B3 Vitamini Eksikliğinin Cilt Kuruluğuna Etkisi Diyet ile vücudun ihtiyaç duyduğu B3 vitamini, bir diğer adıyla niasin, alınmadığında dermatit gibi cilt sorunları gelişebilir. Ciltte pullanma, kabuklanma ya da kaşıntılı cilt lekeleri meydana getiren dermatit, cilt kuruluğunun en önemli nedenidir.
A vitamini doğada başlıca hayvani yağlarda, sütte, yumurtada, karaciğerde, balık yağında, havuçta, domateste, renkli sebze ve meyvelerde bulunmakta, bazı mantar türleri ve bazı bakteriler tarafından üretilmektedir. A vitamini eksikliğinde deride kuruluk ve pullanma gelişir.
A, E, C, D, K B3 ve B9 vitaminlerinin her biri cildin sağlığı ve güzelliğinin korunmasında paha biçilmez değerdedir. Aynı zamanda antioksidanlar ve mineraller de cilt sağlığını destekler ve güzelliğini bir üst düzeye çıkarır.
B12 eksikliğinde yeterli kırmızı kan hücresi üretilemeyeceği için vücut yeterince oksijen alamaz. B12 vitamini eksikliğinin en net belirtisi anemi olup, aneminin neden olduğu nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kaslarda zayıflama, yorgunluk, uzuvlarda uyuşma, cildin solgunlaşması, kilo kaybı belirtileri de görülebilir.
A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
İlgili 33 soru bulundu
Bir çalışmada, B12 vitamininin, akne ile ilişkili “propionbacterium aknesi” olarak bilinen bir tür cilt bakterisini bozarak sivilce problemini artırabileceğine dair işaretler bulunmuştur.
D vitamini eksikliği;
Artan iltihaplanma; sivilce, egzama gibi durumları kötüleştirebilir.
El ve ayak bilekleri, omuz eklemeleri ve parmaklarda ağrı, değişken ruh hali, depresyon, uykusuzluk, baş ağrısı, saç dökülmesi gibi belirtiler de bulunabilir. Yetişkinlerde uzun süreli D vitamini eksikliği; kemik erimesi, kemik yapısında bozukluk, kas güçsüzlüğü ve düşme riskinde artışa neden olur.
Özetle; Omega-3 yağ asitleri, probiyotikler, yeşil çay, meyve ve sebzeler açısından zengin bir diyet; sivilce oluşumuna karşı koruyucu olabilir. A, D ve E vitaminleri ve çinko da aknenin önlenmesine yardımcı olabilir.
Cilt sağlığının korunmasında da negatif bir etki gösteren B12 vitamini fazlalığı yüzde ve vücudun diğer bölgelerinde sivilce oluşumlarını tetikleyebilmektedir.
Sağlıklı ve Işıltılı Bir Cilt için Vitaminler
Cildi yenileme, besleme ve pürüzsüz yapma konusunda görev üstlenen vitaminlerin sayısı oldukça fazla. A vitamini, C vitamini, D vitamini, E vitamini, B3 vitamini ve B9 vitaminlerinin çoğu cildin sağlıklı olması ve görünmesi için bir numara.
Zencefil, zerdeçal, yeşil çay, soya filizinde antioksidan etki gösteren bitki özleri bulunur, bu nedenle sıklıkla tüketilmelidir. Karpuz ve domateste bulunan A vitamini türevleri, cildin hasar görmesini önlemeye yardımcı olur. C vitamini için taze maydanoz, yeşilbiber ve limon çok iyi kaynaklardır.
Biotin, literatürde H vitamini veya B₇ vitamini olarak da adlandırılan ve güncel haberlerde karşımıza sıklıkla “güzellik vitamini” adıyla çıkan bir vitamindir. Kimyasal formülü C₁₀H₁₆N₂O₃S olan biotin, diğer B grubu vitaminler gibi suda çözünür bu nedenle günlük olarak alınması önemlidir.
Demir eksikliğinde ciltte soluklaşma, el ve ayaklarda soğukluk, baş dönmesi, göğüs ağrısı, kalp atışlarının hızlanması ve nefes darlığı ortaya çıkar. Ayrıca buz, kil veya kağıt gibi olağandışı yeme istekleri ortaya çıkabilir.
E Vitamini: E vitamini, saç ve cilt bakımında oldukça önemlidir. Hücre yenilenmesini hızlandırmaya yardımcıdır. Vücut için zararlı olan serbest radikallere karşı savunma mekanizmasını destekler. Saçlara nem desteği sağlayarak sağlıklı uzamasında ve parlaklığına kavuşmasında önemli katkı sağlar.
Reçeteli veya reçetesiz satılan birkaç çinko bazlı akne ilacı bulunmaktadır. En az üç aylık bir süre boyunca günlük 30 mg çinko alımıyla akne için çinko kürü sağlanır. Bu ilaçlar, etkileşim riskini sınırlandırmak için tercihen aç karnına ve diğer ilaçlardan farklı bir zamanda alınmalıdır.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Skorbüt, C vitamininin aşırı derecede yetersizliğine bağlı olarak gelişen bir hastalık türü olup anemi, hareket kısıtlılığı, halsizlik, kanamalar, kol ve bacaklarda ağrı, vücudun bazı bölgelerinde şişlik, cilt problemleri, diş eti hastalıkları ve diş kaybı gibi olumsuzlukları içerir.
D vitamini eksikliğinde; vücut ağrısı, halsizlik, yürüme güçlüğü, kemik ağrısı, güçsüzlük, saç dökülmesi, baş ağrısı, depresyon, değişken ruh hali, uykusuzluk, gözaltı morlukları, aşırı terleme, kilo vermede güçlük çekme, sürekli üşüme gibi belirtiler hakimdir.
Özetle, D vitamini cilt sağlığını desteklemek için önemli bir besin öğesidir. Güneş ışığı, doğal kaynaklar ve takviyeler aracılığıyla bu vitamini alarak cildimizi güzelleştirebilir ve koruyabiliriz.
Gıda Takviyeleri ve Vitaminler
Bazı vitaminlerin fazla kullanımı ile akne arasında bağlantı vardır. Özellikle B12 vitamin takviyesi ve B6 vitamin takviyesi akne oluşumunu artırabilmektedir.
Vitamin A, C, D. omega 3 ve çinko yönünden zengin çok sayıda yiyecek iltihabı engelleyip sivilce oluşumunu azaltarak cildinizin en iyi formda görünmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri