Genetik yatkınlık, UV ışınlarına maruz kalmak hastalığın nedenlerindendir. Tedavi edilmediğinde tüm vücuda yayılım gösterebilir. Vücudun herhangi bir yerinde siyah, kahverengi, mavi, mor lekeler şeklinde görülebilir.
Cilt kanseri
Cilt kanserlerinin “malign melanom” denen türü hızlı yayılır. Bu kanser türü için en önemli risk faktörü güneşe ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmak.
Melanom vücudun hemen hemen her yerine yayılabilir, ancak en yaygın yayılma yerleri akciğerler, karaciğer, beyin, kemikler ve vücudun diğer bölgelerindeki deri veya lenf nodlarıdır. Aşağıda tabloda, cerrahi operasyon sonrasında alınan dokunun patolojik incelemesi sonrasında ki patolojik evrelendirme gösterilmektedir.
Tedavi edilmezse; kanserli alan kanamaya başlar, üzeri kabuklanır. Zaman zaman iyileşip, zaman zaman tekrarlama özelliği gösterir. Bu kanser tipi nadiren metastaz (diğer organlara sıçrama) yapmasına rağmen, derinin altındaki kemiğe yayılabilir ve kanserli dokunun yakınındaki dokuları harap edebilir.
Melanom cilt kanseri, deride doğuştan var olan veya sonradan ortaya çıkan benler üzerinde kanser oluşabilir ve saçlı deri, ayak tabanı dahil vücudu kaplayan derinin herhangi bir yerinde görülebilir. Melanom cilt kanseri, erkeklerde boyun ve sırt bölgelerinde; kadınlarda bacaklar, boyun ve yüzde sık görülmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Melanom. Cilde rengini veren melanosit hücrelerinin kötü huylu çoğalması sonucu görülen melanom hücreli kanserin görülme sıklığı az olsa da bu kanser türü, cilt kanseri türleri arasında en tehlikeli olanıdır.
Erken teşhis sonunda erken evrede belirlenen cilt kanserlerinde cerrahi tedavi yöntemi ile tamamen iyileşme oranı oldukça yüksektir” dedi.
Benlerin kenarlarının düzensiz, asimetrik, girintili çıkıntılı olması ve 5 mm'den büyük ve farklı renklerde oluşması, Benlerde kanama ya da değişiklik gözlemlenmesi, Kırmızı ya da renksiz yumruların oluşması cilt kanserinin belirtilerindendir.
Karaca, “Bu yenilikler sayesinde hastanın yaşam kalitesi ve hayatta kalma süresi arttı, hatta çoğu kanser türlerinde son aşama olarak kabul edilen 4. evrede bile hastalıktan tamamen kurtulan vakalar görülmeye başlandı ki bu kanser tedavisinde gerçekten bambaşka bir sayfanın açıldığını gösteriyor” dedi.
Melanomdur, cilt kanserinin en tehlikeli türüdür. Tedavi edilmediği takdirde ölüm riskine yol açabilir. Ancak erken teşhis edilmesi tamamen tedavi edilmesini sağlayabilir. Açık tenli, sarı ya da kızıl saçlı, göz rengi açık olan insanlarda görülme olasılığı diğer bireylere göre daha yüksektir.
Cilt kanseri tedavisi için en temel tedavi yöntemi cerrahidir. Ancak bununla birlikte tek başına ya da bir arada uygulanabilen kemoterapi, immunoterapi ve radyoterapi uygulamaları da tercih edilebilir. Tedavi yöntemi kanser evresine, tümörlü lezyonun özelliklerine ve hastanın taşıdığı risk unsurlarına göre belirlenir.
Cilt Kanseri Kan Tahlilinde Belli Olur Mu? Hayır, bir kan analizi cilt kanserini doğrudan tanımlayamaz. Kan testleri, bir kişinin sağlığı hakkında fikir verebilir, ancak cilt kanserini teşhis etmek için kullanılamaz.
En hızlı yayılan kanser türleri içinde ilk beşte pankreas, beyin, yemekborusu, karaciğer ve cilt kanseri var.
Kanser türleri arasında en sinsi yayılan ve ne yazık ki teşhis konulduğunda genellikle son evrede olan pankreas kanserini, Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Yılmaz Bilsel anlattı.
Melanom cilt hücrelerinin bir kanseridir ("malign melanom" olarak da adlandırılmaktadır). Melanomun 4. evreye ulaşması, kanserin ilerlemesi – akciğer, beyin veya karaciğer gibi vücudun diğer kısımlarına metastaz yapması anlamına gelmektedir. Kanserin yayılması ile 4. evre melanomun tedavisi zor olabilir.
Kızıl ve sarı saçlı, beyaz tenli, mavi veya yeşil renk gözlü ya da çilli kişilerde cilt kanseri riski artmaktadır. Yaş: Melanom sıklıkla 15-29 yaş arası gençlerde gözükmekle birlikte en sık 25-29 yaş grubu arasında görülür (özellikle genç bayanlarda). Ancak ileri yaşlarda da görülebilir.
Kanser öncesi deri bulguları
Eğer erken evrede yakalanırsa buz tedavisi ile çıkartılabilir, kemoterapi ilaçları içeren krem veya losyonlar kullanılabilir, kimyasal peeling işlemi, dermabrasyon,laser tedavisi veya klasik cerrahi ile tedavi edilebilir.
Kanser hastalarında tedavi sürecinde sıklıkla yorgunluk ve halsizlik şikayeti görülür. Fakat bu durum çoğu zaman kanser nedeniyle değil, tedavi sürecinde alınan ilaçların yan etkisi olarak görülür.
Ciltte melanom teşhisi konmuşsa, kanserin yayılıp yayılmadığını görmek için yakındaki lenf düğümlerinden biyopsi alınabilir. Nadir de olsa, hastanın primer olarak hangi kansere sahip olduğunu anlamak için biyopsilere ihtiyaç duyulabilir. Bazı melanomlar çok hızlı yayılır.
Vücudun güneşe maruz kalan bölümlerinde görülmektedir. Genelde 50 yaş üstü açık tenli erkeklerde görülmektedir. Bu kanser türü; parlak kabarıklık, açık yaralar ve kırmızı lekeler gibi belirtileri göstermektedir. Bu durumlar, yaraların kaşınmasına, kabuk bağlamasına ve kanamasına sebep olmaktadır.
Cilt tümörlerinin cerrahisi eğer tümör küçükse genel olarak lokal anestezi altında tümör olan bölge etrafında yeterli sağlam deriyle birlikte çıkarılır. Bu şu demektir, bazal hücre deri kanseriyse yarım santim, spinal deri kanseriyse 1 santim, marign melanom ise 2 santim çevresinden tümör ve sağlam deri çıkarılır.
Cilt kanseri tanısı için dermoskopi denen teknikten faydalanılabilir. Bu yöntem deride bulunan koyu renkli lezyonlarda, benlerde, melanom olan ve olmayan cilt kanserlerinin erken tanısında kullanılır. Bu yöntemde amaç vücudun deri haritasını çıkartarak belirli aralıklarla incelenmesini sağlamaktır.
Cilt kanserlerinde ağrı, kaşıntı olabilir. Ancak bu bulgular çoğunlukla geç dönemde görülürler. Bu nedenle doktora başvurmak için bu bulgular beklenmemelidir.
Malign Melanomun Evreleri
Malign melanom'un kabaca 4 evresi vardır. Evre 1 ve 2'de tümör sadece deridedir. Evre 3'de komşu lenf düğümlerine sıçramıştır, evre 4'de ise lenf düğümlerinin yanı sıra iç organlara yayılma söz konusudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri