Sedef Romatizması (Psöriatik Artrit) Nedir? Psöriazis, halk arasında sedef hastalığı olarak da bilinen; deride kızarıklık ve soyulma, beyaz pullanmalarla seyreden döküntülü bir cilt hastalığıdır. Sedef hastalığı, vücudun bağışıklık sistemi tarafından deriyi hedef alarak saldırmasından kaynaklanır.
İltihaplı romatizmal hastalıklarda, özellikle istirahatte gelişen boyun, bel, sırt veya eklem ağrısı ve şişliği, kas ağrılarının yanı sıra; ciltte döküntü, akciğer, beyin, böbrek, sinir sistemi gibi birçok organ ve sisteme ait belirtiler görülebilir.
Sedef hastalığı bulunan hastaların yüzde 30'luk kısmında sedef romatizması gelişme ihtimali bulunur. Eklemlerde şişme, kızarıklık ya da ağrı gibi belirtiler ile kendisini gösteren hastalık, erken tedavi edilmediği zaman sakatlığa dahi varan ciddi sonuçlar doğurabilir.
Uyuşma ve karıncalanmalar, kramplar, sebepsiz baş dönmesi, işitme kayıpları hissedilebilir. İştah değişimleri, unutkanlık ve konsantrasyon eksikliği, psikolojik sorunlar, aşırı terleme, ağız ve göz kuruluğu sık tespit edilen belirtilerdir.
Bu hastalarda gereksiz kortizon kullanımından şiddetle kaçınmak gerekir. Romatoid artrit gibi hastalıklardan farklı olarak, sedef romatizması olan kişilerin, iyi ve zamanında yapılan bir tedavi planlamasıyla hastalıktan tamamen kurtulma ihtimalleri az değildir.
İlgili 15 soru bulundu
Özellikle soğuk-sıcak ısı uygulaması, egzersiz ve masaj gibi yöntemlerin yanı sıra, balık yağı, zeytinyağı, yulaf ve buğday gibi tam tahıllar, bezelye ve fasulye gibi baklagiller ile bitki çayları ve vitamin takviyeleri romatizmaya iyi gelen yöntemlerin başında yer alır.
Onun için tuz, şeker, hamur işinden uzak durmakta fayda var. Sedef romatizması olan insanların diğer sağlıklı insanlara göre bir miktar kilo almaya yatkınlığı söz konusu, şeker gelişme riski var. Onun için kilo aldırıcı özellikte olan gıdalardan uzak durmakta fayda var.
Sonuç: Fibromiyalji hastalarında sıklıkla D vitamini ek- sikliği görülmektedir ve D vitamini tedavisi ile hastaların semptomlarında gerileme olmaktadır. Fibromiyalji sendromu (FMS) yaygın ağrı ve fizik muayenede çoklu hassas noktaların varlığı ile ka- rakterize yaygın kronik kas iskelet sistemi hastalı- ğıdır.
Fibromiyalji belirtileri vücudun belirli noktalarında hassasiyet ve ağrı olarak kendini gösterir. Daha çok bel ve boyunda oluşan ağrının yanı sıra omuz, dirsek, diz ve ellerde de ağrı oluşabilir. Hastalarda ayrıca gerilim tipi baş ağrısı da görülebilir.
Genellikle 25-55 yaş aralığındaki kadınlarda daha sık görülen fibromiyalji sendromu (yumuşak doku romatizması) erkeklerde ve çocukluk döneminde de görülebilmektedir. Hastalık özellikle eğitim ve ekonomik düzeyi ortalamanın üzerinde olan kişilerde daha sık görülmektedir.
Sedef hastalığı, deride zemini kırmızı üzerinde beyaz kepeklerle kaplı plaklar şeklindeki döküntülerle (lezyonlarla) karakterize, genellikle yaşam boyu devam eden bir bağışıklık sistemi (otoimmün) hastalığıdır. Kalın kırmızı deri, kabuklanma, kalınlaşma, kaşıntı, kuruma, ağrı gibi belirtilerle ortaya çıkar.
Bazı hastalarda Siklosporin (sandiimmun neoral®) veya Hidroksiklorokin (plaquenil®) kullanılabilir. Biyolojik ilaçlar içerisinde yer alan TNF blokörleri, günümüzde sedef romatizmasının tedavisinde kullanılan en etkin ilaçlar olarak kabul edilmektedir.
Sedef romatizmasında en sıklıkla diz ve ellerin küçük eklemlerinde kızarıklıkla beraber ağrılı şişmeler, hareket kısıtlılığı ve beraberinde ayak parmaklarında sosis gibi (sosis parmak) şişme ve ağrı görülür.
Birden fazla eklemde oluşan ağrı, kızarıklık, şişlik ve sertlik, sabahları veya otururken meydana gelen kas sertliğiyle birlikte hassasiyet, ateş, yorgunluk ve hareket kısıtlılığı romatizmanın yaygın belirtileri arasında gösterilir.
Kaslarda, bir veya daha fazla kas grubunda ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma, çekilme, sıkışma tarzında şikayetler ile kendini gösteren ağrılı fibrozitlerin bulunduğu bir hastalıktır. Bu şikayetlere, özellikle sırt ve boyun bölgesinde olanlara, terleme ve üşüme de eklenebilir. Bacaklarda da üşüme sıktır.
İltihaplı romatizma neden olur? İltihaplı eklem romatizması temelde vücudun kendi bağışıklık sisteminin yine kendi vücut dokularını yabancı olarak algılaması nedeniyle, kendi dokularına saldırması ile oluşur. Oto-immünite adı verilen bu durum özellikle eklem zarları ve eklem dokularında kendini gösterir.
Güncellenen tanı kriterlerine göre üç ay veya daha uzun süredir devam eden ve tıbbi nedene dayanmayan yaygın ağrı şikâyeti olan hastalara fibromiyalji tanısı konur. Fibromiyaljiyi tespit edebilen bir laboratuvar testi yoktur. Kan testileri diğer kronik ağrı nedenlerini dışlamak için kullanılabilir.
Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Özet. Amaç: Fibromiyalji (FM), etiyolojisi tam olarak bilinmeyen, yaygın vücut ağrısına sebep olan romatizmal bir hastalıktır. FM hastalarında, diğer romatizmal hastalıklarla birlikte veya tek başına çok çeşitli göz bulguları ortaya çıkmaktadır.
Yiyeceğin lezzetini artırması için kullanılan MSG (monosodyum glutama) maddesi ile salam ve sosis gibi paketli gıdalarda yer alan nitrat maddeleri aspartam ile aynı etkiyi gösterir. Fibromiyalji hastalarının aspartam, MSG ve nitrat katkı maddelerini içeren yiyeceklerden uzak durmaları önerilir.
İlaç tedavisi
Fibromiyalji tedavisinde hastanın durumuna ve hastaya göre ağrı kesici ilaçlar, antidepresanlar, anti epileptikler, kas gevşeticiler ve uyku düzenleyici ilaçlar kullanılmaktadır.
Fibromiyalji ağrısı hastalar tarafından yanma, acıma, hassasiyet, karıncalanma, üşüme ya da kemirici ağrı gibi değişik şekillerde tarif edilebilir. Ağrıya el ve ayaklarda şişlik hissi eşlik edebilir.
Hindistan cevizi yağı kozmetik ürünlerde sıklıkla kullanılmaktadır. Hindistan cevizi yağı yüksek bir nem etkisine sahiptir ve antibakteriyeldir. Bu sayede sedef hastalığının yol açtığı olumsuzluklara iyi gelir.
Hastalığın herhangi bir böbrek ve karaciğer hastalığı ile ilgisi yoktur.
Vücuttaki belirli miktarda kanın atıldığı, kan ve hormon değerlerinde değişimlerin yaşandığı regl döneminde hacamat uygulaması yapılmamaktadır. Ayrıca sedef hastalığı, ezgama gibi cilt problemi yaşayan kişiler de hacamat tedavisi için uygun değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri