Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın Belirli vitaminler ve mineraller testosteron seviyesini artırmada faydalı olabilir. Bir çalışmada, çinko ve B vitamini takviyelerinin sperm kalitesini %74 arttırdığı görülmüştür. Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır.
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
Özellikle çinko, magnezyum ve B vitamini içeren gıdalar testosteron üretimini destekleyebilir. Düzenli egzersiz yapmak: Aerobik egzersizler ve ağırlık kaldırma gibi direnç antrenmanları, testosteron seviyelerini artırabilir.
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
İlgili 29 soru bulundu
20'li yaşların ortalarında zirve yapan testosteron seviyesi, 30'lu yaşlardan itibaren yavaş yavaş azalmaya başlar. 40'lı yaşlardan itibaren hormon seviyesi yılda ortalama %1 azalır.
Bu hormon androjenler arasında bulunarak, ergenlik dönemi içerisinde daha fazla salgılanır ve erkeklerde genel sağlık üzerinde etki gösterir.
Çinko, tiroid hormonu üretimini sağlar ve metabolizma hızının artmasına yardımcı olur. ZMA, çinko içeriği ile yağ yakma kapasitesini korurken, metabolik hızın artmasını da destekler. Yapılan çalışmalara göre, beslenme programında çinko içerikli gıdalara yer vermenin bağışıklık sistemini güçlendirdiği görülmüştür.
Araştırmalar, kalsiyum, magnezyum ve çinkonun sağlığınızın kemik gücü, ruh hali, bağışıklık, kan şekeri düzenlemesi ve uyku kalitesi gibi çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Kalsiyum magnezyum ve çinkonun bilinen ve şu ana kadar gözlemlenmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır.
ZMA magnezyum, çinko ve B6 açısından oldukça zengin olan bir besin takviyesidir. Zengin mineral ve vitamin içeriği sayesinde bağışıklığın güçlenmesine katkı sağlarken atletik performansa da destek verebilir. Bu sebeple de sporcular arasında oldukça popülerdir.
Bir çalışmada, günde yaklaşık 3.000 IU D3 vitamini takviyesinin testosteron seviyelerini yaklaşık %25 artırdığı bulunmuştur. Testosteronu arttırmak amacıyla ve D vitamininin diğer faydaları için, güneş ışığına düzenli olarak maruz kalmaya çalışılmalıdır.
Alkol ve Sigara Kullanımını Azaltma: Aşırı alkol tüketimi ve sigara kullanımı, testosteron seviyelerini olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle, bu alışkanlıkları azaltmak veya bırakmak faydalı olabilir.
Testosteron, cilde uygulanan bir jel veya yama, kasa enjeksiyon , yanağa yerleştirilen tablet veya ağızdan alınan tablet olarak kullanılabilir. Testosteronun yaygın yan etkileri arasında akne, ödem ve erkeklerde meme büyümesi yer alır.
Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Sonuç: Sonuç olarak omega-3 yağ asitlerinin sıçan tes- tis dokusunda gerek oksidatif hasarı önleyerek, gerekse testosteron düzeyini artırarak olumlu etki gösterdiği tespit edildi.
Akdeniz ikliminin geçerli olduğu her coğrafyada yetişebilen Harnup ülkemizde çoğunlukla Mersin ve Antalya'da üretiliyor. Doğada ağırlığı değişmeyen bir tohum olarak Keçiboynuzu kolestrol dostlu olmasının yanı sıra testosteron hormonunu arttırmasıyla da epey popüler.
Fazla miktarda çinko tavsiyesi kullanan bireylerde çinko toksisitesi meydana gelebilir. Kas krampları, bağışıklığın azalması, kusma, ateş, mide bulantısı, ishal, baş ağrısı gibi atipik yan etkileri görülebilir. Bakırın emilimini azaltarak bakır eksikliğine yol açabilir.
ZMA Ne Zaman Alınmalıdır? ZMA, genellikle yatmadan önce kullanılmaktadır. Yatmadan yarım saat önce ya da yemeklerden ve diğer takviye kullanımlarından en az bir saat sonra alınabilir.
3. Magnezyum ve Çinko. Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır.
Çinko eksikliği veya çinko azlığı erkeklik hormonu ve sperm kalitesi gibi erkek üreme sisteminin sağlığındaki önemli parametrelerde düşüşe neden olabilir. Bu nedenle beslenme ve/veya takviyeler yoluyla ideal derecede çinko alımı ile sperm sağlığını optimize etmek ve erkek üreme sağlığını desteklemek mümkün olabilir.
Çinko, hem kas ve kemik yapısına olumlu katkısı hem de antioksidan özelliği sayesinde kemiklerin direncini arttırıyor. Selenyum, antioksidan özelliğiyle çinkoya benzemekle birlikte, kas yapısında daha aktif rol alıyor.
Çinko, vücuttaki birçok enzimin aktivitesini uyaran antioksidan özelliklere sahip önemli bir mineraldir. Bu enzimler çok sayıda biyokimyasal reaksiyon için kritiktir. Ayrıca çinkonun protein sentezine, kas toparlanmasına ve büyümesine öncülük eden moleküler mekanizma için kritik olduğu bulunmuştur.
Testosteron seviyesi nasıl ölçülür? Testosteron hormonu seviyesinde bir düzensizlik olduğu düşünülüyorsa kan alınarak ölçümler yapılır. Ölçüm için kol veninden kan alınır. T hormon yapımı sabah saatlerinde en yüksek olduğundan ideali kanın sabah saat 7-10 arasında alınmasıdır.
19-40 yaş arası erkekler için hesaplanmış free testosteron alt sınırı olarak 70 pg/ml (242.7 pmol/L) önerilmiştir. Total testosteron ölçümü olarak da 300-1000 ng/dl (10-35 nmol/L) arası normal kabul edilmiş ve < 230 ng/ml (8 nmol/L) ise testosteron düşüklüğü vardır veya hipogonadizm vardır olarak kabul edilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri