Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.
Su/çimento oranı yüksek olması durumunda segregasyon olur. Yeterli paspayı bırakılması segregasyona neden olur. Kalıbın donatıya yakın olması çeperlerde birikmelere tıkanmalara yol açar.
Yapılan araştırmalar; beton karışımına eklenen katkı malzemelerinin belirlenmiş oranlarda ilave edilmemesinin, betonun dayanım, dayanıklılık gibi mekanik özelliklerinin yanı sıra, priz süresi, çökme değeri gibi işlenebilirlik özelliklerini de olumsuz etkilediğini göstermektedir.
Herhangi bir karıştırma donanımı olmayan araçlarla taşınan katı kıvamdaki taze beton ise çimento ve suyun ilk temasından itibaren en fazla 45 dakika sonunda yerine boşaltılmalıdır.
Beton şantiyeye vardığında S3 kıvamında(10-15 cm) olmalıdır.Bu kıvamdaki beton şantiyede rahat işlenebilecek beton demektir. Ama beton daha rahat işlensin diye maalesef inşaatlarda gereksiz yere fazladan su ilavesi yapılmaktadır.Bu fazladan ilave edilen su büyük ölçüde betonun mukavemetini düşürmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Buharlaşma hızı, su kusma hızından yüksekse betonun yüzeyi kurumaya, dolayısıyla büzülmeye ve çatlamaya başlar. Aynı çatlaklar, yeni dökülen betonun altındaki eski, ıslatılmamış betonun veya asmolen tabliyelerindeki briket gibi diğer malzemelerin beton suyunu emmesi sonucu da oluşabilir.
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
Kullanım sırasında taşlaşmaya başlamış veya taşlaşmış olduğu görülen çimentolar ise kullanılmayacaktır. İnşaat için gerekli torbalı ve dökme çimento, iş programına ve varsa sipariş şartnamesine uygun olacak ve 3 aylık ihtiyaçtan fazla olmayacak şekilde temin olunacaktır.
Rengi kalsiyum, kil, yanma oranı hakkında bilgi verebilmektedir. Parmaklarınızın arasına bir miktar çimento alın, parmaklarınız arasında yuvarlayın. Yuvarlama sırasında pürüzsüz his vermelidir. Pürüzlenme varsa, niteliği bozulmaya başlamıştır.
Bina ömrü ile yapımda kullanılan beton çeşidi arasında önemli bir ilişki vardır. Örneğin inşada C25 ve C30 beton sınıfının doğru bir şekilde kullanılması beton ömrünü 100 yıla kadar çıkarabilmektedir.
Havanın rüzgarlı olmasıda buharlaşmayı arttıracaktır. Bu durumda buharlaşmanın önlenmesi ancak betona bir rutubet kaynağı sağlamakla mümkün olacaktır. Şayet betonda bu gibi etkiler sonucu oluşan su kaybı önlenemez ise ani kurumadan dolayı betonda büzlme olacak ve çatlaklar meydana gelecektir.
O Su/çimento oranı <0,60 O Çimento dozajı 350 kg/m3 den daha az olmamalıdır. ile hesaplandığında 0,60 değerinden daha fazla olmamalıdır. deneylerinin yaptırılması gerekmektedir. Ayrıca yangına karşı beton direncinin artırılması için polimer liflerin kullanımına izin verilebilir.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Beton yüzeyindeki rötre çatlaklarının miktarı ve boyutları artar. Çimento ile hidratasyona giremeyen fazla su betonda boşluklar oluşturur ve betonun geçirimli bir hale gelmesine sebep olur. Bunun sonucunda yapının taşıyıcı sistemi dış etkilerle karşılaştığında betonda dökülmeler ve donatıda paslanma meydana gelebilir.
Çok ince tanelerin hidratasyonu daha hızlı olur. Bundan kaynaklı betonda daha büyük hidratasyon ısısı açığa çıkar ve priz süresi kısalır. 3 μm altındaki çok ince tanelerin artması, beton karışımı için gerekli su miktarını arttırır.
Hidratasyon, çimento ile su arasındaki bir dizi geri dönüşü olmayan kimyasal reaksiyondur. Hidratasyon sırasında çimento-su hamuru priz alır ve sertleşir. Çimento suyla temas eder etmez hidratasyon başlar.
Beyaz Portland Çimentosu, hızlı priz, yüksek erken mukavemet, estetik görünüm gibi özelliklerinin yanı sıra durabilite avantajı, alkali-silika reaksiyonlarına karşı direnç ve uzun kullanım ömrü ile yüksek performanslı çimentolar arasında yer alır.
Çimento sulanması ekzotermik bir reaksiyondur, bu reaksiyon zaman içerisinde sıcaklık üretir ve yayar. Sıcaklık çeşitliliği, bütün yapıların bütün alanlarında eşit değildir, diferansiyel deformasyon yaratır ve bu da çatlamaya neden olur.
Beton kalitesinin zayıf oluşu nedeniyle de donatının hacminin büyümesi sonucu, zaten az olan beton örtüsü parçalanmakta ve su basman seviyesi altındaki kısa kolonlar aniden düşey yer değiştirmeye uğrayarak yapıların göçmelerine neden olabilmektedir. birlikte donatının paslanması yani korozyon meydana gelmektedir.
Hızlı sertleşen çimento, blokları ve tuğlaları birleştirmek, frezeleme için zemin kaplaması olarak ve kapı ve pencereleri monte ederken kullanılabildiği için mükemmel bir duvar malzemesidir.
Üç aydan fazla stoklamayın. Türk standartları esaslarına göre kullanın.
AMBALAJLAMA VE SAKLAMA
Kuru ve don tehlikesi olmayan ortamda açılmadan orjinal ambalajında, en fazla 8 sıra üst üste koymak şartıyla üretim tarihinden itibaren 6 ay. Torba açıldıktan sonra 1 hafta içinde tüketilmesi tavsiye edilir.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Betonun daha dayanıklı olması için kullanılan malzemenin daha kaliteli olması gerekir. Bunun için düşük alkali çimento ve kaliteli agrega kullanılmalıdır. Ayrıca beton harcının içindeki çimento ve su miktarı azaltılmalıdır. Hava sürükleyici katkı maddesi kullanırsak beton daha dayanıklı hale gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri