Gençliğin ve sağlıklı yaşamın korunması için önemli olan uykunun, özellikle 23.00-04.00 saatleri arasında vücudun yenilenmesini sağladığı bildirildi.
Cilt yaşlanması; ciltte gevşeme, incelme, kırışıklık, lekelenme ve cansız bir görünüm olarak ortaya çıkar. Cildin % 5'lik üst tabakası kendini ayda bir yeniler. Ancak altta kalan % 95'lik alt tabaka kendini yenilemez. Dolayısıyla cilt yıllar geçtikçe yaşlanır.
Faydalı besinlerden destek alın
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Sizi daha fazla merakta bırakmadan söyleyeyim, cildimiz 28 günde bir kendini yenileme özelliğine sahip. Güzel haber şu ki, sadece cildimiz değil tüm dokular ve organlarımız için bu kendini yenileme olayı geçerli.
İlgili 19 soru bulundu
Bol miktarda su tüketilerek hem daha sağlıklı bir cilde hem de daha yumuşak ve parlak saçlara kavuşabilirsiniz. Özellikle su en fazla cilde iyi gelir. Bunun sebebi ise suyun cilt hücrelerini tamir etmesidir. Su sayesinde yenilenen cilt hücreleri cildin sağlıklı ve parlak görünmesine yardımcı olur.
Derin peeling ve dermabrazyon sonrası kabuklanma olur ve bu kabuklar 7-10 gün sonra düşerler. Kabuklar düştüğünde yerine yenilenmiş pembe bir cilt gelir. Bu nedenle hastalar işlerine ancak 10 gün sonra dönebilirler. Hastaların ciltlerini en az altı ay güneşten korumaları gerekir.
Araştırmalar 23:00 – 03:00 arasında hücrelerin kendini en verimli şekilde yenilediğini gösteriyor. İşte cilt metabolizması da en çok bu saatler arasında çalışıyor. Yani gece sen uyurken cilt dokusunu oluşturan hücreler kendini yeniliyor, cilt kendini onarıyor ve güçleniyor.
Bizi üzgün, mutsuz ve daha yaşlı gösterir. Aşırı stresle birlikte kortizol hormonu artışına bağlı olarak derideki kan akımı yavaşlar, deri hücrelerinin beslenmesi bozulur. Bunu takiben hyaluronik asit ve kollajen sentezi azalır ve ciltte kurur, ince kırışıklıklar artar, cilt cansız ve mat görünmeye başlar.
Günde 2 kereden fazla yıkamayın
Cildimizle fazla uğraşmak da iyi değildir. Yüz yıkamak için ideal sıklık günde ikidir. Doktorunuz tarafından önerilmedikçe, yüzünüzü günde iki kereden fazla yıkamayın.
Elma ve kırmızı soğan; cildi güzelleştiren kuversetin içerir. Bunlar dışında bütün “ berry” grubu meyveler; örn; üzüm, kırmızı üzüm, yaban mersini, dut özellikle de karadut, kızılcık, ahududu, çilek, polifenoller, resveratrol, gibi antioksidan içerikleri ile cildi güzelleştirir.
Aloe vera, cildi sıkılaştırmak açısından en iyisidir. Aloe vera jelindeki asit cildinizin elastikiyetini artırır ve sarkmış cildi sıkılaştırır. Ayrıca cildiniz için doğal bir kremdir. Limondaki C vitamini kollajen oluşumuna yardımcı olur, böylece cildinize esneklik kazandırır.
Cildin en amansız düşmanları olan güneş, hava kirliliği, sinir sisteminde bozukluk, rüzgar, aşırı nemlilik ve sigara; cildin vakitsiz yaşlanmasına neden oluyor. Uzmanlar, ciltteki bozulmaların yüzde 90'ını bu etkenlere bağlıyor.
Bir cildin tam anlamıyla yenilenmesi ise yaklaşık 4 haftayla 1 aylık bir süreyi kapsamaktadır. Bu süre içerisinde sürekli devam eden yenileme işleminin sonunda, ilk günkü hücrelerle son günkü hücreler tamamen birbirinden farklıdır. Fakat bu durum yenilenme sonunda muhteşem bir cilde sahip olacağınız anlamına gelmez.
Normal şartlarda cildin ölü derilerden arındırılarak beyazlaması yaklaşık olarak 1 ay kadar sürebilir. Güneş Yanığı Nasıl Beyazlatılır? Güneş yanıklarında sıcaklık hissi ve ağrı yaklaşık olarak 48 saat kadar sürer. Nemlendirici kremler cilde günde üç defa uygulanırsa kişiyi önemli ölçüde rahatlatır.
25 yaşından itibaren ciltteki kolajen üretiminin azalması, elastikiyetin azalmasına yol açar. Daha az kolajen üretimi demek, göz kapaklarının sarkmaya başlaması ve kaç çatma gibi mimik çizgilerinin daha belirgin olması anlamına gelir. Kısaca cilt yaşlanma belirtileri 25 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlıyor.
GÖZ ALTI RENGİNİ BOZAR
Bu nedenle gözleri ovuşturmak yerine, yüzünüzü soğuk bir suyla yıkayın ve cilde kaybettiği nemi tekrar kazandırmak için bol su için. Tüm bu bilgilerden yola çıkarak ağlamak ve güzellik arasında bir bağlantı olmadığını söyleyebiliriz.
Cilt Bariyerini Bozulduğu Nasıl Anlaşılır? Cilt bariyeri düzgün çalışmadığında bazı cilt problemleri meydana gelebilir. Cilt bariyeri bozulduğunda en çok hissedilen, cilt hassasiyetinin artmasıdır. Cilt bariyeri incelmesi ile cilt; kızarık, hassas, nemsiz ve tahriş olmuş bir şekilde görülebilir.
Yeterince uyumanın cilde de iyi geldiği ortaya çıktı. İdeal uyku saati olan 7 ya da 8 saatlik düzenli uykular, cilde kendini onarması için yeterli süreyi tanımış oluyor.
Serumlar cildin gece onarılma ve yenilenme sürecine çok büyük katkı sağlar. Bu sebeple gece cilt bakımında serumu atlamamak gerek. Serumlar aynı zamanda cildin daha pürüzsüz, canlı ve aydınlık olmasına da yardımcı olurlar. Cildine uygun bir tonik ile cildinin gece onarılma hızına destek verebilirsin.
Sabah yüz yıkamak, yüzün tazelenmesine ve canlanmasına yardımcı olurken, gece yıkamak ise ciltteki kirin ve makyajın giderilmesine katkı sağlayacaktır. Yüzü günde iki kereden fazla yıkamak, cildin kuruluk yaşamasına ve hassasiyet yaşamasına neden olabilmektedir.
Güneş yanığının belirtilerinden olan deri soyulması aslında vücudun savunma mekanizmasının getirdiği bir sonuçtur. Vücut, zarar gören hücrelerin deriden atılmasını ve bu sayede cildi ölü derilerden kurtarıp yenilenmesini sağlar.
Güneş yanığına bağlı cilt soyulması, cildin farklı katmanlarını etkileyebilen, düzensiz yara iyileşmesi ve kalıcı lekelenmeye neden olabilen tehlikeli bir durumdur.
Derinin soyulduğu yerlere vazelin sürerek ölü derinin bir an önce atılmasını sağlayabilirsiniz. E vitamini ve antioksidan bakımından zengin olan aloe vera, cilt hücrelerinin yenilenmesine destek olur. Aloe vera jelini soyulan cilde masaj yaparak sürün. Ancak bölgeyi çok fazla bastırmamaya özen gösterin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri