Kendi tasarımı özgün savaş uçağı üretiminde kayda değer bir yol olan Çin, aynı şekilde ilk uçak gemisi olan Liaoning'i de başarıyla geliştirdi.
Rusya, Doğu Avrupa, Küba, Çekoslovakya ve daha pek çok ülkede kullanılan Rusya'nın en çok üretilen jet yolcu uçağıdır. Üretilen yolcu uçaklarının çoğu Aeroflot'da (Rus Hava yolları) hizmet verdi. Hâlen 17 değişik havayolu şirketinde yılda 138 milyon yolcuyu taşımaktadır.
Comac C919, Commercial Aircraft Corporation of China (Comac) tarafından üretilmesi planlanan 158-174 kişilik dar gövdeli yolcu uçağıdır.
İlgili 30 soru bulundu
800'e kadar yolcu taşıyabilen ve "dünyanın en büyük yolcu uçağı" olarak tanımlanan Airbus A380 tipi uçakla İstanbul Havalimanı'na ilk tarifeli uçuş yapıldı.
1000 kişi kapasiteli
Hâlihazırda dünyanın en büyük yolcu uçağı yine Airbus tarafından üretilen A380. İki katlı ve geniş gövdeli uçak, 70 metre uzunluğa ve 80 metrelik kanat genişliğine sahip.
Hemen her hava yolu şirketi için uygun nitelikte uçaklar üreten Airbus, savunma sanayii ve uzay alanında da çalışmalar yürütüyor. Avrupa merkezli ve çok uluslu bir havacılık şirketi olan Airbus'ın kurumsal merkezi Hollanda'da yer alıyor. Şirketin hisseleri Fransa, Almanya ve İspanya'da işlem görüyor.
En Büyük Yolcu Uçağı Kaç Kişiliktir, En Fazla Kaç Yolcu Alır? En büyük yolcu uçağı Airbus A380'dir. Airbus şirketinin ürettiği bu uçak yolcu kapasitesi liderliğini elinde tutuyor. Geniş gövdeli bu uçak 853 yolcu kapasitesine sahiptir.
İran 2018 yılında hava kuvvetlerinde kullanılmak üzere yerel olarak tasarlanan Kevser savaş uçağının seri üretimine başladığını açıklamıştı.
Listenin ilk sırasında 13.247 askeri hava aracı ile ABD, ikinci sırasında 4173 askeri hava aracı ile Rusya ve üçüncü sırasında 3285 askeri hava aracı ile Çin yer alıyor. Türkiye ise 142 ülkenin bulunduğu listede 1.057 adet askeri hava aracı ile 9. sırada yer alıyor.
Uçak tipi: Farklı uçaklar farklı ömür beklentilerine sahiptir. Ticari yolcu uçakları genellikle 20 ila 30 yıl boyunca hizmet verirken, özel uçaklar veya hafif spor uçakları daha kısa sürelerde kullanılabilir.
Türkiye'nin ilk uçak fabrikası olan ve yeniden kurulan TOMTAŞ Havacılık ve Teknoloji AŞ, ilk üretimlerini genel maksat helikopteri GÖKBEY ve temel eğitim uçağı HÜRKUŞ için yapacak.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti, uçak fabrikasına önem vermekteydi. TOMTAŞ'ın kapanması ve iflasının hukuki olarak sonuçlandırılması ile burada kurulan yapı değerlendirilmiştir. 1931 yılında Kayseri Tayyare Fabrikası olarak yeniden açılan fabrikada, Türk Askeri Havacılığı için 200 civarında uçak üretilmiştir.
Boeing 787-9 Dreamliner.
The Boeing Company, dünya çapında başta uçak, helikopter, roket, uydu, telekomünikasyon ekipmanları ve füzeler tasarlayan ve üreten çok uluslu bir Amerikan havacılık şirketidir. 15 Temmuz 1916) (as Pacific Aero Products Co.) William Boeing tarafından 1916 yılında ABD'nin Washington eyaletinde kurulmuştur.
Uçak ve helikopter imal eden Alman firmaları. Aviatik, Automobil und Aviatik A.G. BFW,Bay Bayerische Flugzeugwerke A.G. Gotha, Gothaer Waggonfabrik A.G.
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bağlı olan Türk Hava Yolları'nın sermaye yapısı, Mayıs 2006'da yapılan yeni bir halka arz ile yeniden değişmiş ve hisselerin %50,88'lik kısmı Borsa İstanbul'da işlem görür hale gelmiştir. Geri kalan %49,12'lik pay ise hâlen T.C. Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na aittir.
Türk Hava Yolları (THY) 62 küresel havacılık şirketi sıralamasında iki sıra birden yükseldi ve dünyanın en değerli 8. havayolu şirketi oldu.
AWWA Sky Whale, Interest Engineering tarafından bildirildiği üzere, yeşil uçak tasarımlarına odaklanan bir uçak konseptidir.
Söz konusu jet motorlar Rolls-Royce tarafından üretilen Rolls-Royce Trent 900´dür ve bir dört jet motorlu sivil yolcu uçağı için kullanılan en güçlü jet motorlarıdır.
Airbus son A380'i 2021 yılında, Boeing de son 747 modeli 2022'de üretti. Halen havayollarının elinde bulunan çift katlı Airbus 380'ler ve Boeing 747'ler uzun yıllar boyunca göklerde uçmaya ve süzülmeye devam edecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri