Sarı kantaron çayı cilt bakımı için de faydalıdır. Ciltte oluşan yanık ve yaraların tedavisinde, egzama ve varis gibi rahatsızlıkların iyileştirilmesinde faydalıdır. Aynı zamanda sarı kantaron çayının ciltteki sivilcelerin azalmasına ve sivilce lekelerine de iyi geldiği söylenir.
Sarı kantaron çayı panik atak hastalığının tedavisinde tavsiye edilir. Uyku sorunu yaşayanlara geceleri 1 fincan çay içmeleri önerilir. Korku, kaygı, endişe bozukluğu ve karamsarlık gibi durumlarda faydalı olduğu belirtilir. Uçuk problemi için de tavsiye edilir.
Özellikle doğum kontrol hapı ve tansiyon, antidepresan, astım, kanser ilaçları kullananlar, organ nakli yapılan hastalar ile siroz hastaları tarafından kullanılmamalı. Bu otun gebelikte kullanımı da güvenli değil."
Yemeklerden önce tüketilen sarı kantaron çayı tok tutucu özelliğe sahiptir. Uzun süre mideyi terk etmeyen flavonoidler ve uçucu yağlar tokluk hissi yaratır. Sarı kantaron zayıflama konusunda vücudu destekler. Sabah ve akşam içilen sarı kantaron çayı ile yapılan sarı kantaron kürü kilo vermenize yardımcı olur.
İşte karşınızda sarı kantaronun faydaları: Antiseptik özellikler gösterdiğinden vücudu mikroplara karşı koruyor. İltihap önleyici etkiler göstererek vücutta oluşan iltihaplanmaların hızla iyileşmesine destek oluyor.
İlgili 21 soru bulundu
Kantaron otu cilt rahatsızlıklarında, mide problemlerinde, kadınlarda hormon bozukluklarında, bel ve baş ağrısı gibi çok sık yaşanan ağrıların tedavisinde kullanılıyor. Ancak fiziksel rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan Kantaron Otunun Faydaları bununla bitmiyor.
Enfeksiyonla savaşır
Sarı kantaron yağı güçlü bir antiviraldir. Bakteri ve mantarlara karşı da aynı oranda etkilidir. Cilt üzerinde bu mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonlar için kullanılabilmektedir. Ayak mantarı, uçuk, deride oluşan enfeksiyonlarda iyileşme sağlamaktadır.
Yan etki profili açısından oldukça güvenli bitkilerden biri olan sarı kantaronun nadiren raporlanmış yan etkileri bulunur. Mide bulantısı, ciltte kızarıklık, huzursuzluk ve yorgunluk hissi gibi hafif seyreden yan etkiler, sıklıkla bitkinin tavsiye edilen dozdan daha yüksek dozlarda uygulanması sonucunda ortaya çıkar.
Sarı kantaron çayı günde kaç defa içilir sorusuna ise 4- 6 hafta boyunca günde yalnızca 1 bardak içmelisiniz. Sonra 2 hafta ara vermeli ve tekrar aynı düzende içmeye devam etmelisiniz.
Uzmanlar, sarı kantaron yağının bir çay kaşığı kadar tüketilmesini bu durumda akciğer ve böbreklerdeki zehirli toksinlerin atılacağını belirtiyor.
Yatmadan önce içilen bazı bitki çayları uykuya geçişi kolaylaştırıyor. Yatmadan önce içilen ıhlamur, kekik, sarı kantaron otu ve papatya çiçeği gibi çayların uykuya geçiş süresini kısaltığı ve dalmayı kolaylaştırdığı belirtildi.
Günde en fazla 1-2 fincan tüketmeniz gereken sarı kantaron çayını bir uzman görüşü dahilinde içmeniz çaydan göreceğiniz faydayı artırır. Stres, endişe, kaygı sorunları yüzünden uykusuzluk çekenlere geceleri 1 fincan sarı kantaron çayı içmesi önerilir.
Sarı Kantaron Çayı
İçeriğindeki flavonoidler ve hipericin adlı bileşenler sayesinde doğal bir sakinleştirici etkiye sahiptir. Bu sayede, kaygı, sinirlilik ve huzursuzluk gibi stresli durumların etkilerini azaltabilir. Ayrıca, sarı kantaron çayının antidepresan etkisinin olduğu da düşünülür.
Sarı ve kırmızı kantaron yağı
Temelde aynı kantaron bitkisinden elde edilen bu yağların farkı kırmızı kantaron yağının taze bitkilerden, sarı kantaron yağının ise kurutulmuş bitkilerden elde edilmiş olmasıdır.
Aynı zamanda sarı kantaron çayı çok fazla tüketilirse mide bulantısı ve ağız kuruluğu da oluşur. Bunun yanı sıra şizofren ve alzheimer rahatsızlığı olan kişilerin sarı kantaron çayı içmemeleri önerilir.
Bu bir çay kaşığı kantaron yağı doğrudan içilebileceği gibi ılık suya da eklenerek tüketilebilir. Günde bir çay kaşığı içilen sarı kantaron yağının şişkinlik, kabızlık ve gaz sancıları ile mide rahatsızlıklarını önlediği, gastrite bağlı ağrıları azalttığı belirlenmiştir.
Safra kesesi ve karaciğer gibi organların iyi çalışması içinde kantaron çayı tüketilmesi tav- siye edilir. Sedef hastalığı gibi cilt hastalıklarına iyi gelir. Kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur.
Depresyon Tedavisinde Destekçi
Hafif ve orta derecede depresyon tedavisinde sarı kantaron özütünün etkili olduğu klinik çalışmalarla saptanmıştır. Akut majör depresyon tedavisi gören ve günde 2 kez 450 mg standardize sarı kantaron ekstresi alan kişilerde, antidepresan etkisi görülmüştür.
İdrar yolu enfeksiyonlarını geçirir. Mesanede oluşmuş taşları eriterek düşmesini sağlar.
Antibakteriyel Etkiye Sahiptir
Yaralarda, yanıklarda ve hatta vajinal enfeksiyon gibi durumlarda dahi kantaron yağı içeren merhemleri kullanmanın oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.
Ege'nin doğal mucizesi kantaron, öksürük sorununda da yine karşımızda! İç hastalıklarda gerçek bir hücre yenileyicisi olan iyileştirici kantaron yağı, zencefil ve balla birleşerek geçmeyen öksürüklerinize çözüm oluyor.
Kantaron yağı, antienflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir. Bu nedenle, cilt yaralarının ve yanıkların tedavisine yardımcı olabilir. Ciltteki tahrişi azaltabilir, iyileşme sürecini hızlandırabilir ve enfeksiyon riskini azaltabilir. Yaraların, mikrop kapmasını ve iltihap oluşumunu engeller.
- Sarı kantaron yağı saç derisinde oluşan egzamaya karşı da etkilidir aynı zamanda kepeği önler ve saçları besler. Saç derisini iyileştirme özelliğiyle saç köklerini besler ve saç dökülmesini önler. - Sarı kantaron yağı eklem ağrılarına iyi gelir. Ağrılı bölgeye sürüldüğünde ağrıyı dindirir.
Sarı kantaron çayı nasıl yapılır? Sarı kantaron çayını bitkinin kabuğundan, tohumundan, taze veya kurutulmuş yapraklarından hazırlayabilirsiniz. Çeyrek litre kaynamış suyu ocaktan alarak 2-3 çay kaşığı kurutulmuş sarı kantaron ekleyin ve 10 dakika kadar demlenmesini bekleyin.
Hamilelik ve lohusalık dönemindeki kadınların, ciddi rahatsızlığı olanların kullanılması önerilmez. Aynı şekilde hassas bünyeye sahip olanların ve kronik rahatsızlığı olanların kullanmadan önce mutlaka doktora önermesi gerekir. Bitki ve çayların kişiler üzerindeki etkileri farklılık gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri