Cilt Kuruluğu Hangi Hastalığın Habercisidir? Cilt kuruluğu atopik dermatit, sedef hastalığı, kontakt dermatit, hipotiroidi, böbrek hastalıkları ve şeker hastalığı gibi hastalıklarda sık görülmektedir. Bahsedilen önlemlerle cilt kuruluğunuz geçmiyorsa hekime başvurmanız önerilir.
D Vitamini Eksikliğinin Cilt Kuruluğuna Etkisi
Güneş ışığı vitamini olarak da bilinen D vitamini cilt hücreleri tarafından güneş ışığı yardımıyla sentezlenir. Çok az miktarda besin D vitamini içerdiği ve güneş ışığından yeterince yararlanılmadığı için D vitamini eksikliği yaygın görülen bir durumdur.
Cilt kuruluğu vücudun herhangi bir yerinde meydana gelebileceği gibi yağ bezlerinin anatomik olarak daha az olduğu eller, ayaklar, kollar ve bacaklarda daha sık görülür.
Cilt kuruluğu özellikle kış mevsiminde soğuk hava, rüzgar maruziyeti, havadaki nem kaybı nedeni ile görülür. Yine kış mevsiminde evde kullanılan ısıtıcılar havadaki nem oranını epeyce azaltarak deri kuruluğuna neden olur. Yaz mevsiminde ise genellikle güneş, deniz, havuz ve sık duş alma ile kuruluk oluşur.
Ciltte kuruluk yapan sabunlar yerine temizleyici kremler, yumuşak cilt temizleyicileri ve ilave nemlendirici içeren duş jelleri kullanmak faydalı olabilir. Cilt soğuk havalardan korunmalıdır. Kışın dışarı çıkarken atkı, şapka ve eldiven kullanımı ihmal edilmemelidir.
İlgili 37 soru bulundu
Ispanak, brokoli gibi yeşilliklerin yanı sıra beyaz ve kırmızı et, içerisinde A vitamini bulunan havuç, patates, kuru kayısı; omega 3 barındıran ceviz ve balık, omega 6 yönünden zengin ay çekirdeği cilt kuruluğunu gidermek için tüketilmelidir. Cilt kuruluğunun bir diğer sebebi de her gün duş almaktır.
Kuruluk arttıkça renk değişikliğine ek olarak cillte gerilme hissi, pul pul soyulmalar, kepeklenme, deri yüzeyinde pürüzlenme, çatlaklar, yarıklanmalar oluşur. Kaşıntı, kuru derinin neden olduğu diğer bir şikayettir. Kuruluk tedavi edilmezse sonunda ekzemalar oluşabilir.
Cilt kuruluğuna bağlı olarak pullanma varlığında nemlendirici kremlere başvurulabilir. Kuru cilt için nemlendirici seçerken, ilgili ürünün parfüm, sülfat ve alkol içermemesine dikkat edilmelidir. Bunun yerine hyaluronik asit, lanolin, gliserin veya mineral yağlar içeren ürünler tercih edilebilir.
Örneğin, gül sabunu, çay ağacı sabunu gibi içeriği ve hidrasyon özellikleri sayesinde nemi tutan ürünler kuru ve hassas ciltler için sabun seçiminde doğru seçimlerdir. Aynı zamanda aloe vera sabunu da kuru ve hassas bir cilt için doğru bir sabun tercihi olacaktır.
Hipoparatiroidi (paratiroid hormon azlığı ve kalsiyum düşüklüğü): cilt kuru ve ödemlidir.
Hipotiroidi, hâlsizlik, kabızlık, ses kısıklığı, cilt kuruluğu, menstrüasyon döngüsünde bozulma, kilo artışı, soğuğa karşı hassasiyet, anemi, terleme, uykusuzluk gibi belirtilere yol açar. Tiroid bezinin az hormon salgılamasına bağlı olarak hipofiz bezinden salgılanan TSH hormon düzeyi artış gösterir.
Egzama gibi cilt sorunlarına dermatoloji bölümü bakar.
B12 vitamini eksikliği durumunda vücutta görülen belirtiler; çarpıntı hissi, üşüme, halsizlik, yorgunluk, uzuvlarda uyuşmalar, dil üzerinde ağrı, ağız ülserleri (aftlar), cilt kuruluğu, saç dökülmesi, kilo kaybı, ishaldir.
D vitamini eksikliği;
Kötü bağışıklık fonksiyonu cilt bariyerini zayıflatarak, cilt kuruluğu ve iltihaplanma riskini arttırır.
Yapılan araştırmalarda C vitamini takviyeleri verilenlerde cilt neminin arttığı gösterilmiştir. Kış aylarında takviye olarak alınacak C vitamini ve beslenmeye eklenecek C vitamini içeren meyve ve sebzeler cildinize destek olacaktır.
Cilt yüzeyini kaplayan nemli ve yağlı olan cilt katmanı kuruduğunda, cilt pul pul dökülme eğilimi göstermektedir. Kuruluk dışında deri döküntüsüne sebep olan faktörler arasında, alerjik döküntü, egzama, atopik dermatit, bakteriler, virüsler, sedef hastalığı veya diğer hastalıklar olabilmektedir.
Cildinizin küçük bir noktası kurumuş ya da kaşıntı tutmuşsa tek yapmanız gereken bir pamuğa, sirke damlatarak o bölgeye pansuman yapmak. Eğer cildinizin tamamı ya da büyük bölümü kuruysa, küveti suyla doldurup, içine 3 su bardağı sirke döküp, 20 dakika kadar suyun içinde bekleyebilirsiniz.
Atopik cilt ve atopik dermatit tedavisi 2 basamaklı olarak yapılır. 1. aşamada; hastalığın akut atak döneminde dermatoloji uzmanı tarafından verilen kortizonlu kremler, takrolimus ya da pimekrolimus içeren kremler ve antihistaminik şuruplar kullanılabilir. Bu ilaçların uygun şekilde düzenli kullanımı çok önemlidir.
Muz, yulaf ve balı kremsi bir kıvama gelecek şekilde karıştırın. Eğer topaklanma yaşıyorsanız içerisine bir miktar ılık su ilave edebilirsiniz. Karışımı temiz cildinize hafif hareketlerle uygulayın ve 10 – 15 dakika kadar bu şekilde bekletin. Ardından yüzünüzü ılık su ile ve iyice durulayın.
Kış aylarında zorlu hava koşullarına karşı savaşan ve nemini kaybeden cilt, yaz aylarında da hava sıcaklığının getirdiği su kaybı ile nemini kaybedebilir. Su tüketimi ve iklim şartları dışında kişinin duygu durumu da cildin nem dengesini etkileyebilir.
Yaşlandıkça daha fazla ortaya çıkan cilt kuruluğu derinin üst tabakasının nem içeriğinin azalmasıdır. Su kaybının artması ile cilt kurumaya, çatlamaya ve kırışmaya başlar. Kuru deri, gerilme ve bükülmelere karşı dayanıksızdır. Özellikle kış aylarında cilt kuruluğu daha fazladır.
Cilt sağlığını etkileyen en önemli etkenlerden biri beslenmedir. Balıktaki omega-3, yeşil sebzelerdeki lutein, domatesteki likopen cildin yenilenmesini sağlar. Bu besinlerin yanı sıra A, E ve C vitamini içeren besinler tüketerek de cilt yenilenmesine destek verebilirsiniz.
Kuru cilt için doğal yöntemlerden en bilineni, bal ve zeytinyağlı maskedir. Birer tatlı kaşığı bal ve zeytinyağını kâsede güzelce karıştırarak yüzünüze sürebilirsiniz. Balın yanında zeytinyağı yerine ezerek püre hâline getirdiğiniz 2-3 adet avokadoyu da kullanabilirsiniz.
Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı, argan yağı, susam yağı, badem yağı, gibi sağlıklı yağlar ile cildinizi nemlendirebilir daha parlak ve yumuşak bir cilde sahip olabilirsiniz. Bu yağların faydalarından yararlanmak için yalnızca vücudunuza dairesel hareketle masaj yaparak sürmeniz yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri