Çin Marulu halk arasında Çin Lahanası adı ile de bilinmektedir. Kendine has yumuşak, tatlı aromalı bir tada sahiptir. güçlü antioksidan bir sebzedir.
Çin marulu olarak da bilinen çin lahanası Çin orijinli bir lahana türüdür. Bu bölgede çok eskiden beri yetiştirilen ve tüketilen bitkilerden birisidir. Yaprakları yeşil renklere sahip olup sap kısımları beyazdır.
Celtuce olarak da bilinen Çin marulu, yeşil yapraklı bir sebzedir ve uzun yıllardır Çin mutfağında tüketilir. Kökleri ya da yaprakları yenilebilir. Ana yemeklerde, salatalarda, sebze yemeklerinde kullanılabilir. Nerede kullanacağınıza bağlı olarak, çiğ ya da pişmiş olarak tercih edilebilir.
İyi bir A vitamini ve beta-karoten kaynağı olan Çin marulu, yalnızca 100 gramı ile günlük A vitamini ihtiyacının tamamını karşılamaktadır. A vitamini, önemli bir antioksidan görevi görür. Cilt sağlığını iyileştirir ve görme kalitesini olumlu etkiler. Flavonoidler açısından da zengindir.
Adana'nın Sarıçam ilçesinde ilk kez yetiştirilen 'Çin Lahanası', Rusya'ya ihraç edilmek üzere ilk kez 160 dönüm alana ekildi. Bölgenin yeniliğe açık ve öncü çiftçilerinden Abdullah Temel, Sarıçam'a bağlı İncirlik'te 160 dönüm alana yaklaşık 1 milyon kök Çin Lahanası ekimi yaptı.
İlgili 24 soru bulundu
Türkiye'de beyaz lahana üretiminde birinci sırada bulunan Niğde'de bu yıl 120 bin ton civarında rekolte bekliyor.
Anayurdu bilinmeyen bitki, ABD ve Avrupa'da yaygın şekilde yetiştirilmektedir. Türkiye'de de tarımı başlamış olup sebze, halk arasında yavaş yavaş tanınmaktadır. Bir yıllık otsu bitki olan Brüksel lahanası, fide durumundayken lahanaya çok benzer.
Çiğ Olarak Tüketim Çin Lahanası tıpkı marul ve kıvırcıklar gibi çiğ ola- rak yenebilir. Salata Olarak Tüketim Çin Lahanası önce ince ince kesilerek doğranır.
Sindirim sistemini daha iyi çalıştırmak açısından yüksek lif içeren gıdaların tüketilmesi son derecede önemlidir. Özellikle kabızlık gibi hastalıklar için marul tüketmek önem teşkil eder. Marul kolay sindirilir ve bağırsakların da dostudur.
1) Acı Marul: Son yıllarda en popüler marul türlerinden olan acı marul, yabani marul olarak da bilinir. Bu marul türü, ülkemizde hemen her bölgede yetiştirilir. 2) Göbek Marul: Iceberg olarak da bilinen göbek marul, besin değeri yüksek ve çokça tüketilen bir marul türüdür.
İl genelinde yaygın olarak gözlemlenmiştir. Dilimizde Salata, Marul ve Kıvırcık adları ile bilinmektedir.
Demlenerek ishal tedavisinde kullanılır. Antikanser aktivitesine sahiptir. Gövde suyu güçlü bir müshildir. Yaprak ve kökleri demlenerek ateş düşürücü olarak kullanılır.
Butterhead marul, yumuşak yapraklara sahiptir. Yuvarlak şekliyle, lahana marulu olarak da bilinir. Buruşuk bir görünüme sahiptir. Genelde koyu yeşil renkli olsa da, kırmızı çeşitleri de mevcuttur.
Çin lahana tohumu serin iklim koşullarına uyum sağlar ve bu iklim koşullarında da çok iyi gelişim göstermektedir. Çimlenme sıcaklığı 25 derece civarındadır. Baş oluşturmayan dağınık yapraklı rozet gövde ortalama 25 derece, baş oluşturan ise 17 derece sıcaklıkta daha iyi bir gelişim göstermektedir.
Suyu sevdiği için sonbahar mevsiminde üretimi yapılan Çin marulu hem ev hem de Çin ya da Doğu Asya mutfağına ait yemekler yapan restoranlarda salata, ana yemek ya da turşu yapımında kullanılır.
Kıvırcık baş marul: İlkbaharda ekim yapılır, dikimden 70-120 gün sonra hasat edilir. Yağlı baş marul: Dikimden 55-70 gün sonra hasat edilir. Yaprak marul: Dikimden 40-50 gün sonra hasat edilir. Celtuce ve Oilseed: Çoğunlukla Çin'de yetişen bir çeşittir ve bitkinin sapları kullanılır.
"Acai meyvesi, beslenme ve sağlık alanında büyük sansasyon yarattı ve dünyada "bir numaralı süper meyve" olarak adından söz ettiriyor..."
Biyoaktif bileşenleri içeren brokoli, pek çok turpgil ailesinden gelen sebzeler gibi kronik hastalıklara karşı kalkan görevi görür. Çeşitli araştırmalar, brokolinin meme, prostat, mide, kolarektal, böbrek ve mesane kanserlerini önlemede ve tedavisi sırasında destek olduğunu belirtmiştir.
ELMA: C ve E vitamini, folik asit, pektin ve flovonoid içerir. Bağırsak sisteminin korunmasında faydalı ve posadan zengindir.
Brüksel Lahanası Zararları
Gaz yapar. Fazla tüketimle mide rahatsızlığı olan kişilere olumsuz yan etkiler yaratır. İdrar yollarına zararı olabilir.
A ve C vitamini açısından zengin olan Brüksel lahanası, beyin gelişimi açısından da faydalı bir besindir. Zihni açan ve dinçlik sağlayan bu besin dikkat dağınıklığı olan kişilere etkili olmaktadır. Salatada ya da yemeklerde tüketildiğinde, sinir sistemini kontrol altına alarak kişilerin daha sağlıklı olmasını sağlar.
Avrupa'da bolca tüketilen sebzenin ismini nasıl aldığı tam olarak bilinmese de teorilerden biri lahananın minik bir versiyonu olması sebebiyle Avrupa'nın kalbinde olan ancak büyük Avrupa başkentlerinin minik bir versiyonu olan Brüksel şehrinin ismi verilmiş olduğu.
Brüksel lahanasını suyun altında yıkayın ve sararan yaprakları temizleyin. Su kaynamaya başladığında lahanaları içerisine alarak 10-15 dakika pişirin. Çatalı brüksel lahanasına batırarak pişip pişmediğini kontrol edin. Pişen lahanaları tuz, tereyağı ve biber ile karıştırarak lezzetlendirin.
Anadolu'da halk arasında kelem adı ile de bilinir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri