Gelişmekte Olan Ülkeler G20 ülkeleri şu şekildedir; Almanya, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan, ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturmaktadırlar.
Gelişmiş ülkeler grubuna; Kanada, Fransa, Almanya, İtalya, Japonya, Hollanda, İsviçre, İngiltere ve Amerika dahil edilmiştir.
1. BURUNDİ Dünyada geliri en düşük ülkeler listesinde ilk sırada bir Afrika ülkesi olan Burundi bulunuyor. 11 milyon nüfusa sahip Burindi'de kişi başına sadece 275 dolar düşüyor.
Dünyanın en iyi ülkeleri sıralamasında İsviçre birinci konuma yükseldi. Rusya'nın 12 basamak gerilediği listede Türkiye, geçtiğimiz yıla göre dört basamak yükseldi. ABD'de yayınlanan 'U.S. News & World Report'un yıllık değerlendirmesinde ikinci Almanya, üçüncü Kanada oldu.
IMF'ye göre Türkiye üst-orta gelirli, karma piyasalı, gelişmekte olan bir ekonomiye sahiptir. Ülke, dünyada en çok ziyaret edilen dördüncü destinasyondur ve hem çok uluslu hem de ulusal firmalar tarafından kurulan 1.500'den fazla Ar-Ge merkezine sahiptir.
İlgili 19 soru bulundu
IMF ve Dünya Bankası'nın verilerine göre Türkiye 2021'de dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisindeki yerini İran'a bırakarak 21. sıraya geriledi. Dolar cinsinden GSYH büyüme oranı açısından dünyanın en büyük ilk 20 ekonomisi listesinin yeni üyesi İran oldu.
İnsan Gelişme İndeksi 0.76 olan Türkiye, diğer ülkelere bakıldığında gelişmişlik olarak orta düzeyde yer almaktadır, bu da onun hala gelişmekte olan bir ülke olduğunu göstermektedir.
IMF'nin Nisan 2022 tarihli raporuna göre 2021 yılı dünyanın en büyük ekonomilerinin zirvesinde 22 trilyon 998 milyar dolar ile ABD var. İkinci sıradaki Çin'in GSYH'si 17 trilyon 458 milyar dolar. Bu iki ekonomik devden sonra ise Japonya 4 trilyon 937 milyar dolar ile üçüncü sırada.
Burundi dünya açlık endeksine göre son 25 yılın verilerine göre dünyanın en fakir ülkesi konumundadır. Dünya açlık endeksinin 2014 verilerine göre Burundi tüm ülkeler içerisinde sahip olduğu 35,6 endeks oranı ile son sırada yer almaktadır. Ülke ekonomisinin en önemli parçasını tarımsal faaliyetler oluşturmaktadır.
Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek 15 Eylül'de yaptığı açıklamada “Yuvarlamam gerekirse (bu yıl) yaklaşık 1,1 trilyon dolarlık bir ekonomi haline geleceğiz. Bu önemli. Bu program dönemi sonunda yani 2026'da, Türkiye, 2026'da Dünya Bankasının tanımıyla yüksek gelirli gelişmiş ülkeler kategorisine girmiş olacak.
Gelişmekte Olan Ülkeler
G20 ülkeleri şu şekildedir; Almanya, Türkiye, Arjantin, Avustralya, Brezilya, Çin, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Suudi Arabistan, ve Avrupa Birliği Komisyonu oluşturmaktadırlar.
IMF'nin 2022 yılı için paylaştığı verilere göre Türkiye'nin dünya sıralamasında 19. sırada yer aldığı görülmektedir. Uluslararası Para Fonu haricinde, Dünya Bankası'nın 2017, 2018, 2019, 2020 ve 2021 (2022 dataları sistemde yer almıyor) verileri de incelenerek her iki kurumun dataları karşılaştırıldı.
80 ülkenin değerlendirmeye tabi tutulduğu listenin başını ABD çekti. Rusya 2. olurken, onu Çin takip etti. Listenin ilk üç sırasının geçen yılla aynı olduğu görüldü. İlk 10'da yer alan diğer ülkeler sırasıyla Almanya, İngiltere, Fransa, Japonya, İsrail, Suudi Arabistan ve Güney Kore oldu.
C 20'ler Grubu: Türkiye, ABD, Almanya, Arjantin, Avustralya, Brezilya , Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Güney Afrika, Güney Kore, Hindistan, İngiltere, İtalya, Japonya, Kanada, Meksika, Rusya Federasyonu ve Suudi Arabistan'dan oluşmaktadır.
80 Yıldır Gelişmekte Olan Ülke Türkiye.
Çin, dünyanın en büyük imalat ekonomisi ve mal ihracatçısıdır. Aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen tüketici pazarı ve en büyük ikinci mal ithalatçısıdır. Çin ayrıca dünyanın en büyük çok sayıda emtia tüketicisidir ve küresel metal tüketiminin yaklaşık yarısını oluşturur. Çin, hizmet ürünlerinin net ithalatçısıdır.
Çin'in GSYH'si ilk yarıda 59,3 trilyon yuana (yaklaşık 8,31 trilyon dolar) ulaştı. Uluslararası Para Fonu (IMF), 2023 yılı için şu ana kadar Çin'in küresel büyümeye neredeyse yüzde 35 düzeyinde katkıda bulunacağını hesaplıyor. Dolayısıyla Çin'in ekonomik sorunları, küresel ekonomi için de bir risk oluşturuyor.
Böylelikle, ilk sıraya 16 milyon 376 bin 870 km2 ile Rusya yerleşirken, ikinci sıraya 9 milyon 388 bin 210 km2 ile Çin, üçüncü sıraya ise 9 milyon 147 bin 420 km2 ile ABD yerleşti.
BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesinin yayımladığı analize göre, Hindistan nüfusu bu yıl 1 milyar 425 milyon 775 bin 850`ye ulaşarak, Çin`in geçen yıl 1 milyar 426 milyon ile zirve noktasına ulaştıktan sonra azalma eğilimine giren nüfusunu yakaladı ve geçti.
Yüzölçümlerine göre ülkeler sıralamasında birinci sırayı Rusya alıyor.
Dünyanın Üçüncü Büyük Ekonomisi Hindistan, İnsani Gelişme Endeksinde 130. Sırada. 1.2 milyar nüfusu ile Hindistan, dünyanın en büyük demokrasisi. Forbes dergisinin yaptığı araştırmaya göre de ABD ve Çin'den sonra en çok milyardere sahip ülke.
Endeks bir ülkenin yeni teknolojileri anlama ve öğrenme kapasitesi, teknoloji ortamı ve gelecekteki gelişmelere hazır olma performansını ölçüyor. Zirvede 100 puan üzerinden 100 alan Amerika Birleşik Devletleri (ABD) bulunuyor.
IMF projeksiyonlarında Türkiye'nin 2023 yılında GSYH'de ilk kez 1 trilyon dolar çıtasını aşmakla birlikte yine aynı sırada yer alacağı öngörüldü. ABD, 25 trilyon 464,5 milyar dolarlık milli geliri ile 2022 yılında da en büyük ekonomi konumunu sürdürdü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri