ÇHC'nin kuruluşunun 50. yıldönümünde, Çin, 20 Kasım 1999'da Shenzhou 1 uzay aracını fırlattı ve 21 saatlik bir uçuş sonrasında geri getirmeyi başardı. Ülke 15 Ekim 2003'te Shenzhou 5'i de uzaya 21 saatten fazla süren bir astronot ile göndererek başarılı bir insanlı uzay programına sahip üçüncü ülke oldu.
Çin İnsanlı Uzay Ajansı (CMSA), 2030 yılına kadar Ay'a insan göndermeyi hedeflediklerini açıkladı. Ay'a insanlı iniş projesinin başarılı olması halinde Çin, ABD'den sonra bunu başaran ikinci ülke olacak.
Sovyetler Birliği, Vostok serisi uzay araçları ile uzaya ilk insanı göndermeyi başardı. Yuri Gagarin 12 Nisan 1961'de Vostok 1 aracıyla yaptığı uçuşla Dünya yörüngesine başarıyla ulaşan ilk insan olmuştur. Bu olayın yıldönümü Rusya'da ve birçok ülkede hâlâ kutlanmaktadır.
Çin roketi bugün itibariyle düştü. Roket Pasifik Okyanusu'na düştü. Çin daha önce de kontrolsüz uzay görevleriyle dikkat çekmişti. Temmuz ayında ülkeye ait bir roket düşmüş, 18 tonluk bir roket de 8 Mayıs 2021'de Hint Okyanusu'na düşmüştü.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, seçilecek Türk uzay yolcusunun, 2023 yılının ikinci yarısında Uluslararası Uzay İstasyonu'na gönderilmesinin planlandığını söyledi.
İlgili 36 soru bulundu
Alper Gezeravcı, uzaya çıkan ilk Türk olarak tarihe geçecek. Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün kalacak.
Evet, uzayda gündüz ve gece yoktur, ancak gezegeninizdeki gündüzü ve geceyi görebilirsiniz.
2014 yılında uzaya gönderilip sonrasında roket sisteminden bir parçayı uzaya bırakan Long March 3C, bıraktığı parça ile yıllar sonra Ay'a çarpabilmişti.
NASA'nın 38 yıl önce fırlatılan ölü bir uydusu Dünya'ya düştü. ABD Savunma Bakanlığı, Dünya Radyasyon Bütçe Uydusunun (ERBS) 8 Ocak günü Alaska üzerinde Dünya'nın yörüngesine girdiğini açıkladı. Dinle. Associated Press'in aktardığı bilgilere göre, ERBS isimli NASA uydusu ABD'nin Alaska eyaletine düştü.
UZAYA GİTMEK NE KADAR SÜRER? Uzay mekiklerinin en yüksek ulaştıkları hız 58 bin 536 km'dir. Aradaki mesafe ve hıza bölünürse 106 güne yakın bir yolculuk karşımıza çıkmaktadır.
Ancak özellikle Soğuk Savaş döneminden sonra durumlar değişti. NASA'nın 2011 bütçesi toplam bütçenin sadece %0.5'i kadardı, yani yaklaşık 18 milyar dolar. Kısaca, diğer uzay görevlerine kıyasla Ay'a gitmek artık çok pahalı bir hedef halini almıştı. İşte bu nedenlerden dolayı Ay cazibesini kaybetti.
Layka; muhtemelen R-7 roketiyle köpeğin bulunduğu bölmenin ayrılması sırasında meydana gelen bir arızadan kaynaklanmış olduğu düşünülen aşırı ısınmadan dolayı, fırlatmadan sonraki birkaç saat içinde öldü. Ölümünün gerçek sebebi ve zamanı 2002 yılına kadar açıklanmadı.
Çinli bilim insanları, gelecekteki keşif misyonları için taykonotların hazırlamalarına yardımcı olmak amacıyla Dünya'nın uydusuna benzer yer çekimine sahip bir “yapay Ay' inşa etti.
Çin'in geleneksel 12 Hayvanlı Ay Takvimi'ne göre 22 Ocak'tan itibaren "Su Kaplan Yılı" geride bırakılarak "Tavşan Yılı"na girilecek. Çin Ay Takvimi'ne göre 2023 Tavşan Yılı.
Sovyetler Birliği, Luna-2 göreviyle 1959'da Ay'ın yüzeyine ulaşan ilk uzay aracını ve 1966'daki Luna-9 görevi de Ay'a yumuşak iniş yapan ilk aracı göndermeyi başarmıştı.
ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ve Sovyetler Birliği'nin uzay görevlerinde bugüne kadar 21 kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi. Live Science'ın haberine göre NASA Emniyet ve Uçuş Güvenliği Direktör Yardımcısı Nigel Packham, uzay görevi veya yer testleri esnasında 21 astronotun öldüğünü açıkladı.
Challenger Uzay Mekiği, 28 Ocak 1986'da Cape Canaveral, Florida'dan fırlatıldıktan yaklaşık 73 saniye sonra patladı ve gemideki yedi astronotun tamamı hayatını kaybetti.
NASA tarafından fırlatılan Challenger Uzay Mekiği, 28 Ocak 1986 tarihinde 10'uncu uçuşunda, fırlatılışının 73'üncü saniyesinde infilak etti. Kazada aralarında bir öğretmenin de bulunduğu 7 uçuş mürettebatı yaşamını yitirdi. Olay dünya tarihine “Challenger faciası” olarak geçti.
Dünya dışına gönderilen bu araçlar tekrardan Dünya'ya geri dönmezler. Uzay mekikleri uydu gibi bazı yükleri yörüngeye taşımakla görevlidirler.
Böylece gökyüzüne fırlatılan Hasan Çelebi, fişeğin barutu bitince önceden hazırladığı kanatları açarak Sinanpaşa Sarayı önünde denize indi.” şeklinde anlatır. Bununla birlikte, Ermeni asıllı Türk vatandaşı Kirkor Divarcı da Türkiye'de üretilmiş ilk başarılı füzenin mucidi olarak tarihte yer alıyor.
Uzay aracı ya da uzay gemisi, Dünya'nın atmosferi dışında, özellikle dış uzayda çalışmak üzere tasarlanmış araç ya da makinedir. Uzay araçları insanlı ya da insansız olabilir.
Yani ışık hızının yüzde 99,9'u kadarlık bir hız ile 1 saat boyunca hareket edersek dünyadakiler için 22,36 saat (neredeyse 1 gün) geçiyor. Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir.
Uzayda daha düz bir uzayzaman, kütle bükülmesine uğramadığı için kütleye yakın alanlara göre daha hızlıdır. Yani insan ya da başka herhangi bir şey için, içinde bulunduğu uzayzaman şartları neyse o zaman akışına tabidir.
Esasen uzayda her yönde Büyük Patlama'dan arta kalan ışık vardır. Ancak evrenin genişlemesi sebebiyle, kozmik mikrodalga artalan ışıması olarak adlandırılan bu ışığın dalga boyu uzamıştır. İnsan gözü, ışık tayfının mikrodalga kısmında kalan artalan ışımasını algılayamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri