Lezzetli ve yağlı bir balık olduğundan dolayı çinekop her türlü pişirimeye uygundur. Tavada, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilen çinekop sebzelerle zenginleştirilebilir. Tüm balıklarda olduğu gibi çinekop da taze olarak tüketilmelidir.
Balıklar tava olarak pişirildiğinde genellikle biraz ağır bir tadı bünyesinde taşımaktadır. Ancak çinekop tava diğerlerinin haricinde oldukça lezzetli bir yapıya sahip olduğu için çokça tercih edilmektedir. Ayrıca güzel ve yumuşak bir et olduğundan dolayı çinekop tava en kolay pişen balıklar arasında da yer almaktadır.
çinekop, lüfer, sarıkanat, kofana tarzı bir balıksa kokusuna katlanılır.
Çinekop ve sarıkanat lüfer balığının daha küçük halleridir. Bilhassa Marmara ve Karadeniz'de bulunur. Çinekop kılçıklı mı acaba diye merak edenlere kılçıkları olsa da balıklar içinde en az kılçıklı olanlardan biridir denebilir. Lezzet olarak da üst sınıfta yer alır.
Çinekop. 15–18 cm arasındaki uzunluğa ulaşan lüfer yavrusudur.
İlgili 42 soru bulundu
Besleyici ve lezzetli bir balık olan levrek tezgahta tercih edilecek öncelikli bir balıktır. Nisan : Kırlangıç, levrek, mercan bolca çıkar. Tekir ve tekirin büyüğü diye sayılan barbunya da önemli miktarda tutulur. Barbunya (Ya da barbun) balığı en lezzetli balıklardandır.
Öncelikle çinekop, bol su ile temizlenmelidir. Ardından kağıt havlu yardımıyla kurulanır. Bir kabın içerisinde mısır unu ve tuz karıştırılır. Kurulanan balıklar bu karışıma bulandıktan sonra, derin yağda kızartılır.
Çinekop pişirirken genellikle iki yöntem kullanılır. Çinakoplar fırında buğulama veya tavada kızartılarak pişirilir. Fırında çinekop pişirirken, balığın yanı sıra tepsiye havuç, patates, soğan gibi sebzelerle renklilik katabilirsiniz.
Ocak: Bu ayın en lezzetli balıkları uskumru, lüfer, palamut ve istavrittir. Çinekop, tekir, kefal, kırlangıç ocak ayında en bol dönemini yaşayan balıklardır.
Kasım – Aralık aylarının en güzel balıklarından biri olan çinekop, tezgahlara çıktığı gibi yenmesi gereken balıklardandır. Pullu balıkları evde temizlemek zordur. Ancak çinekop gibi pulsuz balıkları evde temizlemek istiyorsanız; dikkat etmeniz gerek bazı noktalar var.
Uskumra, kolyos, istavrit, çinekop gibi orta büyüklükte ve pulsuz balıklar ise bıçak yardımıyla temizlenmelidir. Anüs üzerine bıçakla küçük bir kesik attktan sonra balığın karnı yarılarak iç organları dışrı çıkarılarak karnı temizlenir. Bu arada solungaçlarının da koparılarak çıkarılması gereklidir.
Bir kasede zeytinyağı, baharatlar ve tuzu karıştırın. Balıkların üzerine iyice sürün. En üste de limon dilimleri koyun. Fırında çinekop yaparken önce pişirme kağıdını sonra da alüminyum folyoyu kapatarak 180 derecede ısıtılmış fırında 25-30 dakika pişirin.
Lüfer balığı olgunlaşana kadar farklı isimlerle anılmaktadır. Bunlar defneyaprağı, çinekop, sarıkanat, lüfer, kofana ve sırtıkara balıklarıdır. Yasal av boyu 18 cm olsa lüfer diye satılan balık sarıkanat balığıdır.
Zeytinyağı, baharatlar ve tuz iyice çırpılarak balıkların üzerine sürülür. En üste de limon dilimleri koyulur. Fırın kağıdı ve alüminyum folyo kapatılıp paket yapılır. Balıklar 180 derecede 25-30 dakikada pişer.
20 adedi 1 kilo civarında gelen veya 10 cm'den küçüklere Defne yaprağı, 16-19 adedi 1 kilo kadar gelen, 10-15 cm olanlara Çinekop, 9-12 adedi 1 kilo gelen, 15-20 cm arasındakilere Sarıkanat, 20-30 cm arasındakilere Lüfer, tanesi yarım kilodan fazla gelen daha büyüklere de kofana denir.
Balık çeşitleri arasında çok sevilen çinekop, ülkemizde en çok Marmara ve Karadeniz'de görülür. Çinekop buğulama, sebzeler ile birlikte pişirilen oldukça lezzetli bir yemek. Kış aylarında hem sağlık deposu, hem de oldukça lezzetli ve pratik bir tarif arıyorsanız, çinekop buğulama tam size göre.
Başta kalbi koruduğu bilinen çinekop ayrıca sperm sayısını da artırıyor. Çinekop balığı, sperm sayısını ve kalitesini arttırıyor, enerji üretimini sağlarken, sinir ve sindirim sistemini korumaya alıyor. B12 vitamini içeriği açısından oldukça güçlü. Günlük B12 vitamini ihtiyacını karşılamaya yardımcı oluyor.
Minekop balığı, ızgarada, tavada, tuzda, güveçte, fırında ve pek çok şekilde yapılabilir. Minekop etinin tadı konusunda ise pek çok kişi farklı yorumlarda bulunuyor. Her mevsiminde yenebilen bu balığın tadı genellikle oldukça beğenilir.
Lezzetli ve yağlı bir balık olduğundan dolayı çinekop her türlü pişirimeye uygundur. Tavada, buğulama, fırında ve ızgarada pişirilebilen çinekop sebzelerle zenginleştirilebilir. Tüm balıklarda olduğu gibi çinekop da taze olarak tüketilmelidir.
Hanefi mezhebine göre, balık suretinde olmayan deniz hayvanlarının etlerini yemek haramdır. Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri