İslam hukukunda, bir cinayet sonucu kan parasının ödenmesi caiz kabul edilir.
Hukuki olarak da tazminat vermek durumundadır. “Kan bedelini almak caiz midir?” sorusunun detaylı cevabı haberimizde… Kan bedelini, kan parasını almak caizdir ancak eğer kazada bedenen bir zarara uğranmadıysa alınan parayı sadece kaza masraflarına yetecek kadarını kullanmak daha iyidir.
Diyet (Arapça دية ; çoğul diyāt) İslam hukukunda, cinayet, bedensel zarar veya maddi hasar durumlarında mağdur veya mağdurun varislerine ödenen mali tazminattır. Kısasa alternatif bir cezadır. Arapça'da diyah ya da diyeh olarak ifade edilen kelime kan parası anlamına gelmektedir.
Başka bir deyişle bir kişinin sağ iken, maddi ve manevi olarak yardım ettiği veya geçimini üstlendiği kişilere ölmesi sonucu artık destek olamaması durumunda geride kalanlara ödenen tazminattır. Destekten yoksun kalma tazminatı miras hukuku hükümlerine göre değil, destek kavramına göre belirlenmektedir.
Kan parası kasten ya da dikkatsizce bir kaza sonrasında bir kişinin ölümüne sebebiyet verenlerin ölen kişinin ailesine ödedikleri tazminata halk arasında verilen addır.Hukuk sistemimizde kan parası adlı bir tazminat bulunmasa da maddi ve manevi tazminat olarak adlandırılan bir tazminat bulunmaktadır.
İlgili 41 soru bulundu
2023 Yılı Kan Parasının Miktarı
1 milyon 200 bin TL olarak tespit edilmiştir.
Maddi manevi tazminat ödenmediği durumda karşı taraf dava açabilir. Bu dava ile birlikte kişinin mal varlığına haciz işlemleri başlatılır. Yani alınamayan tazminat, haciz yolu ile birlikte alınır.
Bağımsızlık özelliğinin bir parçası olarak, bu tazminat talebi miras, kan bağı ve diğer yakınlık ilişkilerinden kaynaklanmadığı gibi, herhangi bir hukuki ya da akdi bağa bağlı olarak kurulmadığından nafaka alacağı gibi değerlendirilemez.
İslâm'ın kesin kurallarıyla çelişmeyen ve yürürlükteki hukukî mevzuata bağlı olarak yapılan iş akdinde, taraflardan birinin haksız uygulaması üzerine açılan davada mahkemenin, kendisine sunulan gerçek delil ve doğru beyanlara dayanarak hükmettiği tazminatı almak dinen caizdir.
İslâm hukukçuları, ceninin diyetinin annenin diyetinin onda biri olduğunu, anne de tam diyetin yarısını alacağından netice itibariyle ceninin diyetinin tam diyetin yirmide biri yani beş deve, 50 dinar veya 600 dirhem (Hanefîler'e göre 500 dirhem) olduğunu ifade etmişlerdir. Bu miktar, bir bakıma Hz.
Buna benzer bir tanımda ise, "Akrabalardan ve cemaat üyelerinden birini öldüren kimseyi ya da onun ailesinden, akrabalarından, cemaatinden birini öldürmek suretiyle öç alma" olarak tanımlanmaktadır.
Halk dilinde kan parası olarak adlandırılan bu durumun hukuki karşılığı tazminat olmaktadır. Vefat eden kişilerin yakınları, bu noktada kan parası olarak hukuki zeminde, maddi ve manevi tazminat talep edebilmektedirler.
Bu işleri kendisinden başka yapacak kimse yoksa, kişinin bunlar için ücret istemesi câiz değildir. Şart koşulmaksızın verilmesinde sakınca yoktur ama, onun almaması daha güzeldir. Telkin verene de para vermek doğru olmaz. Ancak hediye kabilinden verilmesinin ya da muhtaç ise yardım etmenin bir sakıncası yoktur.
Hile, aldatma, rüşvet gibi meşru olmayan yollarla hukuk kanalları yanıltılmamak şartıyla; hukukun kendi kuralları çerçevesinde verdiği tazminat kararı dinen de makbuldür. Bu karar sonucunda alınan para helâldir.
şöyle cevap verdiler: “Müslümanın beşeri sistemlerin mahkemelerine ancak zaruret durumunda başvurabilir bunun dışında hiçbir şekilde caiz değildir. şayet şeri mahkeme bulunmuyorsa ve bu mahkemeler onun onun hakkı olmayan bir şey ile karar verirlerse onu alması caiz olmaz.”
Dolayısıyla trafik kurallarına uymak, yasal olduğu kadar dini bir görevdir de. Bunların ihlali sorumluluğu gerektirir. İslam hukukunda trafik kazası sonucunda ölüme sebebiyet vermek hata ile öldürme statüsünde değerlendirilir.
İslam'a göre faizin her çeşidi haramdır (Bakara, 2/275-279; Buhari, Libas, 96; Müslim, Müsakat 105, 106). Bir zaruret bulunmadıkça faiz almak veya vermek caiz değildir.
Helal ve mübah olmayan şeylere caiz değildir denilmektedir. Haramlar kastedildiği gibi, zatı itibariyle helal olan, ancak hükmen haram olan şeyler için de kullanılır.
Bu durumda, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı gibi ödentilerin ücretten sayılacağına dair bir hüküm bulunmadığından tamamı, nemanın ve toplu iş sözleşmesi farkı ile ikramiyenin ise en fazla haczi mümkündür.
Miras bırakanın anne ve babasının her ikisi de sağ ise, anne ve baba ikinci zümrenin başı olduklarından dolayı miras bırakanın kardeşlerine miras kalmayacaktır. Ancak anne veya baba ya da her ikisinin birden miras bırakandan önce vefat etmiş olması halinde miras bırakanın kardeşleri eşit paylarla mirasçı olacaklardır.
Dayı, amca, hala, teyze, yiğen. Kuzen. Kimse bulunamazsa Devlet yasal mirasçıdır.
Mirasın reddedilmesi ölüm aylığı bağlanmasına engel teşkil etmemektedir. Mirasçılar, mirası reddetmeleri halinde dahi, Sosyal Güvenlik Kurumu'na yapacakları müracaat neticesinde hak sahipliği şartlarını taşıdıkları sürece ölüm aylığı alabilirler.
Tazminat davasını kaybetmeniz durumunda belli bir Meblağda karşı tarafa borçlu hale gelirsiniz. Borcunuzdan dolayı hapis cezasına çarptırılmazsınız lakin borç ödemekle yükümlü hale gelirsiniz. Şayet borcu ödeyemezseniz tarafınıza icra takibi başlatılabilir.
Kan Bağışları Hakkında
Kana ihtiyacım olduğunda bizden ücret talep edilir mi? Hayır, Kızılay kan satışı yapmamaktadır. SGK ile bağlantısı bulunan hiçbir hastanede hiçbir hastadan kan kullanımına ilişkin ücret alınmamaktadır. Laboratuvar işlemleriyle ilgili tüm masrafları SGK karşılamaktadır.
Zorunlu trafik sigortası, olası bir ölümlü trafik kazasında vefat eden kişinin destekten mahrum kalan yakınlarına ödeme yapmaktadır. Ölümlü trafik kazası tazminatı 2023 yılı itibariyle kişi başına 540.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri