Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Özel bağlayıcı ve dolgu malzemeleri içeren ve özel sentetik dispersiyon esaslı katkı ürünleri ile desteklenmiş toz ürün. Ürün suyla karıştırıldıktan sonra yaklaşık 15 dakika çalışılabilecek dolgun mukavemetli bir harç oluşur. Ürün yaklaşık 45 dakika içerisinde tamamen kurur ve sonraki uygulamalara devam edilebilir.
Ek olarak, betonun 5 ° C'de kürlenmesi 20 ° C'nin iki katı kadar, yani yaklaşık 60 gün sürer. Beton dondan korunmalıdır. Beton 5 N / mm² mukavemetinde donmaya karşı dayanıklıdır. Bu değere genellikle, beton döküldükten sonra üç gün boyunca 10 ° C'nin üzerinde tutulabilirse ulaşılır.
Beton Tozu Donma Hızlandırıcı Katkı
Adetli çalışmalarınızda normal beton tozunun daha hızlı priz almasını sağlar. Her 100 gr. Beton Tozu için 10 gr kullanılması tavsiye edilir. Donma süresini ayarlamak için miktar azaltılıp arttırılabilir.
Kullanım süresi geçirilmiş harç; su veya kuru harç ile karıştırılıp tekrar kullanılmamalıdır. ENTEGRE C25 HAZIR BETON®'un dayanıklılığı açısından, uygulama sonrası 24 saat sonra, 7 gün boyunca, hava koşullarına bağlı olarak, yüzey belirli aralıklarla sulanmalıdır.
İlgili 23 soru bulundu
Genel olarak beton 28 günde mukavemet kazanır. Fakat bu süresi bazı durumlarda değişebilir. Örneğin geleneksel kalıpta beton 28 gün mukavemet kazanırken bir tünel kalıp projesinde yapılan kürler ve katkılar sonucu daha kısa sürelerde dayanım kazanmaktadır.
Beton, dökümü yapıldıktan sonra zaman içerisinde dayanım kazanan bir malzemedir. Beton, ilk gün dayanımının %16'sını kazanırken, 7. Günde %40'nı, 28. Günde ise %99 kazanmaktadır. 28.
* Yeni dökülmüş beton donmaya karşı Çizelge 1' de tanımlanan sıcaklıkta Normal Portland çimentosu için 3 tam gün süre ile korunmalıdır, priz hızlandırıcı kullanılması durumunda ise bu süre 2 tam güne düşmektedir (donma tehlikesinin söz konusu olmadığı durumda ise priz hızlandırıcı yoksa anılan süre 2 tam gündür ).
Beton plastik halde iken sıcaklığı –4 oC'nin altına düştüğünde donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı olumsuz şekilde etkilenir.
Ancak bu olay içinde bulunulan koşullara bağlı olarak değişiklik gösterebilir, herhangi bir kimyasal priz geciktirici kullanılmadıysa ve hava sıcaklığı çok düşük değilse yaklaşık 10 saat gibi bir süreçte donma gerçekleşir.
Beton plastik halde iken beton sıcaklığı – 4°C' nin altına düştüğünde beton donma tehlikesi ile karşılaşır. Eğer donma gerçekleşirse beton dayanımı en az % 50 oranında azalır ve beton dayanıklılığı (durabilite) olumsuz şekilde etkilenir.
Betonun mutlak hacmini %70 oranında agrega (kum, çakıl, mıcır), %10 oranında çimento, %20 oranında su oluşturur.
C25 betonun, 1 santimetre karesi 250 kilogram yük taşıma kapasitesine sahiptir. Daha çok maliyeti düşürebilmek adına kullanılan C20 ve C25 betonların yapılarda güvenliği, dayanıklılığı sağlamaktan uzak olduğunu söylemek mümkündür.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır.
Uygulama sonrasında kuruma süresi yaklaşık 5-6 saattir. Bu nedenle uyguladıktan sonra kuruma süresini bekleyene kadar alanı kullanmamalısınız. Alçı kuruduktan sonra zımpara ile üzerinden geçmelisiniz. Alçı sıva ve alçı plaka üzerine rahatlıkla uygulayabilirsiniz.
Sıcaklığın etkisiyle ısınan betonda genleşme meydana gelir. Yüzeyden kurumaya başlayan beton normal bir şekilde kururken, iç kısım hava ile etkileşime girmediğinden dolayı daha geç kurumaya, içten içe sıcaklık etkisiyle genleşmeye başlar.
Ayrıca, yeni yerleştirilmiş taze betonun gözeneklerindeki karışım suyu, boşluk suyundaki alkaliler ve diğer faktörler sayesinde sıcaklık 0°C'nin altına düşüne kadar donmaz. Bu nedenle, ölçülen beton sıcaklığı 0°C veya birkaç derece daha düşükse hemen betonun donmuş olduğu yargısına varılmamalıdır.
Daha sonrasında beton kürlemesi yapılmalıdır. Bu da betonun atıldıktan ve kalıptan çıkarıldıktan sonra en az 1 hafta boyunca sulanması gerektiğidir. Beton sulanmazsa çatlaklıklar oluşur. Betonun iskeletini agregalar oluşturur, çimento bu yapıyı sarar.
Betondaki su donarsa, betonun akışkanlığı bozulur ve bu da kürlenmesinin zarar görmesine yol açarak döşeme içi topaklar oluşmasına sebep olur.
5 °C' de beton karışım suyunun % 92' si donar, 12 °C den düşük sıcaklıkta betonun dayanım kazanmadığı kabul edilir, *Donan su hacminin % 9 oranında genişler, İlgili Türk Standardı, betonun basınç mukavemetinin 50 kg/cm2' ye erişmesinden sonra don sebebiyle zarar görmeyeceğini kabul eder.
Soğuk havalarda beton dökümünde dikkate alınması gereken noktalara uyulmasında yarar vardır. Mümkünse çelik kalıp yerine ahşap kalıp kullanılmalı, taze beton sıcaklığı en az +5¡C olmalı ve bu sıcaklık birkaç gün muhafaza edilmelidir. Katkılı çimento kullanımından ziyade portland çimentoları tercih edilmelidir.
Kış ayları daha az yağışlı geçse de don nedeniyle toprağı kazmak mümkün olmayabilir. Bu gibi olumsuzluklardan kaçınmak için daha sıcak olan bölgelerde kış aylarında inşaata başlanabilir.
Dr. Ali Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak, yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” dedi.
Dayanım genelde 28 günlük karakteristik basınç dayanımı olarak C30, C40,… gibi tanımlanan herkesin aşina olduğu bir özelliktir.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri