Arapça kökenli isimlerden birisi olan Masal ismi kız çocuklarına verilen isimler arasında yer almaktadır. Modern isimlerden birisi olan Masal ismi aynı zaman da Türkiye'de yaklaşık olarak 9 bin kişi tarafından kullanılmaktadır.
Mensur bir türdür. Kalıplaşmış bir tekerleme ile başlar, kalıplaşmış tekerlemelerle biter. Serim, düğüm ve çözüm bölümlerinden oluşur. Çoğunlukla mutlu sonla biter.
MASAL ADI KURAN'DA VAR MI, GEÇİYOR MU? Masal ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmemektedir ve Masal adını koymak caizdir.
Masal ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmeyen bir isimdir fakat bu durum çocuklara koyulmasına herhangi bir engel teşkil etmez. Anlamında herhangi bir kötülük ya da engel olmadığından Kur'an'da geçmese de Masal isminin kullanılması dinen caizdir. Bu nedenle ülkemizde Masal ismi ile sık sık karşılaşmak mümkündür.
Coğrafî bölgeler, yerleşim birimleri, kıtalar, ülkeler; sokak, cadde, mahalle adları vs. özel isimdir ve hem adın hem de varsa yerin türünün (bölge, sokak, cadde vs.) ilk harfi büyük yazılır: İç Anadolu Bölgesi, Avrupa, Balâ, İrlanda, İstiklal Caddesi vs.
İlgili 36 soru bulundu
Özel isimler her zaman tek olan varlıklardır. Benzeri olmayan ve tek olan varlık türleri her zaman özel isimdir. Özel isimlerin ilk harfi bu yüzden büyük yazılır. Örnek olarak Ankara şehri sadece bir tanedir ve benzeri yoktur.
varlıklara cins (tür) denir. Bu varlıklarını aldığı isimler de cins Isimdir. Örnek: masa, kalem, düşünce, özgürlük, su, gökyüzü, çanta, eu, bebak...
Masal kelimesinin Türkçe'ye, halk dilinde yaygın olarak “öğüt” anlamındaki Arapça “mesel” kelimesinin anlam ve söyleyiş değişikliğine uğramasıyla geçtiği yaygın olarak kabul edilmektedir.
"Masal" sözcüğü Arapça "mesel" kelimesinden Türkçeye geçmiştir.
Masal, Türk Dil Kurumunun sözlüğünde: “Genellikle halkın yarattığı, ağızdan ağza, kuşaktan kulağa sürüp gelen, olağanüstü kişilerin başından geçen olağan dışı olayları anlatan öykü türü.” şeklinde tanımlanır.
Masal İsmi Kuran-ı Kerim'de Geçiyor mu? Masal ismi Arapça kökenli olmasına rağmen kuran-ı Kerim içerisinde yer almamaktadır. Diğer bir yandan anlamları güzel olduğu için isim olarak kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Dinen mekruh sayılan isimler de olduğunu vurgulayan Öztürk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Resul, Nebi, Cebrail, Azrail, Mikail, İsrafil isimleri konulmamalı, hoş değil. Samet ismi, hiç kimseye muhtaç olmayan demektir. Bu sadece Allah'a mahsus bir durumdur, isim olarak kullanılamaz.
Aden ismi son dönemlerde kız çocukları 👩 için çok tercih edilen isimlerden biridir. Arapça kökenli bir isimdir.
Masal, sözlü ve anonim halk edebiyatı içinde var olan, olağanüstü kahraman ve yaratıklara sahip olan, anlatılanların tamamen gerçek dışı olduğu, yer ve zamanın her zamanın belirsiz olduğu anlatı türüdür. Gerçek dışı ögeler içermesi ve anlattıklarını gerçeğe benzetme çabası taşıyan bir anlatı türüdür.
Halk anlatılarının, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, çoğunlukla olağanüstü durum ve olayları yine olağanüstü kahramanlara bağlayarak anlatan türlerine masal denir.
Rengi pembe olarak bilinen masal ismi, kız çocukları için son dönemlerdeki en güzel seçeneklerden biridir.
Arapça ve İbranice kökenli olan Elisa ismi Kur'an-ı Kerim'deki ayetlerde yer almamıştır. Dini bir anlam taşıması nedeniyle beğenilen isimlerdendir. Elisa, Hz. Zekeriya'nın hanımının ismidir.
Aden ismi, anlam olarak; "cennet bahçesi" anlamına gelir. Ayrıca, terimsel anlamına göre, biyolojik açıdan; salgı yapan organ ve bez anlamında kullanılmaktadır. Aden, bunların yanında, Yemen'deki bir liman şehrinin de adıdır. Aden isminin kökeni, Arapçadır.
Arapça ms̠l kökünden gelen mas̠al مثل “mesel, öğretici hikâye” sözcüğünden alıntıdır. Daha fazla bilgi için mesel maddesine bakınız. Mesel sözcüğünün Türkçede özel anlam kazanmış varyantıdır.
MASALGenellikle halkın yarattığı, ağızdan ağıza, kuşaktan kuşağa sürüp gelen, olağanüstü kahramanların başlarından geçen olağanüstü olayların yer ve zaman belirtilmeden anlatıldığı edebiyat türüne “masal” denir.
Sözlü edebiyat geleneğinin bir parçası olan masallar, Türk kültüründe ve edebiyatında önemli bir yer tutar. Sıklıkla doğa üstü olayların anlatıldığı bu eserlerde kendi içerisinde dörde ayrılır. Hayvanların konuşturulduğu kısa masallara Fabl denir. Gerçekçi masallarda ise doğa üstü olaylara yer verilmez.
Dünya, güneş ve ay kelimeleri terim olarak (astronomi ve coğrafya terimi) kullanılıyorsa özel isim olduğu için büyük; diğer anlamlarında (gerçek, mecaz, yan, eş, deyim vb.) kullanılıyorsa cins ismi olduğu için küçük harfle başlar: Ay'ın yakından çekilmiş fotoğrafları insanlığı pek şaşırtmıştı.
Mendil dilbilgisinde bir ad, isimdir.
Aylar, tıpkı haftanın günleri gibi özel isim değildir ve her zaman küçük harfle başlaması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri