Her 50 ml su için 1 gr çay yaprağı yeterli olacaktır. Çay yapraklarını ekledikten sonra iki veya üç dakika kadar demlenmesi için bekleyin. Son olarak çayınızı süzün. Afiyet olsun.
Pratik olarak bir cam kabın içine bir bardak sıcak su ilave edilir, ilave edilen suyun üzerine de Çin yeşil çayı yaprakları eklenir. Bu işlemlerin ardından biraz bekleyip çay demlendikten sonra, bir süzgeç yardımıyla çayınızı süzüp tüketebilirsiniz.
Çay, Çin'de milli içecek olarak kabul edilmektedir ve Çin kültüründe çay, saygıyı sembolize eder. Çin çayları günün herhangi bir saatinde, yemek yerken veya yemekten sonra tüketilebilmekte de olsalar kültürün içine işlemiş bir öge olan çayın bunun dışında özel olarak kullanıldığı durumlar da vardır.
5) Siyah Çay (红茶 Hóng Cha)
Çin'de siyah çay iki ana çeşide ayrılabilir: Yunnan eyaletinden gelen siyah çaylardan oluşan Güney Çin siyah çayı ve Anhui ve diğerlerinden Keemun siyah çayları gibi Kuzey Çin.
Çin çayı işlem yöntemine, renklerine ve tatlarına bağlı olarak türlere ayrılabilir. Bunlar Oolong çayı, Yeşil çay, Beyaz çay, Pu'er çay, sarı çay, koyu çay ve Siyah çaydır.
İlgili 22 soru bulundu
Ek Bilgi: Darjeeling çayı, Hindistan'ın Darjeeling bölgesinde yetişmekte olup ismini de buradan almaktadır. Dünyadaki en iyi ve en pahalı çaylar kategorisinde yer alan Darjeeling çayı berrak demi ve açık renginden dolayı çayların şampanyası olarak da adlandırılmaktadır.
Afrika'dan Amerika'ya kadar her yerde çay vardır ama bizim bildiğimiz siyah çayın iyisi dünyada 2, bilemediniz 2.5 yerde yetişir. Bunlar sırasıyla Hindistan, Çin ve eskiden Seylan diye bildiğimiz Sri Lanka'dır. Ama iyi çayın asıl vatanı Hindistan ve Çin'dir. Hindistan'ın en önemli çay üretim merkezi Darjeeling'dir.
Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin ekstra efor sarf etmesini engelliyor. Çinliler, alınan soğuk içecek ve yiyeceklerin iç organları daha fazla büzüştürdüğünü, mevcut problemleri daha da kötüleştirdiğini atalarından biliyor. Örneğin; yağlı bir tavayı soğuk suda yıkamaya çalışın.
Tomurcuk çay, henüz olgunlaşmamış çay yapraklarının toplanması ile elde ediliyor. Bu tip çaylar hemen hemen hiç işlem görmemiş çaylardır. Doğal bergomat esansı ile tatlandırılmıştır. İçimi çok hoş ve güzel bir ve özel bir çaydır.
Hazırlanması kolay bir tür içecek olan Genmaicha Çayı, nişasta, şeker ve pirinç aromasının doğal bir kombinasyonunu ile yapılan harika ve az bilinen bir tür Japon mutfak terapisidir.
Çin kültüründe önemli bir yere sahip olan Konfiçyüs “Onurlu bir adam, mezbahayla mutfağı birbirinden uzak tutar ve yemeğe saygı gösterir. Sofrada hiçbir zaman bıçakların yeri yoktur” diyerek, Çin kültüründe çubuğun neden kullanıldığını da özetlemiştir.
Çay içen ilk Türk; 12. yy'da yaşamış olan Hoca Ahmet Yesevi'dir. İçtiği sıcak çayın ardından söylediği “Hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar” sözü günümüze kadar ulaşmıştır.
Hoca Ahmet Yesevi çayı sıcak sıcak içince terler ve yorgunluğu gider. Sonra 'Bu şifalı bir şey imiş, hastalarınıza bundan içirin ki şifa bulsunlar. Allah kıyamete kadar buna revaç versin' diye dua etmiştir. İşte çay bundan sonra bütün Türkler arasında kullanılmaya başlamış ve şifa verici bir içecek olmuştur.
Kuru çay yaprakları paket üzerindeki son tüketim tarihinden sonra en az 1 yıl daha taze kalır. Daha sonrasında ise uzun süre bildiğimiz anlamda bozulmaz fakat tadını kaybetmeye başlayacaktır. Bu durum doğru saklama koşulları sağlandığında geçerlidir.
Kış çayı içilmesi için özel bir zamana gerek yoktur. Sabah, öğle ve akşam günün her saati içilebilir. Birçok vitamin ve mineral açısından zengin olan kış çayı kalori miktarı sıfır olan antioksidan bir bileşiktir.
Çaydan önce konuklara bir Japon tatlısı ikram edilir. Çay hazırlandıktan sonra her bir konuk kendine sunulan çay kasesini 90 derece kadar döndürüp çayı içer. Çay bittikten sonra kase tersine döndürülüp matın üstüne hostun alması için bırakılır.
Bir tutam çayı soğuk suyun içine atın. Eğer sahte çay ise suyun içerisine attığınız çay sararır ve renk değiştirirse o çay boya veriyordur. İlk dakikada hemen boya vermesi o çayın kalitesiz olduğunu gösterir. Eğer suyun rengi yavaş bir şekilde 15-20 dakikada sarıya dönüyorsa bu çay kaliteli ve boyasız demektir.
Çay yapraklarının şekli: Çayın kalitesi yaprağın kıvrımından da belli olur. En kaliteli çay yaprakları, bükük, kıvrımlı ve parlaktır. Beyaz bir peçeteye döktüğünüz yaprakların rengi koyu boyutları aynı ve kıvrımlı aynı zamanda da renklerinin koyu olması gerekir.
Çay tamamen doğal bir ürün olduğu için, demlendikten sonra 20-25 dakika içinde mutlaka tüketilmelidir. 20-25 dakika sonra çay bayatlar, tadı acılaşır ve rengi koyulaşır. Bunu engellemenin bir yolu var: Demlik içinde filtre kâğıdı ya da demleme süzgeci kullanılabilir.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Çin'de sabah yemeklerinde kızarmış, haşlanmış yada buharda pişirilmiş pirinç ekmekleri, yine pirinç veya buğday unundan yapılmış içine karides, kıyma veya sebze konulan börekler yenir. Çin makarnası da yaygın bir kahvaltı çeşididir.
Tıpkı bizim kültürümüzde olduğu gibi Alman mutfağında da kahvaltıda çay veya kahve gibi sıcak içeceklere yer verme alışkanlığı var. Ancak Almanlar çoğunlukla kahveyi tercih ediyor.
Çin'de Da Hong Pao adıyla anılan çay bitkisinden dünyanın en pahalı çayı yapılıyor. Bu çay, ağırlığının 30 katı altın değerinde. 2002'de zengin bir müşteri, Çin'de yetişen efsanevi Da Hong Pao çayının 20 gramı için 28 bin dollar ödemişti.
Bir kaynağa göre, çayın ilk yudumlanışı çok eskilere, M.Ö. 2737 yılına, Çin İmparatorluğu'na kadar dayanır. Efsaneye göre Çin'in ilk imparatorlarından Shen Yung , çay bitkisinin tesadüfen sıcak suya düşmesine şahit olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri