, her ayın yaklaşık 29.5 gününde bir meydana gelir ve yaklaşık 3-4 gün boyunca görülebilir. 2023 yılında, Türkiye'de dolunay tarihleri aşağıdaki gibi olacaktır: Ocak: 6 Ocak 2023. Şubat: 5 Şubat 2023.
DOLUNAY KAÇ GÜN SÜRER? Sinodik aya göre Ay'ın aynı evreleri arasındaki zaman ortalama 29.53 gündür.
DOLUNAY: Ayın en dolgun olduğu 2 günlük zamandır.
Gökyüzünde daha parlak ve dünyaya daha yakın olarak görsel bir şölen sunacak olan süper dolunay, 1 Ağustos akşamı görülecek. 2023 yılında yaşanacak dört süper ay etkinliğinden ikisi Ağustos'ta olacak, ilki bugün, diğer ise 30 Ağustos'ta.
Diğeri, aynı ay içerisinde iki dolunay gerçekleşmesidir. 1 Ağustos'ta gerçekleşen dolunaydan sonra şimdi 31 Ağustos'ta bu ayki ikincisini deneyimlemek üzereyiz. Mavi Ay denilmesinin bir başka sebebi ise üç aylık bir mevsim süreci içerisine denk gelen dört dolunaydan dördüncüsü olmasıdır.
İlgili 34 soru bulundu
Ay, gün boyunca Oğlak burcunda ilerliyor. Salı günü saat 21:31'de Kova burcunda bir Süper Dolunay gerçekleşecek.
2023 HAZİRAN DOLUNAYI NE ZAMAN? Bu dolunay 4 Haziran Pazar saat 06.41'de Yay burcunda ve 13 derecede gerçekleşecek.
Dolunay, Ay'ın yörüngesi boyunca düzenli olarak gerçekleşir. Ay'ın bir döngüsü, yaklaşık 29,5 günde tamamlanır ve bu süre boyunca bir dolunay gerçekleşir. Dolunayın tam olarak ne zaman gerçekleşeceği, Ay'ın konumuna ve yörüngesine bağlı olarak değişir.
Bu yılda 30 Ağustos 2023 tarihinde gerçekleşecek süper dolunay 1946 yılından bu yana 'Mavi Ay' adıyla anılıyor.
Dolunay ile ilgili direkt etki alacak burçlar: Oğlak, Yengeç, Koç ve Terazi.
Dolunay: Gökyüzünün yükünün azalmasına ve kişilerin auraların çoğalmasına yani enerji artışına yol açar. Ay'ın manipülasyonu ile meydana gelen bu ekstra enerji artışı ise dengeli ve tutarlı olmayan hareketleri tetiklemektedir.
Dolunay evresinden yaklaşık bir hafta sonra Ay tekrar yarım daire şeklinde görülür. İlk dördün evresinin tam tersi olarak görülen bu evre son dördün olarak adlandırılır.
Dünyanın ve güneşin hareketleri doğrultusunda 29 gün 12saat süren bu eylem, bulutsuz günlerde düzenli olarak gözlemlenebilir. Bir yılda 13 defa dolunay gözlemlenebilir.
Ay'ın evleri, Ay'ın Güneş'in aydınlattığı kısmının Dünya'dan gözlemlenen şekilleridir. Ay'ın toplam 8 evresi vardır: Yeni ay, hilal, ilk dördün, şişkin ay, dolunay, şişkin ay, son dördün ve hilal.
Aynı ayda yaşanan ikinci süper Ay olması nedeniyle “süper mavi Ay” adını aldı. 2023'teki Süper Ay'ın ilki, 1 Ağustos tarihinde gerçekleşmişti. Süper mavi Aylar iki ya da üç yılda bir gerçekleşiyor. Bir sonraki 31 Mayıs 2026'da görülecek.
Son Dördün: Dolunaydan sonra ayın yeniden küçülmeye başladığı dönem. Dolunaydan yaklaşık 1 hafta sonra Ay tam olarak son dördün pozisyonuna gelir. Ay'ın küçülme dönemidir.
Evrelerin yıl boyunca 12 kez tekrarlanması 354 gün sürüyor. Bir yılın 365 ya da 366 gün sürmesi nedeniyle yılın 13'üncü dolunayı normal isimlendirmelere uymuyor. Bu nedenle Mavi Ay olarak adlandırılıyor. Mavi ay aynı zamanda bir süper ay olarak gerçekleşiyor.
dolunay, ayın en parlak hâli.
1 Ağustos 2023 tarihinde Türkiye saatiyle akşam 9.30 civarında süper dolunay gerçekleşecek. 2024 yılında ise 18 Eylül ve 17 Ekim tarihlerinde süper dolunay gerçekleşecek. Ay'ın bize bakan yüzü, yeni ay evresinde karanlık olacağı için normal şartlarda Ay'ı, yeni ay evresindeyken göremeyiz.
Ay, Dünya'nın gölgesinden geçtiğinde ve güneş ışığının Ay'ın yüzeyini aydınlatmasını engellediğin böyle bir tutulma yaşanıyor. Güneş ışığının ufak bir kısmı, Dünya'nın atmosferi yoluyla dolaylı olarak Ay yüzeyine hala ulaşıyor ve Ay kırmızı, sarı ve turuncu bir parıltıyla kaplanıyor.
Ay'ı bazen tıpkı gece gördüğümüz gibi gündüzleri de görebiliriz; zira Ay, gündüzleri de Güneş'ten aldığı ışığı yansıtmaktadır ve Dünya'ya olan yakınlığı nedeniyle, gündüz vakti de gezegenimizde gözle görülebilecek kadar parlak kalabilmektedir. Nihayetinde Ay, Güneş'ten sonra görebildiğimiz en parlak gök cismidir.
Ay tam olarak Güneş ile Dünya arasındayken aydınlık yüzü Dünya'dan hiç görünmez. Bu evresi yeni ay olarak adlandırılır. Yaklaşık iki hafta sonra dolunay görülür. İlk yeni aydan 29,5 gün sonra Ay tekrar Güneş'in karşısına geçer ve tekrar yeni ay görünür.
Haziran ayı da 30 gün çeken aylara dâhildir. Yazın müjdeleyicisi olan Haziran ayı 30 gün çekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri