Sofralık zeytinler arasında Gemlik zeytini en kaliteli zeytin olarak kabul edilir. Çekirdeğinin küçük ve etli olması nedeniyle tercih edilir. Aynı zamanda ince kabukludur. İznik ve Gemlik'te yoğun olarak yetiştirilir.
10)GEMLİK ZEYTİNİ
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Zeytin satın alırken zeytinin diri bir görüntüde olmasına dikkat etmelisiniz. Zeytinin dış kısmı diri bir görüntüye sahipse bu zeytinin kaliteli ve dolgun bir zeytin olduğuna işarettir. İyi zeytin, parlak bir renge sahiptir. Rengi parlak ve canlı olan zeytinler, kaliteli ve taze zeytinlerdir.
En iyi Gemlik zeytini, Bursa'nın Gemlik ilçesinde üretilen Gemlik zeytinidir. Adını da Gemlik ilçesinden almaktadır. Dünya üzerinde daha kaliteli bir zeytin türü daha bulunmamaktadır. Kalite, lezzet ve dayanıklılık olarak diğer zeytin türlerine oranla çok daha öndedir.
Trilye zeytini her ne kadar lezzetli ve yağ oranı yüksek olsa da yetiştirme tarzı çok önemlidir. Doğru koşullarda yetişmeyen trilye zeytini verimli olmayacaktır. Gemlik bölgesinde birçok zeytin türü olmasına rağmen en lezzetlisi trilye zeytinidir.
İlgili 32 soru bulundu
Diğer yandan siyah zeytinde sodyum ve fosforu fazla iken yeşil zeytinde su çok ve A vitamini yüksektir. Her iki zeytin türü de kansersavar bir görev üstlenirken, kemikleri koruyucu bir yapıya sahiptir. Bu ve bunun gibi yüzlerce faydası olan zeytinin yeşili de siyahı da yeterince tüketilmelidir.
Sayıca en fazla, verimi en yüksek zeytinin Ege Bölgesi'nde yetiştiği bilinir. Ege Bölgesi'nde en fazla zeytinin yetiştiği il Aydın'dır. Ege Bölgesi Aydın ili haricinde; Manisa'da da zeytinin verimi yüksektir.
Saurani (Savrani) Zeytini
Yağ bakımından zengindir ve yağlık olarak değerlendirilir. Siyah ve yeşil sofralık olarak da değerlendirilir. Orta kuvvette gelişir. Meyveleri küçüktür, periyodisite gösterir.
Ege bölgesinde yetişen zeytinler genel olarak kalitelidir ve ayrıca bu zeytinler zeytinyağı üretiminde de kullanılabilmektedir. Zeytin çeşitlerinden Gemlik zeytin için ayrıca Güney Marmara Bölgesi, Gaziantep ili ve Kahramanmaraş ili çok elverişlidir. Çünkü bu sayılan bölgeler sıcak iklim yaşanan yerlerdir.
Ayvalık Bölgesi'nden yetiştirilen zeytinyağının kalitesi, en çok zeytin çeşidiyle alakalı. Yağlık zeytin çeşidi, en kaliteli zeytinyağı üretimi yapılan yöreyle özdeşleşmiş olup çoğu yerde ''Ayvalık'' zeytini diye adlandırılmaktadır.
Eğer etli kısım zeytinin çekirdeğinden kolaylıkla ayrılıyorsa o zeytin taze demektir. Çekirdeği küçük olan zeytinler, çekirdeği büyük olan zeytinlere göre daha lezzetli olmaktadır. Zeytin alırken çekirdeğinin küçük olması da kalitesini artıracaktır.
Hileli ürünü anlamanın farklı yöntemleri var. Öncelikle dondurulan zeytinyağının dolaptan çıkarıldığında hızlıca erimesi sahte, blok şekilde erimesi ise hakiki olduğunu gösteriyor. Bunun dışında en kolay yöntem bardağa konulacak zeytinyağına tuz ruhu katılmasıdır.
Etli ve ince kabuklu olması nedeniyle sofralık zeytin olarak kahvaltılarda en çok tercih edilen zeytin türüdür. Yağlık zeytin olarak da bilinen bu zeytin türü Çanakkale, Ege Körfez civarı, İzmir, İçel, Antalya, Adana, Kahramanmaraş ve Mardin illerimizde yetişebilmektedir.
Hangi şehrin zeytini meşhur? Gemlik- Bursa bölgesi, sofralık zeytin dendiğinde ilk akla gelen bölgedir. Bölgedeki arazi yapısı ve iklimin zeytin yetiştirmeye son derece elverişli olması, bölgenin zeytin ve zeytinyağı üreticiliği konusunda gelişmesini sağlamıştır.
- Kırık zeytin, çizik zeytine göre daha çabuk tatlanır. - Çizik zeytin ise kırık zeytine göre daha uzun dayanır. Kırık zeytin daha kısa sürede tüketilmelidir. 2-3 ay içinde tüketeceğiniz miktarını kırık zeytin, daha uzun sürede tüketeceğiniz miktarı da çizik zeytin olarak yapmanızı öneririm.
YEŞİLZEYTİN KELİMESİNİN ANLAMI
Zeytinin salamura edilmiş yeşil renkli türü anlamına gelir. Bu kelime genellikle yeşil zeytin şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı yeşilzeytin şeklinde olmalıdır.
Türkiye'nin en kaliteli yağlık zeytin çeşitlerinden bir tanesi Ayvalık zeytinidir. Kuzey Ege Bölgesi'nde yoğun yetiştiriciliği yapılmaktadır. Ayvalık zeytini, Edremit yağlık, şakran adlarıyla bilinmektedir. Kuvvetli ağaç yapısına sahiptir.
Rekolte çalışmasında Manisa İli sofralık zeytin üretiminde 150.088 ton zeytin üretimi ile birinci sırada olup, İlimiz sofralık zeytin üretiminde Türkiye üretiminin %29,61'ini karşılamaktadır. İlimizde yetişen zeytinlerin %55,73'ü sofralık olarak değerlendirilmektedir.
Sele zeytini, diğer çeşitlere göre daha farklıdır. Olgunlaşmış siyah zeytinlerden üretilen sele zeytin, yapı olarak kıvırcık bir yüzeye sahiptir. Az tuzlu olan bu sele zeytin, tüketiciler tarafından fazlasıyla beğenilerek tüketiliyor ve oldukça lezzetli bir aroması bulunmaktadır.
Kalamata zeytin mor, yeşil ve siyah renge sahip bir zeytin türüdür. Lezzet yönünden diğer zeytin türlerine göre oldukça farklı bir lezzete sahiptir. Boyut olarak da günümüzde tüketilen siyah ve yeşil zeytinlere göre daha büyük boyutta, dolgun bir yapıya sahip bir zeytin türüdür.
Arbequina zeytinleri yuvarlak ve küçüktür. Büyüme süreci boyunca soluk yeşilden pembe ve koyu mora dönerler. Hasat zamanı Kasım ayıdır ve çoğu yağlık çeşitlerden daha erken gelir. Yağının rengi zümrüt yeşili ile altın sarısı arasında değişir.
Trilya zeytini yapısı gereği yağ oranı fazla,kabuğu ince,aroması yüksek ve fenolik bileşik miktarı fazladır. Bu da onu sofranın vazgeçilmez üyesi yapmaktadır.
Zeytinleri pet şişelere ya da kavanozlara aktarırken ise 5 kg zeytine 1 çay bardağı kadar kaya tuzu ilave etmeye özen göstermelisiniz. Ekleyeceğiniz bu tuz, hem zeytinlerin lezzetlenmesini hem de çok daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlayacak, kolay kolay yumuşamayacaklardır.
Kahvaltılık zeytinleri evde kendisi hazırlamak isteyenler, çizmeden kırmadan yeşil zeytin yapabiliyor. Zeytinlerin kırılması ve çizilmesi olgunlaşmasını hızlandırmak için yapılır. Yavaş bir olgunlaşma ile daha lezzetli yeşil zeytin yapmak isteyenler, çizmeden kırmadan yapmayı dener.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri