Cinler de ateşten yaratıl- mış,14 latîf, şeffaf yapılı,15 maddî olmayan cevherden oluşmuş,16 gözle görülmeyen17 ruhânî varlıklardır.18 Dolayısıyla melekler gibi bunların da gölgeleri bulunmamaktadır.
Bu bilgilere bakılırsa, meleklerin gölgesinden söz edilemez. - Görünmeyen varlıklar olan melek, cin ve ruhaniler, her ne kadar kendilerine has yapılarıyla bu alemde görülmeseler bile, bu aleme has vasıtaları kullanıp, kılıf ve elbise giyerek görünebilirler.
Cinler, nursuz ve dumansız ateşten yaratıldıkları için rahatlıkla görünemezler. CİNLER →İnsanlar gibi vefat ederler. Ortalama 300 ile 3000 yıl arası yaşarlar.
Son derece süratli, güçlü ve kuvvetlidirler. Melekler Allah'ın emri ve izniyle çeşitli şekil ve kılıklara bürünebilirler. İnsan gözü melekleri görebilecek kapasitede yaratılmadığı için melekler gözle görülmezler. Melekler gaybı bilemezler.
Hz. Âişe"den nakledildiğine göre, Allah Resûlü (sav) şöyle buyurmuştur: “Melekler nurdan, cinler alevli ateşten, Âdem ise size (Kur"an"da) tarif edildiği üzere (balçıktan) yaratılmıştır.”
İlgili 38 soru bulundu
Melekler kendilerinin melek olduğunu gizlemedikleri sürece peygamberler genel olarak melekleri görebilmektedirler. Peygamber meleği gördüğü halde beraberindeki insanlar onları görememektedirler. Bazı durumlarda melekler insan kılığına bürünerek hem peygamberlere hem de diğer insanlara görünebilmektedirler.
Meleklerin kokusunu dünyevi bir bitkiye benzetecek olursak Yasemin kokusunu andırmaktadır. Ancak her meleğin kokusu farklıdır. Meleklerin genelinde bir koku daHa vardır ki buda Maşita hatunun kokusudur.
Demek ki, melekler normal insan gözü ile görülemeyen, âlem-i melekût cihetinde görülen bir yazıyı okuyarak bu bilgiye ulaştılar. Burada meleklerin insanların kan döküp fesat çıkaracağını nasıl bildiklerine dair üç görüş ifade edilmiş: 1- Melekler Allah'ın onlara bildirmesi ile bildiler.
Kur'an-ı Kerim, 22/47; 32/5. Melekler ve Ruh (Cibril), süresi elli bin yıl olan bir günde O'na yükselir. Melekler ve Ruh (Cebrail), ona, süresi elli bin yıl olan bir günde çıkabilmektedir. (Bu makamların) her birine, melekler ve cebrâil, miktarı elli bin yıl olan, bir günde çıkar.
Kaldı ki meleklerin Allah'ın emrine amade olarak verilen görevleri eksiksiz yapmaları yönüyle konuya bakıldığında (Tahrim 66/6) hafaza melekleri gibi özel olarak insanlarla görevli olanların dışında diğer meleklerin de Allah'ın izniyle insanlara her an yardım ve destekte bulunabilecekleri söylenebilir.
Demirden korkarlar. Besmele çekmek onları uzaklaştırır. (Besmele'den çekinmeleri İslam'ın etkisiyle gelmiş bir unsurdur.) Cinlerin başlarındaki kalpak veya papak ele geçirildiğinde o cin ölür.
Cinleri köpek, yılan gibi hayvanlara benzer şekilde bazen çok korkunç bir yaratık olarak bazen de cüce, ayakları ters insan şekillerinde görenler olmuştur. Anlaşıldığı üzere enerjiden yaratılan bu varlıklar istedikleri suretlere bürünebilirler.
İfrit, yeraltı dünyasının/cehennem bir kötü cin veya şeytanıdır. Cennete ve meleklere karşıdırlar. İblis dahil dinlerde onun en güçlü kullarıdır. Bazen İblis'in yardımcıları olarak cehennemde yaşadıkları ve günahkârları cezalandırdıkları düşünülür.
el Cevab: Meleklerin uykuda ya da uyanıkken asli şekilleriyle ya da suret değiştirdikleri hallerinde görülmeleri caizdir. -Melekleri tanıyan birisine durumu anlatırsanız melek mi başka bir şey mi size bir şey söyleyebilir. Talik : Melekler görülür bir itikad kuralıdır.
Ölmüş insanların ruhları berzah aleminde yaşamaktadır.
Küçük yaştaki çocuk ve bebekler, meleklerin ve ruhların mahiyetinden habersizdir. Onların melek ve ölen kişilerin ruhlarını görmesi, farklı alemlerde olmaları hasebiyle pek mümkün değildir. Melekler ve ruhlar küçük çocuklara görünse dahi kavrayamazlar.
Cebrail'in görevi peygamberlere vahiy getirmektir yani o Allah'ın emir ve yasaklarını peygamberlere getiren (ileten) melektir. Ayrıca Cebrail tüm meleklerin en büyüğü ve en üstünü anılır.
Birinci âyette, Allah katında bir gün, size göre bin yıl gibidir deniyor. İkinci âyette de, birinci âyetteki gibi bildiriliyor. Üçüncü âyet, tamamen farklı bir konudan bahsediyor. Cebrail, oraya 50 bin yıllık yolu bir günde alır deniyor.
Bunların başında ise meleklerin hız ve hareket tarzları gelir. Evet, meleklerin hayat şartları ve hareket hızları bu dünyadaki hız ve hareketten çok farklıdır. Onların hızı, Risale-i Nurun 29. Sözünde verilen saat misalinde olduğu gibi, ışıktan hızlıdır. Hem de çok hızlı.
Mikail (A.S)'dir. Cebrail aleyhisselam ile birlikte Sina dağında Tanrı'ya eşlik eden melek olarak Hz. Mikail (A.S) denir. Tabiat olayları Hz.
6- Melekler Allah‟tan korkarlar. 7-Kur‟ân Meleklerin günahlardan uzak ve mâsum varlıklar olduğunu ifade etmektedir. Melekler Allah‟a isyan etmezler, asla O‟nun emrinden çıkmazlar.
Meal (Kur'an Yolu) Hani rabbin meleklere, “Ben yeryüzünde bir halife yaratacağım” demişti. Onlar, “Biz seni övgü ile tesbih ederken ve senin kutsallığını dile getirip dururken orada fesat çıkaracak ve kan dökecek birini mi yaratacaksın?” dediler. Allah “Şüphe yok ki, ben sizin bilmediklerinizi bilirim” buyurdu.
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar. Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler. O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir.
Değerli kardeşimiz, Melekler nurdan yaratılmış lâtif cevherler, ruhanî varlıklar oldukları için, aslî hüviyetleri ve gerçek mâhiyetleri ile insan gözüne gözükmezler. Görme kabiliyetimiz, melekleri görebilecek şekilde yaratılmamıştır.
İslam dininde melekler, yemeyen, içmeyen, erkeklik ve dişiliği olmayan, uyumayan, günah işlemeyen, gözle görülmeyen, nurdan ya da ateş yaratıklar olarak nitelenmiştir.
Alimlerin büyük çoğunluğuna göre, ahirette insanlar gibi cinler ve melekler de Allah'ı görürler... mealindeki ayetten de meleklerin Allah'ı görmediklerini anlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri