Tüm bu cilt problemlerinin hem de siyah nokta, sivilce gibi cilt pürüzlerinin oluşma sebebi, cildin olması gerekenden daha fazla miktarda sebum üretmesidir. Karma ciltlerde ise cilt pürüzleri ve özellikle yağlanma problemi genellikle alın, burun ve çeneyi kapsayan ve T bölgesi olarak bilinen alanda görülür.
Pürüzlü bir görünüme sahip cildin pütür pütür olmasının nedenleri arasında kıl köklerinde biriken keratin yer alır. Aşırı üretilen keratin kıl köklerinde birikir ve kıl köklerinin nefes almasını sağlayan gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Tıkanan gözenekler kıl kökünde tümsek şeklinde şişlikler meydana getirir.
Nemlendirici losyonlar ya da kremler görüntüyü iyileştirebilir. Alfohidroksi asitler, topikal retinoidler ve lazer tedavisi görüntüyü nispeten iyileştirme becerisine sahip tedavi yöntemleridir. Uygulanan tedavi kesildiğinde derinin eski görünümüne yeniden kavuşmaktadır.
Tavuk derisi problemi, diğer adı ile çilek bacak ciltte aşırı keratin oluşumuyla tetiklenen keratinizasyon bozukluğudur. Fazla keratin kıl köklerinin etrafına birikir ve cilt yüzeyinde tıkanmaya sebep olur. Tavuk derisi problemi (Keratosis Pilaris) olan ciltlerde genellikle kuruluk da görülür.
Yapısal bir tablodur, fakat bazen alerjik bir cildin de göstergesi olabilir. Tedavi edilemez veya önlenemez. Ancak, cildin görünümünü iyileştirmeye yardımcı olmak için nemlendiriciler ve reçeteli kremler hafif oranda faydalı olabilir.
İlgili 22 soru bulundu
Krem Tedavileri : Aktinik keratozda en çok tercih edilen tedavilerdir. Hastanın durumuna bağlı olarak Diklofenak jel, İmikuimod krem, 5- Flurourasil krem seçilebilir. Bulgulara göre tedavi süresi belirlenir. Lazer tedavisi: Lazerlerle de deri üst yüzeyi uzaklaştırılara aktinik keratoz tedavi edilir.
Keratosis pilaris için bilinen bir tedavi yoktur. Genellikle yaşla birlikte kendi kendine geçer.
Keratosis Pilaris Atrofikans
Klinik olarak başlangıçta keratozis pilaris bulunmaktadır ancak daha sonra hastalık alanlarında deride doku kaybı-atrofi gelişmektedir. Ciddi bir estetik problemdir. Özellikle Fraksiyonel CO2 lazer tedavileri etkin sonuçlar vermektedir.
En sık ve etkin sonuçlu tedavi enjektör ucu yada cerrahi bıçak ince ucu ile milium kistinin çıkarılmasıdır. Çok sayıda olduğunda topikal retinoidler kullanılabilmektedir. Elektrocerrahi yapılabilir. Erbium ve CO2 lazer ile milia mikro ablazyonu en seçkin tedavidir.
Cildin nemsiz kalması keratosis pilaris (tavuk derisi görüntüsü) nü tetikler. Kış ayları cildin nem seviyesinin azaldığı aylar olduğu için daha çok görülür. Az su içmek ve cildi nemsiz bırakmak hatadır.
Bu tıkanıklılığa sebep olan etkenler; aşırı sebum salgılama, ölü hücrelerin gözeneklerde birikmesi, yetersiz kalan cilt bakımıdır. Ancak etkili bir cilt temizliği ile bu durumun önüne geçilebilir. Etkili cilt bakımını sağlamak içinde karbon içerikli ürünler tercih edilebilir.
Mat, cansız ve pütürlü cilt için akla ilk gelen çözüm, Hydrafacial tedavisidir. Düzenli yapılan uygulamalarda, Hydrafacial işleminin bir sonucu olarak cilt daha parlak, canlı, sıkı ve pürüzsüz bir görünüme kavuşmaktadır.
Pürüzsüz bir cilt için yapılması gerekenler arasında, tıraş öncesi bölgenin nemlendirilmesi, doğru tıraş bıçağı seçimi, tıraş sonrası cilt bakımı, düzenli olarak peeling yapılması ve mikrofiber havlu kullanımı sayılabilir. Bunların yanı sıra, yüzün pürüzsüz olması da önemlidir.
Ölü deri hücrelerinin birikmesi, cildin pürüzlü ve donuk görünmesine sebep olur. Güneşin zararlı etkileri, cilt hücrelerinizin pürüzsüz bir cilt oluşturma yeteneğine zarar verebilecektir. Yaşlanma, nem kaybına yol açabilir ve zamanla cildi daha pürüzlü hale getirebilir.
Komedon tedavisi için öncelikle cildin temizlenip gözeneklerin rahatlatılması gerekir. Buhar uygulamasıyla birlikte komedon tedavisi için peeling yöntemi de uygulanır. Ayrıca salisilik asit ve azelaik asitler de komedon tedavinde başvurulan yöntemler arasında yer alır.
Sebase bezlerinin tıkanması veya cilt foliküllerinin iltihaplanmasıyla ortaya çıkarlar. Cilt altında kolayca hareket eden ve genellikle yavaş büyüyen keseciklerdir. Yüzde oluşumu estetik görüntü olarak kişiyi rahatsız eder. Kistin basit bir şekilde alınması tek tedavi seçeneğidir.
Yağ tümörü belirtileri arasında yumruların yumuşak, yuvarlak, hareketli ve ağrısız olması bulunur. Yağ tümörü normalde acı verici değildir ancak çevre dokulara baskı yaptığında veya bir cisme çarptığında ağrıya neden olabilir.
Halk arasında iyi huylu kanserler olarak bilinmektedir. Keratin içerikli olmakla beraber içeriğinde kıl folekülleri ve yağ parçacıkları bulunmaktadır . Bütün kist çeşitlerinin %15-20 sini oluşturmaktadır. En sık görülen cilt lezyonudur.
Keratosis Pilaris Atrofikans
Ciddi bir estetik problemdir. Özellikle Fraksiyonel CO2 lazer tedavileri etkin sonuçlar vermektedir. Ulerythema ophryogenes bunun bir varyantıdır. Çocuklarda yüzde gözlenmekte ve yerleşim yeride özellikle kaşlarda atrofi ile kalıcı kaş kayıpları yapmaktadır.
C vitamini eksikliğinde cilt, kuru görünebilir. C vitaminin normal seviyelerin altına düşmesi halk arasında kaz/tavuk derisi hastalığı olarak da bilinen keratosis pilaris rahatsızlığına da yol açabilir.
Cilt iltihabı, uçuk, siğil, akıntılı egzama ve ışığa duyarlı kronik cilt rahatsızlığı olan kişiler için lazer epilasyon yöntemi çok risklidir. Böyle durumlarda lazer epilasyon tercih edilmemelidir. Yine güneş ışınlarına karşı hassas ve alerjisi olan kişiler de bu alana girmektedirler.
OSL Omega Skin Lab LA GEL (Keratosis Pilaris, Tavuk Derisi Görünümü, Hücre Yenilenmesi) TYCNMGOWQN169331630979825.
Keratozis pilaris halk arasındaki ismi ile 'kaz (tavuk)derisi hastalığı' yaygın görülen ve zararsız bir cilt rahatsızlığıdır. Deride bulunan kıl folikülünde, cildi dış etkilerden koruyan keratinosit isimli ölü hücrelerin birikmesi ve bu kanalı tıkaması ile oluşur ve cilde zımpara hissini verir.
Keratozis pilaris, yaygın görülen bir cilt hastalığıdır. Deride küçük, pullu, sivri uçlu şişliklerle karakterizedir. Yumrular genellikle üst kollarda, uyluklarda ve kalçalarda görülür. Durum genellikle kışın kötüleşme, yazın düzelme eğilimindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri