Çim tohumları mevsim olarak genelde Nisan, Mayıs yada Eylül, Ekim aylarında ekilmelidir. Bu aylarda yapacağınız ekim işlemi diğer aylara nazaran son derece faydalı olacaktır. Yaz dönemlerinde çim ekim işlemini yapmaya kalkışmayın.
Ekime hazırlanmış toprak tabakasının üzerine m2'ye 40-50 gr hesabıyla çim tohumları elle veya makinayla ekilir. Homojen bir ekim için tohum sahanın yarısına enlemesine, diğer yarısına da boylamasına ekilir.
Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında ise hava şartları uygun olduğu zaman çim ekimi yapılabilir.
Serin iklim çimini, Eylül, Ekim aylarında ve ilkbaharda Mart Nisan ayının sonuna kadar ekim yapmak uygun olur. Ama hava sıcaklığının 30 derecenin altına düşmüş olmasına dikkat edin. Sıcak iklim çimini Ekim, Kasım ayının sonuna kadar, İlkbaharda, Şubat, Mart ve Nisan ayının ikinci haftasına kadar ekmek daha uygun olur.
Tohumlar kesinlikle gömülmeye çalışılmamalıdır. Ekimin yapıldığı alan günde 3 kez sabahları, öğlen vakitleri ve akşam vakitleri olmak üzere sulanır. Sulama işlemi yağmurlama tekniğiyle olmalıdır. Bu işlemlerin uygulanmasından ortalama 8 ila 15 gün süre sonunda çim tohumu filiz vermeye başlayacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Çim tohumu ne kadar atılır sorusu ise, alanınızın yüzölçümüne göre değişebilen bir cevaba sahiptir. 1 kg çim tohumu kaç m2 alanı kaplar dendiğinde yaklaşık olarak 35 ila 40 metrekarelik bir alan belirtilebilir.
En iyi çim tohumu genelde Japon çimi ya zoysia adı ile piyasada yer almaktadır. Oldukça sık, yoğun ve güçlü bir çim tabakası oluşturması sayesinde sıcağa karşı oldukça dayanıklıdır. Sulama konusunda diğerlerinin önüne geçen bu çim, en dayanıklı çim olma özelliği ile dünya genelinde birçok noktada kullanılmaktadır.
Bu nedenle çim sulaması özel bir ilgi ister, sulamanın zamanı ve miktarı çok önemlidir. Ayrıca en önemli hususlardan birtaneside toprak yapısıdır. Kumlu ve hafif topraklar, killi ve ağır topraklardan daha çok suya ihtiyaç duyarlar. Bu dönemlerde 1 m2 çim alana 10 lt su verilmelidir.
Çim tohumları ekildikten hemen sonra sulama işlemine başlanmalıdır. Yeni ekimlerde toprağın üst tabakası 2-3 hafta nemli kalmalıdır. Düzenli ve sağlıklı sulama için sabahları erken , akşamları geç saatler seçilmelidir. Güneşin etkili olmadığı saatler sulama için idealdir.
Çimlerinizi sık biçtiğiniz aylarda, yeterli sulama yapıp yapmadığınıza dikkat etmeniz gerekir. Genellikle, olgun çimler, yağışa bağlı olarak, ilkbahar ve sonbaharda 3 günde bir, yaz aylarında 2 günde 1, çok sıcak havalarda her gün 1 defa sulanmalıdır.
Çim bitkisi yaklaşık on türü bulunan ve ekonomik ömrü 2–4 yıl olan bir bitkidir. Önemli iki türü bulunmaktadır.
Yoncayı çim tohumlarınızla karıştırabilir veya tamamen yonca ekebilirsiniz. Yonca, gübre veya ot öldürücü (herbisit) istemez; çok az biçme ve sulama gerektirir. Öte yandan toprağı verimli kılar; arı, kelebek ve bahçeniz için faydalı diğer böcekleri çeker. Hem de oturmak için çimden çok daha yumuşaktır.
Böylelikle, çim biçme makinenizin gübreleri toplamasını engellemiş olursunuz. Kullanım Zamanı: Tüm yıl boyu yoğun ve canlı renkli bir çim saha arzu ediyorsanız, kışın sonundan başlamak şartı ile yılda asgari 4 kez uygulamalısınız.
ABD Golf Birliği'nin de büyük paralar aktardığı bu çalışmalar sonucu, yılda sadece bir kez su isteyen özel bir çim geliştirildi. Zoysia adlı bu çim sadece su değil, bakım da gerektirmiyor. Bu genetik tohumdan üreyen çimlerin yılda sadece bir kez biçilmesi yetiyor.
1 m2 alan için kullanılabilecek ideal çim tohumu miktarı 40 ya da 50 gram arasında yer alır. Zeminin sık olması istenilirse bu miktar, biraz daha arttırılabilir. Kullanılmak istenilen alana göre uygun miktar hesaplanması yapılabilir. Geniş alanlarda çok daha fazla tohum ekimi yapılması, ortam için uygundur.
Çim tohumu ekecek olduğunuz alan hesaplamasını yaptıktan sonra ne kadar tohum gerektiğini çok rahat bir şekilde hesaplayabilirsiniz.1 kg çim tohumu yaklaşık olarak 30-40 metrekare alan alan için yeterlidir.
Çim tohumu ekildikten sonra bir ay boyunca, güneşin yatay açıyla geldiği ya da hiç olmadığı saatlerde sulama yapılması önem taşır. Düzenli sulama sayesinde ilk hafta toprak altındaki tohumlarda filizlenme görülür. 10 gün içinde çimlerin boyları uzamaya başlar. Yaklaşık 3 haftada boyları 4 - 5 cm uzar.
Eğer toprak ağr ve killi bir yapıya sahipse; toprağın seyreltilmesi gerekmektedir. Toprağın içine %70 oranla kum, %30 oranla organik madde barındıran karışımlar ekleyerek; toprağı çim tohumu ekmeden önce hazır hale getirebilirsiniz. Söz konusu karışımlar, peyzaj marketlerden satın alınabilmektedir.
Katı formlu organik solucan gübresi ya da içeriğinde fosfor, potasyum, azot gibi mineraller içeren kimyasal gübre çimlerin sağlıklı, sıkı ve gür büyümesi için en uygun gübre türlerindendir.
Çim ekiminden bir gün önce elenmiş gübre toprağa 1-1,5 cm. kalınlığında yayılır. Toprak kuru ise yağmurlama şeklinde sulanır. Ertesi gün tohum ekilir. Tohumlar rüzgarsız bir havada metrekareye ortalama 40-50 gram hesabıyla serpilir.
Uzmanlar, çim tohumlarının 1 metrekareye 60 gram düşecek şekilde ekilmesinin uygun olduğunu söylüyor.
Bu nedenle, çimi sıcak havalarda biçmek, çimin daha hızlı su kaybetmesine neden olabilir. Bu durumu en aza indirmek için sıcak havalarda biçmeyi akşam serinliğine veya sabahın erken saatlerine bırakmanız önerilir. Biçtikten sonra çimi hemen sulamak da su kaybını telafi etmeye yardımcı olur.
Grün, her türlü yeşil alan için kullanabileceğiniz, çevre koşullarına yüksek uyum gösteren, ekonomik bir çim tohumudur. Grün, az bakım ile iyi sonuçlar alabileceğiniz mantari hastalıklara ve çiğnenmeye dayanıklı, kendini yenileme kabiliyeti yüksek, 4 tür içeren ideal bir karışımdır.
Agais, yaz kış yeşil kalabilme özelliği ile golf sahaları, spor alanları, villa bahçeleri, parklar ve her türlü yeşil alanda kullanabileceğiniz, çevre şartlarına mükemmel uyum gösteren ideal bir çim tohumudur.
İlk rulo veya son rulo açıldığında, çim düzgün biçilmiş, temiz, canlı, koyu yeşil görünümde olmalıdır. Bazı müşterilerimizin değimi ile kitap gibi olmaldır. Zümrüt Çimde, rulo kesim işleminden önce mutlaka çimler biçilir, üzerindeki yaprak varsa yabancı madde toplanır daha sonra hasat edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri