Kulakta dolgunluk hissi, akıntı, ateş, işitmenin azalması, kulak çevresindeki deride kızarma ve pullanma, kulak kepçesinin öne yer değiştirmesi, boyuna ve yüze yayılan ağrı, kulak çevresindeki veya boyundaki lenf bezlerinde şişme de olabilir.
Lenf bezi şişmesinin en çok görülen sebebi bazı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu enfeksiyon hastalıklarından bazıları; bademcik iltihabı, kulak enfeksiyonu, diş apsesi, kızamık, cilt veya yara enfeksiyonları olarak sayılabilir.
Kafa arkası ve kulak arkasındaki lenf bezi büyümeleri genellikle enfeksiyöz kaynaklıdır. Yine iki haftadan kısa süren lenf büyümeleri çoğunlukla enfeksiyöz kaynaklıdır. İki haftadan uzun öyküde ise, verem, viral enfeksiyonlar, HIV, kötü huylu kanserler , otoimmün hastalıklar düşünülebilir.
Dış kulak iltihabında ileri derece belirtileri şunlardır; Yüz, boyun veya başı yan tarafına yayılabilecek şiddetli ağrı dış kulak yolu iltihabı belirtisi olabilir.
Lenf düğümleri nerelerde bulunur? Lenf düğümleri; kafanın arkası, kulağın ön ve arka kısmında, çenenin alt kısmında, boynun ön ve arka kısmında, köprücük kemiğinin üst kısmında, koltuk altında, dirseklerin çevresinde, kasık bölgesinde, diz çevresinde, daha derin yerleşimli olarak da göğüs ve karın içinde de bulunur.
İlgili 33 soru bulundu
Kulakta dolgunluk hissi, akıntı, ateş, işitmenin azalması, kulak çevresindeki deride kızarma ve pullanma, kulak kepçesinin öne yer değiştirmesi, boyuna ve yüze yayılan ağrı, kulak çevresindeki veya boyundaki lenf bezlerinde şişme de olabilir.
Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonunda boyundaki, kulak enfeksiyonunda kulak arkasındaki, diş enfeksiyonunda ise çene altındaki lenf bezleri şişebilmektedir.
Orta kulak iltihabına bağlı olarak görülen en önemli belirti kulakta ağrıdır. Diğer önemli semptomlar ise orta kulakta kızarıklık ve şişlik oluşumudur. Bazı durumlarda ise işitme kaybı gelişebilir ya da kulak zarı delinebilir. Kulak zarı delinirse içerideki iltihap dışarı akar.
Kulak ağrısı, kulakta dolgunluk hissi, işitmede azalma veya işitme kaybı, çınlama orta kulak iltihabının belirtilerindendir. Ayrıca orta kulak iltihabında yüksek ateş, mide bulantısı ve öksürük de görülebilir.
Etken genellikle virüslerdir. Hastada tüm iç kulağın etkilenmesi nedeniyle hem denge, hem de işitme organı ile ilgili şikayetler görülür. Hastalarda hızlı gelişen şiddetli baş dönmesi ile birlikte işitme kaybı izlenir. Tedavide baş dönmesi ve mide bulantısını engellemek için gerekli ilaçlar uygulanır.
Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda her hangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir.
Baş ve boyun bölgesi lenf bezi şişlikleri için ilk gidilmesi gereken doktor Kulak Burun Boğaz uzmanıdır.
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Lenf Bezi Şişmesi
Bu lenf düğümleri, çene ve çene altı dahil olmak üzere baş ve boyun bölgesinde bulunur. Lenf düğümleriniz şiştiğinde, genellikle soğuk algınlığı, grip, kulak enfeksiyonu, sinüs enfeksiyonu, boğaz ağrısı ve daha fazlası gibi bir enfeksiyonun varlığına işaret eder.
Lenf bezlerindeki şişme vücudun hastalıklarla savaştığının bir göstergesidir ve hastalık iyileştiğinde lenf nodları da eski boyutlarına dönerler. Bazen de kullanılan ilaçlar ya da maruz kalınan alerjenler de lenf nodunda büyümeye sebep olabilir.
Lenf bezi büyümesi en çok baş & boyun bölgesinde yerleşim göstermektedir. Baş ve boyun bölgesinde meydana gelen büyümeler genellikle viral bir solunum yolu enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkar. Köprücük kemiği üzerinde yer alan büyümeler kötü huylu hastalıklar açısından uyarıcıdır.
Bunun için yutkunmak, su içmek, bir parça şeker emmek, esnemek veya sakız çiğnemek önerilebilir. Yapılan bu eylemlerin ardından duyulan pıt sesi ile birlikte kulak tıkanıklığı açılır.
Kulakta ödem, kulakta sıvı toplanması anlamına gelir.
Sıvı birikmesi, kulak zarı ve diğer kulak bölümlerinin baskılanmasına ve buna bağlı olarak ilgili bölgelerde hafif ya da yoğun ağrıların ortaya çıkmasına neden olur.
Ancak son araştırmalara göre orta kulak enfeksiyonlarının çoğunluğu iki hafta içerisinde antibiyotiksiz kendiliğinden iyileşmektedirler. Bazen antibiyotik kullanılmadığında mastoidit adı verilen orta kulak arkasında yer alan kemiğin enfeksiyona katılması durumu oluşabilir.
Orta kulak iltihabının veya orta kulaktaki sıvının sürekli tekrarlaması, daha belirgin işitme kaybına neden olabilir. Eğer enfeksiyondan dolayı kulak zarında veya diğer orta kulak yapılarında bir miktar kalıcı hasar oluşursa kalıcı işitme kaybı meydana gelebilir.
Enfeksiyonun tedavisinde en doğru antibiyotik, spesifik olarak hastaya göre değişse de, ülkemizde kulak enfeksiyonu tedavisinde en yaygın kullanılan antibiyotikler amoksisilin-klavulanik asit ve sefalosporinlerdir.
Enfeksiyon: Bakteriyel bir enfeksiyonun neden olduğu şişmiş lenf bezleri için en yaygın tedavi antibiyotiklerdir.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Lenf bezlerinizde ağrılı şişlik varsa ve bu durum birkaç günden fazla sürmüşse doktora başvurulması gerekir. Şişmiş ancak ağrı ya da hassasiyet hissedilmeyen lenf düğümleri ise kanser gibi ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri