Rakım ölçme işlemi bulunulan bölgenin deniz seviyesinden yüksekliği hesaplanarak ortaya çıkmaktadır. Türkiye'nin ortalama rakımı bin 140 metre olarak tespit edildi. 81 ilin rakımları sıralandığında ise Erzurum bin 890 metre ile ilk sırada yer alıyor. Ardahan bin 870 metre ile ikinci sırada yer alıyor.
En yüksek rakımlı il merkezi Erzurum'dur. (1.890 m.)
Pakistan ile Çin'i birbirinden ayıran "Khunjerab sınırı", 4 bin 714 metre rakımla dünyanın en yüksek geçiş noktası olma özelliğini taşıyor. Yüksek rakımı, karla kaplı dağları ve doğal güzelliğiyle yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çeken sınır noktası, her yıl çok sayıda turisti ağırlıyor.
Dağcılıkta üç tür rakım vardır: Yüksek rakım = 1.500 m – 3.500 m (5.000 – 11.500 ft) Çok yüksek rakım = 3.500 m – 5.500 m (11.500 – 18.000 ft) Aşırı rakım = 5.500 m – ve daha yüksek (>18.000 ft)
Dünyanın yıl boyu kalıcı olarak yaşanan en yüksek yerleşim bölgesi, Peru'daki 5100 metre yükseklikte bulunan La Rinconada şehri.
İlgili 19 soru bulundu
Akciğer ve kalp yetersizliği gelişebilir. Zira yüksek rakıma çıkarken vücudu zorlayacak iki önemli durum meydana gelir. İlki; yükseğe çıktıkça düşen atmosfer basıncı ve buna bağlı olarak solunan havadaki oksijen miktarının azalmasıdır. İkincisi ise soğuk havanın doğrudan kalp üzerine olan olumsuz etkisidir.
Oksijen havada %21 oranında bulunur. Yükseklikle birlikte oksijenin bu yüzdesi değişmez, fakat hava “inceldiği” için basıncı düşer, böylece belli bir hacimdeki oksijen molekül sayısı azalır ve böylece yükseklikle orantılı olarak solunan havadaki oksijen azalır.
Sıklıkla yanlış söylenen “RAKIM” sözcüğü: Yükselti anlamındaki “rakım” sözcüğünün doğru okunuşu “ra:kım”dır. “A” harfi uzatılarak, “raakım” şeklinde okunur.
Fark dehşet verici! Bol oksijenden bahsetmişken şunu unutmamak lazım: La Paz, şehir merkezinde ulaşılan 3600 metrelik rakımı ile, dünyanın en yüksek başkenti ünvanını elinde tutuyor.
Himalayalarda, yaklaşık 28 derece kuzey enlemi ile 87 derece doğu boylamında, Çin-Nepal sınırı üzerinde yer alır. Çin ve Nepal'in 2020'de kabul ettiği resmî verilere göre dağın şu anki yüksekliği 8.848 metredir. Everest Dağı kuzeydoğudaki Tibet platosundan (yaklaşık 5.000 m) tam olarak görülebilir.
Ayrıca en büyük yüzölçümüne sahip il Konya, en küçük yüzölçümüne sahip il Yalova'dır.
Tunceli, 83 bin 645 kişi ile en az nüfusa sahip olan il oldu. Tunceli'yi, 85 bin 42 kişi ile Bayburt, 94 bin 932 kişi ile Ardahan, 145 bin 826 kişi ile Kilis ve 150 bin 119 kişi ile Gümüşhane takip etti.
İzmir 4 milyon 462 bin 56 kişilik nüfusu ile İstanbul ve Ankara'nın ardından Türkiye'nin en büyük üçüncü kentidir. İzmir nüfusunun 2 milyon 215 bin 716'sı erkek, 2 milyon 246 bin 340'ı ise kadın vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. İzmir'in nüfusu Türkiye nüfusunun %5,23'ünü oluşturmaktadır.
Ülkenin yarısından fazlası, yükseltisi 1.000 metreyi aşan yüksek alanlardan oluşur. Türkiye'nin ortalama yüksekliği 1141 metredir.
Tahin Arapça kökenli bir kelime olup ṭaḥīna (Arapça: طحينة) ya da daha doğrusu ṭaḥīniyya (Arapça: طحينية) kelimesinin Levanten Arapça günlük konuşma dilindeki telafuzundan gelir ve bu yüzden İngilizce tahina ve İbranice t'china İbranice: טחינה da kullanılır.
Rakım genellikle ortalama deniz seviyesine göre ölçülmektedir. Rakıma en yüksek ve en düşük alanın ortalama metresi tespit edilerek bakılır. Ayrıca aynı yer şekilleri bazen farklı yüksekliklere sahip olabilir. Farklı yer şekilleri de aynı yüksekliklerde olabilir.
Yüksek irtifada, atmosfer basıncının azalması nedeniyle, solunan havadaki oksijen basıncı da azalır. Bu durum, vücudun özellikle oksijene en duyarlı olan beyin, akciğer, göz gibi organlarında kısmî veya tam oksijen yetersizliği (yani hipoksi ve anoksi) oluşmasına neden olur.
Ayrıca yüksek rakımın vücut kompozisyonu üzerindeki etkisinin enerji harcamasını arttığı, toplam vücut ağırlığı ve vücut yağ ağırlığı kaybına neden olduğu gösterilmiştir.
Yeryüzü civarında atmosfer basıncı yükseklik arttıkça (her 30 metrede 3,5 mb) azalır.
Yüksek rakımda kalp ritmi hızlanır
Hem rakım farklılığı, hem de değişen oksijen seviyesinin kalp hızını artırma, nefes darlığı, çabuk yorulma gibi olası etkileri nedeniyle yaylaya çıkmadan önce ve çıktıktan sonra mutlaka hekim kontrolü gerekir.
Bilinenin aksine dünyada oksijenin ana kaynağını ormanlar değil okyanuslar oluşturuyor. Dünya yüzeyinin üçte ikisini kaplayan okyanus ve denizlerde yaşayan su yosunları, dünyadaki oksijenin yaklaşık yüzde 80'ini üretiyor.
Ağırlık, bir cisme uygulanan kütle çekim kuvvetidir. Dinamometre ile ölçülür. Dünya'da bir cismi ele alırsak yükseğe çıkıldıkça ağırlık azalır, kutuplara gidildikçe ağırlık fazlalaşır, ekvatora gittikçe ağırlık azalır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri