Çinko, bağışıklık sistemi, metabolik faaliyetler gibi pek çok önemli görevi üstelenen bir mineraldir. Ayrıca büyüme, gelişme, protein sentezi, bağışıklık sistemi, üreme fonksiyonu, doku oluşumu, nörodavranışsal gelişimler gibi pek çok faaliyeti içeren çinko, en fazla kas, deri, saç ve kemikte bulunmaktadır.
Çinko, tiroid hormonu üretimini sağlar ve metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. ZMA, çinko içeriği ile yağ yakma kapasitesini korurken, metabolik hızın artmasını da destekler. Yapılan çalışmalara göre, beslenme programında çinko içerikli gıdalara yer vermenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği görülmüştür.
Çinko, vücuttaki birçok enzimin aktivitesini uyaran antioksidan özelliklere sahip önemli bir mineraldir. Bu enzimler çok sayıda biyokimyasal reaksiyon için kritiktir. Ayrıca çinkonun protein sentezine, kas toparlanmasına ve büyümesine öncülük eden moleküler mekanizma için kritik olduğu bulunmuştur.
3. Çinko ve Selenyum
Çinko, hem kas ve kemik yapısına olumlu katkısı hem de antioksidan özelliği sayesinde kemiklerin direncini arttırıyor. Selenyum, antioksidan özelliğiyle çinkoya benzemekle birlikte, kas yapısında daha aktif rol alıyor.
Ortalama bir günde güreşçilerin tükettikleri çinko miktarı 23.17 + 3.29 mg/gün bulunmuştur. Yetişkin bir bireyin bir günde ortalama olarak 15 mg çinko tüketmesi önerilmektedir (14). Bu yönden gü reşçilerin tüketmiş oldukları çinko hem miktar, hem de kalite yö nünden yeterlidir.
İlgili 45 soru bulundu
Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
Çinko: Bu mineral, sindirim ve bağışıklık sistemlerinde rol alan 300'den fazla enzim için gereklidir. Bu enzimlerin aracılığıyla vücudun güçlenmesine destek verir. Magnezyum: Magnezyum, enerji üretimi, kas ve sinir fonksiyonu da dahil olmak üzere vücuttaki yüzlerce kimyasal reaksiyonu destekler.
Bağışıklık sistemi ve metabolik faaliyetlerde önemli görev üstlenen çinko, erişkin bireylerde toplam miktarı 2 g olarak tahmin edilmektedir. Bunun %80' den fazlası kemik, kas, saç ve deride bulunmaktadır. Güçlü bir sinir sistemi ve bağışıklık sistemi için vücuda yeteri kadar çinko alımı sağlanmalıdır.
Örneğin çinko takviyesi ile ishal 24 saat içinde, cilt lezyonları ise 1-2 hafta sonra iyileşir. Bağışıklığı güçlendirebilir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Belirli vitaminler ve mineraller testosteron seviyesini artırmada faydalı olabilir. Bir çalışmada, çinko ve B vitamini takviyelerinin sperm kalitesini %74 arttırdığı görülmüştür. Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır.
Mide Sorunları: Aşırı alımı mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı gibi sindirim sistemi sorunlarına neden olabilir. İshal: Fazlalığı, ishal riskini artırabilir. Aşırı çinko alımı sindirim sistemi üzerinde tahriş edici etkiler yapabilir. Ağız Tadında Değişiklikler: Aşırı alımı tat alma duyusunu etkileyebilir.
ZMA, günde bir kez ve aç karna alınmalıdır. ZMA'nın mide boşken alınması, yemek yedikten ya da başka bir takviyeyi kullandıktan sonra yaklaşık bir buçuk saat geçmesi gerektiği anlamına gelmektedir.
Aşırı çinko da karın ağrısı, ishal, baş ağrısı ve dönmesi, yorgunluk, kusma ve bulantıya sebep olabilir. Hatta vücudun ihtiyaç duyduğu diğer demir ve bakır gibi mineralleri de etkileyebilir. Örneğin 19 yaşın üzerindeki yetişkinlerin günlük 40 miligramdan daha fazla çinko alması tavsiye edilmez.
Çinko, vücut için esansiyel yani önemli ve dışarıdan beslenme veya takviye yoluyla alınması gereken bir mineraldir. Çinko eksikliği, bağışıklık sistemi zayıflığına, cilt sorunlarına, büyüme problemlerine, tat ve koku kaybına ve hormonal düzensizliklere neden olabilir. Çinko sabah tok karnına kullanılmalıdır.
-ZİNCLOMİN sadece ağızdan kullanım içindir. -Ölçek kaşığı kullanılarak şurup içilir. Değişik yaş grupları: Çinko, 6 aydan büyük çocuklarda görülen diyare tedavisinde 7 günden uzun ve 20 mg/gün den fazla olmamak kaydı ile tedaviye yardımcı amaçlı kullanılabilir.
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
Çinko eksikliği özellikle erkeklerde vücutta testosteron üretilmemesine sebep olur. Bunun dışında yine erkeklerde sertleşme problemi çinko eksikliği belirtileri arasında yer alır. Ek olarak saçlarda dökülme, tırnaklarda bozulma, göz hastalıkları da çinko düşüklüğü neticesinde meydana gelir.
Oluşan strese bağlı olarak zaman içerisinde çinko tüylenmesi gerçekleşmektedir. Elektrogalvaniz kaplanan ürünlerde zaman içerisinde meydana gelen çinko tüylenmeleri, stres oranının şiddetine bağlı olarak bir aydan bir seneye kadarlık zaman diliminde, 1 mm ve üzeri uzunluklara kolayca ulaşabilmektedir.
Yara İyileşmesinin Hızlandırılması
Çinko kolajen sentezlenmesinde, inflamatuar etki sağlanmasında ve hücre yenilenmesinde kritik bir görev üstlendiğinden çeşitli cilt koşullarının hızlı iyileşmesinde faydalı olabilir.
Çinko takviye gıdası, herhangi bir mide probleminin bulunmadığı durumlarda, yemeklerden bir saat önce içilmelidir. Bunun nedeni ise, çinko mineralinin emiliminin vücut tarafından kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamaktadır.
Çinkonun böbrek ve karaciğer yetersizliği olan hastalardaki etkililiği ve güvenliliği araştırılmamıştır. Böbrek yetmezliğinde çinkonun vücuttaki birikimi artabilir, bu nedenle böbrek yetmezliğiniz varsa dikkatli olunuz.
Hücresel metabolizmada görev alan çinko, çeşitli enzimlerin katalitik aktivitesi için gereklidir. Aynı zamanda, bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, protein ve DNA sentezi ve hücre bölünmesinde görev alır. Hamilelik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme ve gelişmeyi destekler.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Çinko, iştah artışının desteklenmesi için de önerilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri