Doğal ortamlarda otlamış hayvanların sütleri doğru oranda karıştırılarak 67 derecede 30 dakika pastörize edilir ve pastörize işleminin ardından mayalanması için buzağıların midesinden alınan şirden adlı enzim kullanılır. Mayalanma ardından oluşan pıhtı, kesilme ve presleme işlemine tabi tutulur.
Ezine peyniri, aynı zamanda küçük çaplı gözeneklere sahiptir. Ezine peyniri, tat ve aroma bakımından ise hafif krema tadına sahip olmasının yanı sıra üretiminde uygulanan ısıl işlemden dolayı pişmiş süt aromasını hissedeceğiniz bir peynirdir.
Ezine tipi beyaz peynir, veya kısa ismi ile Ezine peyniri, Türkiye kökenli olgunlaştırılmış bir tam yağlı beyaz peynir çeşidi.
Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı, bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanması ve starter kültür(mikroorganizma) kullanılmaması Ezine peynirine diğer beyaz peynirlerden farklı ve tüketiciler tarafından beğenilen bir özellik kazandırıyor.
Tahsildaroğlu Ezine İnek Peyniri 600 gr. minimum 6 ay ile 1 yıl arasında olgunlaştırdıktan sonra tüketime sunulmaktadır. Bu sayede peynir daha kaliteli ve lezzetli bir kıvamda bulunur. Pastörize sütten ve doğal olarak üretilmiştir. Kahvaltının yanı sıra diğer öğünlerde de afiyetle yiyebilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Ezine'nin markası: Tahsildaroğlu
Üçüncü olarak en çok tercih edilen peynir türü olarak araştırma verilerine yansıyan ezine peynirinde tüketicinin ilk tercihi markasız peynirler olmasına karşın ezine peyniri markaları içerisinde Tahsildaroğlu (yüzde 21,7) en çok tercih edilen marka olarak karşımıza çıkıyor.
Keçi ve koyun sütüne oranla daha az yağ içeren Ezine inek peyniri, inek sütünün tadına alışanlar için tam kıvamında bir peynir çeşididir. Ezine koyun peyniri ise anlaşıldığı gibi koyun sütünden üretilir.
Pastörize edilmemiş süt ürünleri ya da küflü peynirler
Pastörize edilmemiş süt ve ondan elde edilmiş peynir, yoğurt, dondurma gibi ürünler hamilelerin uzak durması gereken yiyeceklerin başında gelir.
Adını, Çanakkale'nin Ezine ilçesinden alan ezine peyniri, sadece kuzeybatı Kaz dağlarındaki otlarla beslenen hayvanların sütüyle üretilirse bu ismi hak edebilmektedir. Şirden maya kullanılarak inek sütüyle üretilmiş olup, erken mayalandığı için daha yumuşak bir kıvamdadır.
Ezine peyniri tam yağlı, salamurada olgunlaştırılan peynirler grubundan olup beyaz peynir standardına uygun olarak üretilmektedir Ezine peynirinin diğer beyaz peynirlerden en önemli farkı bu peynirin üretiminde kullanılan sütün belirli bir yöreden sağlanmasıdır.
Probiyotikler: Ezine peyniri, sağlıklı bağırsaklarda bulunan probiyotikler gibi bazı yararlı bakteriler içerir. Bu bakteriler, sindirim sağlığına ve bağışıklık sistemine faydalıdır. Antioksidanlar: Bazı araştırmalar, ezine peynirinin antioksidanlar açısından zengin olduğunu göstermektedir.
Kaz dağlarının oksijeninin bol olmasıyla birlikte burada yetiştirilen hayvanlardan elde edilen sütler sayesinde ezine peyniri oldukça lezzetlidir. Hayvanların otladığı bu bölgede hem aromatik hem de yağlı otların bulunması en önemli etkendir. Dışarıdan bakıldığında beyaz ve sarı renklerinin tonları peynirde hakimdir.
İnek sütünü 1.15 TL'den, keçi sütünü 1.70 TL'den, koyun sütünü 2.50 TL'den satın alıyorlar. 7 kg inek veya keçi sütünden 1 kg beyaz peynir, 6 kg koyun sütünden 1 kg beyaz peynir üretiliyor.
ezine peyniri doğası gereği tam yağlı olarak üretilmekte olan ve beyaz peynir stantlarına uygun olarak hazırlanan bir peynir çeşididir. Ezine peynirinin diğer tüm peynirlerden farkı bu peynir çeşidinin sütünün diğerlerine göre tek bir noktadan üretiminin sağlanmasıdır.
Ezine peyniri mutlaka buzdolabında ve ağzı kapalı kaplarda saklanmalıdır. Yenilmeden önce, eğer salamura tenekesinden doğrudan çıkarılıyor ise, salamura tuzundan arındırılması için yıkanıp sonra sofraya getirilmelidir. Tek kalıplık ticari ambalajından çıkarılıp kullanılacaksa yıkanmasına gerek yoktur.
Üretim. Ezine peynirinin üretimi diğer beyaz peynirlerin üretimine benzer, ancak kullanılan süt, %40 keçi, %50 koyun ve %10 inek sütünden oluşmaktadır.
Ezine peyniri alırken en önemlisi üretim yerinin Ezine, Ayvacık ve Bayramiç olmasına dikkat etmek gereklidir. Bunun haricinde Ezine peyniri kokuyor ön yargısını bir kenara bırakalım. Orjinal Ezine peyniri kokmamakadır.
Ezine peyniri feta peyniri muadili olarak restoran mutfaklarında kullanılmaktadır. Feta peyniri faydaları araştırılınca diğer peynirlerde de olduğu gibi proteinli yapısıyla vücudu güçlendirmesinin ilk sırada olduğunu görürüz.
çanakkalenin bir ilçesi olan ezineden elde edilen peynire verilen ad.yenilebilicek en iyi ve en kaliteli peynirlerden biridir.
Pastörize edilmiş peynirler hangileri? Pastörize sütten yapılmış her tür beyaz peynir, kaşar peynir hamileler için mükemmel bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekir. Tüketilmesinde sakınca olmayanlar; tüm sert peynirler, mozarella, krem peynir, ricotta, hellim, keçi peyniri, vb.
Labne Peyniri Nedir? Sürülebilir peynir kategorisinde yer alan labne, pastörize süt ve yoğurt kültürünün birleşimiyle elde edilir.
Tarihi oldukça eskiye dayanan beyaz peynir, pastörize edilmiş veya çiğ koyun sütü, manda sütü, inek sütü ve keçi sütü gibi sütlerin maya ile birlikte işlenmesi, pıhtının kesilmesi, peynir altı suyunun uzaklaştırılması ve uygun tekniklerle olgunlaştırılması ile elde edilir.
Özellikle kazein, yağ oranının yüksekliği ve kendine has lezzetinden dolayı dünyanın pek çok iyi peyniri koyun sütünden yapılmaktadır. Tarihte, keçi ve koyun sütünden sonra peynire kaynak olan inek sütü günümüzde peynir yapımında en çok tercih edilen süttür.
Bölgede yaşayan İnek, Koyun ve Keçilerin sütleri bu peynir için idealdir ve mevsimine göre değerlendirilerek kullanılır. Beyaz Peynir standartlarına uygun şekilde üretilen Ekremoğlu Ezine Peyniri 12 aylık bir üretim sürecinden geçer.
İnek Tulum Peyniri Yapımı Koyun, inek ve keçi sütünden yapılır. Farklı besilerden elde edilen peynirler de olsa da, bu üçü ve özellikle inek ve keçi sütünden yapılanın daha lezzetli olduğunu söyleyebiliriz. İyi bir tulum peyniri yapmak istiyorsanız mayanız ve sütünüz doğal olmalı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri