ZMA Ne Zaman Alınmalıdır? ZMA, genellikle yatmadan önce kullanılmaktadır. Yatmadan yarım saat önce ya da yemeklerden ve diğer takviye kullanımlarından en az bir saat sonra alınabilir.
Çinko, selenyum ve benzeri mineraller, yemeklerle etkileşime girerek emilimi azalan takviyelerdir. Eğer kullanmanız gerekiyorsa, yemeklerden en az 2 saat sonra, aralarında 1 er saat koyarak kullanabilirsiniz. Akşam Alınacak Gıda Takviyeleri : Balık yağı eğer öğlen alınamadıysa akşam yemeğinden sonra da alınabilir.
Çinko takviyesi almadan önce mutlaka gerekli kan testlerini yaptırarak çinko eksikliği yaşadığınızdan emin olmalısınız. Bunun ardından yaş grubunuzu da göz önünde bulundurarak günlük belirtilen miktarı aşmamalısınız. Yetişkin bireylerin genellikle günlük 15- 30 mg aralığını aşmaması gerekir.
Çinko eksikliğinde: Erişkin hastalarda doktor tarafından başka şekilde belirtilmediği takdirde günlük doz 1 kapsüldür. Wilson hastalığında: Çocuk hastalarda: 16 yaş üzeri ve 50 kg üzerinde olan çocuklarda önerilen doz 150 mg/gündür; günde 3 kez kullanılır. Kullanılacak doz doktorunuz tarafından ayarlanacaktır.
Çinko takviyelerini aç karnına yemeklerden önce tüketmeli ve daha yüksek oranlarda emilmesine yardımcı olabilirsiniz. C vitamini ile birlikte çinko tüketerek C vitaminin emilimini de artırabilirsiniz. İki güçlü antioksidanın birlikte olması bağışıklık sistemine ortak bir destek sağlayabilir.
İlgili 23 soru bulundu
ZMA, genelde yatmadan yarım saat önce kullanılır. Ancak yemeklerden veya diğer takviye edici gıdalardan en az 1 buçuk saat sonra da kullanılması mümkündür. ZMA'nın aç karna alınmalıdır. Ayrıca günde bir kereden fazla tüketilmemesi önerilir.
Yetişkin bireylerde 10 mg günlük çinko ihtiyacının karşılanmasına yeterli olmaktadır.
Öğünlerle birlikte alınan çinko, vücut tarafından emilimini artırabilir. Akşam: Akşam yemeği ile birlikte çinko takviyeleri tüketmek de bir seçenektir. Bu tüketim şekli takviyeyi günlük beslenme düzeninize kolayca eklemenize yardımcı olabilir.
Yorgunluk, halsizlik, uyku problemleri gibi sorunların kaynağı arkasında çinko eksikliği bulunuyor olabilir. Vücudun sağlıklı şekilde çalışması ve bağışıklığı ayakta tutması için ihtiyaç duyulan minerallerden biri de kemiklerde, beyinde, kırmızı kan hücrelerinde bulunan çinkodur.
Çinko takviyeleri saç dökülmesi, ishal, akne, grip, soğuk algınlığı gibi çeşitli sağlık sorunlarında veya yetersiz beslenen kişiler tarafından kullanılabilir. Ancak kendiliğinden takviye kullanmadan önce doktora danışmak ve dengeli bir beslenme ile çinko ihtiyacını karşılamak önemlidir.
-ZİNCLOMİN sadece ağızdan kullanım içindir. -Ölçek kaşığı kullanılarak şurup içilir. Değişik yaş grupları: Çinko, 6 aydan büyük çocuklarda görülen diyare tedavisinde 7 günden uzun ve 20 mg/gün den fazla olmamak kaydı ile tedaviye yardımcı amaçlı kullanılabilir.
Yeterli miktarda çinko alınamaması enfeksiyonlara, bağırsak fonksiyonlarında değişime, anemiye ve otoimmün hastalıkların oluşmasına zemin hazırlayabiliyor. Kuru ve pürüzlü cilt, saç dökülmesi, tırnak bozuklukları, görme sorunları, ishal ve iştahsızlık çinko eksikliğinin belirtileri arasında gösteriliyor.
Genellikle günde 1 kez tüketilmesi tavsiye edilen çinko takviyeleri, efervesan tablet ya da tablet formunda olabilir. Çinko faydaları dışında farklı mineral faydaları hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için diğer minerallerden de bahsettiğimiz içeriklerimize de göz atabilirsiniz.
rahatsızlığınız var ise • Uzun süre kullanılması bakır eksikliğine neden olabilir. Hamileyseniz veya emziriyorsanız lütfen doktorunuza danışınız. Yemeklerle birlikte kullanılabilir, fakat, kalsiyum, fosfor veya fitatça zengin besinlerle birlikte kullanımından kaçınılmalıdır.
Vitamin takviyelerinin aynı anda alınmaması gereken bazı durumlar da vardır. Alınan farklı vitamin türleri birbirinin etkilerini olumsuz etkileyebilir. Buna örnek olarak A ve E vitaminlerinin K vitamininden ayrı olarak alınmasının gerekli olduğu gösterilebilir.
Magnezyum ve çinkonun birlikte alındığında karşılıklı yararları vardır. Magnezyum vücudun çinko seviyelerini düzenlemesine yardımcı olurken; çinko, magnezyumun vücut tarafından etkili bir şekilde emilmesini sağlar.
Hücresel metabolizmada görev alan çinko, çeşitli enzimlerin katalitik aktivitesi için gereklidir. Aynı zamanda, bağışıklık sistemi, yaraların iyileşmesi, protein ve DNA sentezi ve hücre bölünmesinde görev alır. Hamilelik, çocukluk ve ergenlik dönemlerinde büyüme ve gelişmeyi destekler.
Yapılan araştırmalar aç karnına B12 vitamininin B1 vitamini ve bakır ile birlikte alındığında, C vitamininin B12, E, A vitaminleri ve çinko ile birlikte alındığında daha fazla yarar sağladığını göstermektedir.
Vitamin ve Mineral Takviyeler Alın
Belirli vitaminler ve mineraller testosteron seviyesini artırmada faydalı olabilir. Bir çalışmada, çinko ve B vitamini takviyelerinin sperm kalitesini %74 arttırdığı görülmüştür. Çinko alınımı çinko eksikliği olanlarda testosteronu artırır.
Çinko ve kilo arasındaki bağlantı ve nedensel ilişki tam olarak anlaşılmamakla birlikte, artan çinko alımının insülin direncini (magnezyum ile belirtildiği gibi) iyileştirdiği ve iştahı düzenlediği görülmektedir. Yapılan birkaç çalışma daha yüksek çinko alımının kilo vermeyi kolaylaştırabileceğini öne sürmektedir.
Bir insanın günlük çinko ihtiyacı en az 15 mg'dır. Günlük 50 mg'dan fazla çinko alımı ise tavsiye edilmiyor. Çocuklarda 0-10 yaş arasında 5-10 mg günlük çinko alımı yeterli görülüyor. Hamile kadınlarda ise günlük 20 mg çinko alımı tavsiye ediliyor.
Araştırmalar, kalsiyum, magnezyum ve çinkonun sağlığınızın kemik gücü, ruh hali, bağışıklık, kan şekeri düzenlemesi ve uyku kalitesi gibi çeşitli yönlerini iyileştirebileceğini göstermektedir. Kalsiyum magnezyum ve çinkonun bilinen ve şu ana kadar gözlemlenmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Çinko oksit, UVA ve UVB güneş ışınlarına karşı korumada etkili güneş koruyucu bir bileşendir. Derideki mikroorganizmaların büyümesini yavaşlatır ve bakteri gelişimini engeller. Dış etkenlerin cilt üzerindeki zararlı etkilerinden korunmaya yardımcı olur.
Kırmızı ve beyaz et, deniz ürünleri, yumurta, kuruyemişler, tam tahıllar, mantar, karaciğer, tam tahıllar, süt ve ürünleri gibi besinler çinkonun temel kaynakları arasında yer alır. Bu gibi besinleri yeterince tüketmeyen kişilerde çinko gereksiniminin karşılanması güçtür.
Çinko zehirlenmesi bulantı, kusma, diyare, epigastrik ağrı, ateş, hipertansiy- on, taşikardi yapabilir (1, 17).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri