Eskişehir'de eşi ile birlikte yıllardır sarımsak satan Sevil Yalçın, yerli üretimi olan Kastamonu sarımsağı ve ithal edilen Çin sarımsağın arasındaki farkını dile getirerek, "Vatandaş 'ucuz bulduk' diye Çin sarımsağı almasın. Çünkü Çin sarımsağı gerçek aroma ve tadı vermez. Kısa sürede çürüyor, turşuyu bozulur" dedi.
Hayır bir tehlikesi yoktur, bozulma değildir…” Sarımsaklar turşu içerisinde mavi renge neden dönüyor ve tüketim tehlikesi var mıdır? Hayır bir tehlikesi yoktur,...
Çin sarımsağı zararlı mı? Yerli üretim sarımsağa oranla Çin sarımsağının besin değeri bir hayli düşüktür. Uzmanlar bu sarımsağın tüketimini uygun görmediklerini Çin pazarından gelen bu gıdadan kesinlikle uzak durulması gerektiğinin altını çiziyor.
Öncelikle Yeşil sarımsaklar kesinlikle sağlığa zararlı değil aksine oldukça faydalı! Yeşil sarımsakları gönül rahatlığı ile yiyebilirsiniz hatta Çin de bu sarımsaklara Laba sarımsağı deniyor. Laba sarımsağı ne kadar koyu ne kadar canlı yeşil ise o kadar iyi.
Yerli ve Çin sarımsağı arasındaki farklar
Yalçın, yerli sarımsak ve Çin sarımsağının arasındaki farkları şöyle ifade etti: "Sarımsaklar alırken ilk önce dış görünüşünden anlayacaklar. Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Dolaba koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor.
İlgili 24 soru bulundu
Çin'den gelen sarımsakların çok büyük dişli olduğunu ve rahat soyulduğunu dile getiren Dr. Dizdar, "Çin sarımsağı iri dişlidir, çok kolay ayıklanır, ama kokusu yok denecek kadar azdır, bir başı Taşköprünün bir dişi etmez.
Aslında bu durum basit bir kimyasal reaksiyondan ibarettir. En basit anlatımı ile bu bir bakır kükürt reaksiyonudur. Sarımsak kükürt içerir ve bakır ile temas ettiğinde bakır sülfat ortaya çıkar. Bakır sülfat mavi ya da yeşil, bazense mavi-yeşil renklidir.
Yumuşayan malzemelerin üzerinde maya benzeri beyazlıklar oluşuyor. Bu beyazlıklar turşunuzun bozulduğunu ya da bozulmaya başladığının işareti diyebiliriz. Turşunun üzerinde beyaz ve zarımsı bir tabaka oluştuğunda ise bu onun tuzunun eksik ve sirkesinin de eksik olduğu anlamına gelir.
Kavanozun kapağını hava geçirmeyecek şekilde sıkıca kapatın. Kavanozu karanlık ve serin bir ortamda yaklaşık 15-20 gün kadar muhafaza edin. Bu sürenin sonunda sarımsak turşunuz hazır olacaktır.
Sarımsağın hazırlanmasının ardından en az 20 gün bekletmeniz önerilir. 20 günün sonunda hazırladığınız turşu suyunu rahatlıkla tüketebilirsiniz.
Dünya'da en kalitelisi Kastamonu Taşköprü'de üretilen ve bölge halkının beyaz altın olarak nitelendirdiği Taşköprü sarımsağı bu hafta ilçede kurulan sarımsak pazarında kilosu 13 ile 20 TL arasında alıcı buldu.
Çin sarımsakları büyük olur. Rengi süt beyaz olur ve aroması yoktur. Onları dolapta koyulduğu zaman durduğu yerde büyüyor. İlk görünüşte çok güzel olsa da çok hızlı çabuk çürüyor.
Vücut ısısını yükselten yiyecekleri enerji toniği olarak adlandıran Çinliler sofralarında bu besinlere yer veriyor. Enerji toniklerinin önde geleni baharatlar, sirke, soğan, sarımsak vücut ısısını yükselttiği için yemeklerinde bolca kullanıyorlar.
Sarımsak turşusunun en önemli yanı karaciğer enfeksiyonlarına karşı önlem almasıdır. Sadece karaciğer değil aynı zamanda kalp sağlığını korur ve şişkinlik ya da gaz gibi problemlerin önüne geçer. Cildin farklı bölümlerinde meydana gelen lekeler ile beraber akne ve sivilcelere karşı da oldukça etkilidir.
Kendisi başlı başına önemli bir besin kaynağı olan sarımsağın turşusunun da bir o kadar faydalı olduğu aşikar… Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiren sarımsak turşusu, her türlü hastalıktan korunmamıza yardımcı oluyor.
İstenirse 5-6 diş sarımsak, nohut, kereviz, maydanoz da turşuya eklenebiliyor. Fakat bu ilaveler, turşunun fermantasyonuna bir etki etmiyor, yalnızca farklı bir aroma sağlıyor.
Sarımsakları 500 gramlık kavanoza boşluk kalmayacak şekilde doldurun. 2 su bardağı suya limon tuzu, kaya tuzu ve sirkeyi bir kasede iyice karıştırın. Karışımı kavanoza dökün ve kapağı hava almayacak şekilde kapatın. Serin ve karanlık bir ortamda 15-20 gün kadar bekletin.
4.gün sirke,tuz,limon tuzu,toz şeker ve su karıştırılıp sarımsakların üzeri kapanana kadar eklenir.Arada sırada kontrol edilerek ters düz edilir. Bir 1-2 hafta sonra turşunuz hazır.
Tuzu dökelim her kavanoza silme bir yemek kaşığı tuz, yarım çay bardağı sirke üç yada dört adet limon tuzunu atalım. İçme suyu yada kaynamış soğumuş çeşme suyundan kavanozlara dökelim sarımsakların üzeri kapanana kadar dolduralım. Kapaklarını kapatıp karanlık bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Afiyet olsun.
Asiye Yir, "Doğru hazırlanmayan turşu tüketimi sonrası nadiren toksin kaynaklı karın ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi klasik besin zehirlenmesi bulguları bildirilmiştir. Tuz ya da sirke oranının doğru ayarlanmamasından dolayı turşularda yumuşama olabilmektedir. Turşunun yumuşaması küflerin çoğaldığının belirtisidir.
Turşunuzu kurduktan sonra kapağını sıkıca kapatmamış olmak, turşunun havayla temasını sağlayacağı için çok çabuk bozulup küflenmesine neden olacaktır. Üstelik turşuları da yumuşatacağı için lezzetini de bozacaktır.
Ayrıca kullanılan kabın temizliğine ve hava almamasına dikkat edilmeli. Turşusu yapılacak sebze/meyvelerin de kapta tamamen salamura içinde kalması, üst yüzeyde hava ile temas etmemesi sağlanmalı. Hava ile temas eden sebzeler bozulur ve kesinlikle tüketilmemesi gerekir.
Yavaş yavaş bozulmaya başlar fakat buzdolabında olduğu için görüntüsünde bir değişme olmaz. Görüntüsünde bir değişim olmadığı için bozulduğu anlaşılmaz ve tüketildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına yol açar. SARIMSAK Sarımsak, kuru ve serin ortamlarda 3 ay boyunca kimseye zararı olmadan usul usul bekler.
Günümüzde Çin, tek başına dünyadaki sarımsak ihtiyacının yaklaşık % 80'ini karşılamaktadır. Allium sativum, sarımsak, William Woodville, Medical Botany, 1793.
Ne kadar sarımsak zehirli olabilir? Hiçbir yerde ne kadar sarımsak tüketmenin uygun olduğu yazmaz, ancak en sağlıklı yiyeceklerde bile aşırı dozlar her zaman mümkündür. Sarımsak, özellikle bazı durumlarda çeşitli sorunlara neden olabileceğinden dikkatli olmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri