Taşı önlemenin en güzel yolu bol doğal mineralli pH değeri yüksek su içmek. Normalde 1,5-2 litre su içmek yeterlidir. Ama böbrek taşı olan kişi bu miktarı artırmalı; günde 3 litre kadar mineralli ve pH değeri yüksek su içmeli.
Musluk suyunda hangi kimyasal ve toksik maddelerin fazla miktarda bulunabileceğini ve bu maddelerin hangi olumsuz sonuçlara yol açabileceğini birlikte inceleyelim: Arsenik, sindirim borusunda ve ciğerlerde hasara yol açabilir. Cıva, kas kontrolü kaybına, böbrek hastalıklarına ve beyin hasarına neden olabilir.
Bir böbrek hastası eğer yapabiliyorsa günde 2 litre idrar çıkarmalıdır. Hepimiz her gün yaklaşık 1 litre de farkında olmadan (ter, dışkı, solunum ile) sıvı kaybederiz. 2 litre idrar ve 1 litre farkında olmadan kaybedilen sıvıyı yerine koymak için her gün 3 litre sıvı alınmalıdır.
Böbreklerinizi sağlıklı tutmak için, fazla tuz yerine yiyeceklerinize baharatlar ve otlar ekleyebilirsiniz. Konserve çorbalar veya sebzeler, dondurulmuş pizzalar ve salata sosları gibi işlenmiş veya paketlenmiş yiyeceklerde de fazla miktarda tuz bulunduğundan tüm bunların tüketimini azaltmanızda fayda var.
1-Diyabet hastalığı böbreklerin en büyük düşmanı
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de böbrek yetmezliğine neden olan hastalıkların başında %41 gibi yüksek bir oranla şeker hastalığı yani diyabet gelmektedir. Kontrol altına alınmayan diyabet, vücuttaki bütün organlarla birlikte damarları da olumsuz anlamda etkilemektedir.
İlgili 25 soru bulundu
Taze meyve ya da sebzelerle karıştırılarak tüketilen yoğurt, meyvelerin C vitamini ve mineral etkileriyle birleşince böbrek fonksiyonlarını olumlu yönde etkiler. Çinko ve demir minerallerini fazlasıyla içeren kabak çekirdeği, omega 3 etkisi ile de böbrek hastalıklarında oldukça etkilidir.
7- BÖBREK SAĞLIĞI İÇİN RİSKLİ
Çeşitli çalışmaların böbrek ve safra kesesi sorunları olan kişilerin Limon suyu içmekten kaçınmaları gerektiğini gösterdiğini biliyor muydunuz? limon suyu, vücuttaki kalsiyum emilimini engelleyebilir ve böbrek durumunu ağırlaştırabilir.
YEMEK ARASINDA TÜKETİLEN YOĞURT, BÖBREĞİN DOĞAL İLACI
Kalsiyum ve D vitamini içeriği ile yoğurt, böbrek sağlığında önemli besinlerden biridir. Özellikle yemek aralarında tüketilen yoğurdun böbrek sistemini düzenleyici ve çalışmasına yardımcı etkisi mevcuttur.
Beslenme ve Diyet uzmanı Dr. Yasemin Bradley böbrek sağlığında suyun en önemli sağlık kaynağı olduğunu belirterek; "Böbreklerde taş oluşumu da idrarın yoğunlaşmasıyla bağlantılı. Taşı önlemenin en güzel yolu bol doğal mineralli pH değeri yüksek su içmek. Normalde 1,5-2 litre su içmek yeterlidir.
Evinizde böbrek hastası varsa ve böbrek hastaları su arıtma cihazı kullanabilir mi diye endişeleniyorsanız, su arıtma cihazlarının suyunu güvenle içebilir ve tüketebilirisiniz.
İdrarın miktarı ve rengi, vücudun susuzluğunu ele veren belirtiler arasındadır. Böbrek susuz kalırsa belirtilerini idrar ile gösterebilir. Diğer belirtileri gözden kaçırsanız veya başka durumlarla karıştırsanız bile az idrar çıkışı ve normalden koyu idrar rengi, az su içtiğiniz konusunda sizi hemen uyarır.
3. Fazla soda içmek: Özellikle tansiyon hastalarının fazla soda tüketmesi böbreklerini olumsuz etkileyebilir. 4. Fazla potasyum almak: Kuru meyveler, bulgur, patates gibi yüksek oranda potasyum içeren gıdaların gereğinden fazla tüketilmesi böbrekleri yorabilir.
Kronik böbrek yetersizliği olan hastalar fazla miktarda maden suyu tüketmemeli. Çünkü bazen maden suyunun içerdiği mineral tuzları fonksiyonları bozulmuş böbreklere zarar verebilir.
Maden suyu ayrıca böbrek taşı oluşumunu önleme ve böbrek taşını düşürmede yardımcıdır. İnsan sağlığı için gerekli olan içeceklerden olan maden suyu; sindirim kolaylığı sağlaması ve vücudun günlük ihtiyacını karşılaması açısından etkili bir önem taşır.
Ülkemizde her 7 kişiden biri, böbrek rahatsızlığı yaşıyor. Uzmanlar, süt ve süt ürünlerinin yanı sıra bol çay içmenin de böbrek taşı riskini azalttığını söylüyor... DÜNYADA 500 milyondan fazla insan, böbrek rahatsızlıkları ile mücadele ediyor.
Böbreklere en iyi gelen sıvının su olduğu bilinmektedir. Çünkü uzmanların bile tavsiye etmiş oldukları suyun vücut için çok önemli faydaları bulunmaktadır. Günlük düzenli su tüketimi böbreklerin işlevlerini doğru bir şekilde yapmaları için gereklidir. Limonu doğal bir şekilde sıkarak içerisine ılık su ekleyin ve için.
Böbrek hastaları kahvaltıda ne yemelidir? Protein kaynakları hastalığın aşamalarına bağlı olarak sınırlandırılabilirken günlük protein gereksiniminin alınması vücuttaki anabolik sürecin devamlılığı için önem arz etmektedir. Kahvaltı için başlıca hayvansal protein kaynağı olarak peynir ya da yumurta tercih edilebilir.
Portakal tüketimi böbrek taşına da iyi gelebilmektedir. Portakalın içerdiği sitrat, böbreklerde kalsiyum birikimini önleyerek taş oluşumunun önüne geçebilmektedir.
Ayrıca fosforu sınırlaması gereken ancak yüksek protein ihtiyacı olan böbrek hastaları için de idealdir. HAVUÇ Havuç sadece böbrek hastalığı değil aynı zamanda böbrek yetmezliği ve hipertansiyon hastalarının da tüketebileceği bir besindir.
BAL KABAĞI BÖBREK TAŞI OLUŞUMUNU ENGELLER
Balkabağı içerisinde yer alan kalsiyum, böbrek taşı oluşumunu önlemede yardımcıdır.
İşlenmiş gıdalar ve fast food tarzı beslenme yerine taze sebze meyve ve ev yemekleri tüketilmelidir. Yeterli su tüketerek böbreklerinizi koruyun: Günde 1.5-2 litre su içmek böbrek sağlığı için önemlidir. Bu sıvı miktarı egzersiz, ateşli hastalıklar, hamilelik veya emzirme dönemlerinde artırılmalıdır.
Deney hayvanları üzerinde yapılan çalışmada, zeytinyağı kökenli skualenin verildiği gruplarda böbrek işlevlerindeki kaybın ve doku hasarının çok azaldığı saptandı. Araştırma sonucunda, böbreklerde işlev bozukluğuna işaret eden serum kreatinin ile idrar protein değerlerinde de azalma görüldü.
Böbrek hastalığı olanlar için de asitli yapısı nedeniyle elma sirkesi sakıncalı olabilir. Direkt içilen elma sirkesi böbreklerin çalışmasını olumsuz etkileyebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri