Kağıdın bulunuşu ile ilgili çeşitli rivayetler bulunsa da arkeolojik kalıntılara ve tarihsel bilgilere göre kağıdı kim buldu sorusuna cevap Çinli Caiz Lund'dur. Kağıdı ilk kullanan kişi olarak da bilinen Caiz Lun, ürünün günümüzdeki formuna en yakın şekli olan selüloz kağıdı icat etti.
Kâğıdın İcadı
Kâğıda dair en eski kalıntılar Tibet'te bulunsa da milattan önce 2. yüzyıla tarihlendirilen bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değil. Bu nedenle MS 105 yılında kendi kâğıt yapma tekniğini geliştiren Çinli saray görevlisi Ts'ai Lun birçok kaynakta kâğıdın mucidi olarak anılıyor.
Kullandığımız kağıt M.S. 105 yılında Çin'de Ts'ai Lun tarafından icat edildiği kabul edilmektedir.
kağıt M.Ö. 2. yüzyılda Cai Lun tarafından icat. edilmiştir.
2. yüzyılda Çin'de modern kağıdın öncüsü olarak kabul edilen selüloz kağıt Cai Lun tarafından icat edilmiştir. Bu dönemde Çin Han hanedanlığında bulunan mahkemelerde görevli Cai Lun kâğıt ve kâğıt yapımının mucididir.
İlgili 25 soru bulundu
Tarihçe. Çin'de MÖ 100 yıllarına ait, kenevirden üretilmiş hediye sarmak amacıyla kullanılan kâğıt parçaları. Çin'de bugünkü modern kâğıdın temsilcisi olarak sayılabilen, M.Ö 2. yüzyıla ait arkeolojik parçalar bulunmuştur; ancak bu kâğıt parçalarının kim tarafından yapıldığı belli değildir.
Yara bandı 1920 yılında Johnson & Johnson çalışanı Earle Dickson tarafından, Highland Park, New Jersey'de yemek yaparken sık sık kendini kesip yakan eşi Josephine ičin icat edildi.
Yakındoğu'da ilk kâğıt imalâthanesi Hârûnürreşîd döneminde 178 (794-95) yılında Bağdat'ta açıldı.
Bitkiden üretilen Papirüse karşılık deriden yapılan Parşömen MÖ II. Yüzyılda keşfedilen ve Çinlilerin kâğıdı bulmalarına (MÖ 105) kadar geçen sürede, kütüphanelerde yazı materyali olarak papirüsün yerini almıştır.
Kağıdın icadı öncesinde Çin'de ipek kumaşlar yazı için kullanılırdı. Yazının icat edildiği Eski Mezopotamya uygarlıklarında en çok kullanılan yazı malzemesi kil tablettir. Hayvan derilerinden elde edilen parşömen, eski çağlarda yaygın olarak kullanılan bir başka yazı malzemesidir.
Kağıt yazı amaçlı kullanılan beyaz bir malzemedir. İlk olarak Antik Çin'de keşfedilmiştir. Papirüs ve Amate gibi kağıt benzeri ilk formlar Akdeniz havzası ve Kolomb öncesi Amerika'da kullanılsa da bu tür malzemeler gerçek kağıt olarak kabul görmemektedir.
Ekskavatörlerin atası olarak kabul edilen “shovel” tipi ilk makine Amerikalı William S. Otis tarafından icat edildi. Bir inşaat firmasının ortağı olan Otis, üstlendiği demir yolu projelerini zamanında tamamlamak ve hafriyat işlerini hızlandırmak için değişik yollar deniyordu.
Bugünkü kağıt hamurunun milattan sonra 105 yılında Çinli bir saray görevlisi tarafından bulunduğu kabul edilir. Orta Asya'da yapılan arkeolojik çalışmalarda Milattan sonra 3. ve 7. yüzyıllarda dut ağacı kabuğu, kenevir, kendir ve pamuktan yapılan kağıtlara rastlanmıştır.
Farklı şekiller ve ebatlarda hazırlanabilen kâğıdın icadından önce kil tabletler, parşömen, ahşap gibi çeşitli malzemeler yazı ve çizim için kullanılıyordu. Arkeolojik kazılardan elde edilen tarihi verilerek bir göz atılırsa kâğıdın ilk defa Çinli bir saray görevlisi tarafından icat edildiği görülebilir. M.Ö 2. yy.
Kağıt, ilk olarak papirüs kağıdı olarak ortaya çıktı. Mısır'da M.Ö. 4000 yıllarında Cyperius adı verilen bir bitkinin sapından bu tür bir kağıdın elde edildiği biliniyor. Bitki sapı kesilerek bir tahtanın üzerine dizilmiş ve ıslatılarak düzleşinceye kadar tokmaklanmıştır.
Cahiliye döneminde İslâmiyet'den önce Araplar arasında çeşitli dinler mevcuttu. Cahiliye döneminde Arap kabilelerinin bir kısmı Allah'a inanıyor, ama kıyamet gününe ve ahirete inanmıyorlardı. Çoğu topluluk genelde putperestti. Putları tanrı kabul etmiyorlar, aksine Allah'a ulaşmak için birer aracı olarak görüyorlardı.
Modern kitabın ortaya çıkışında kuşkusuz Çinliler tarafından bulunan kâğıdın Avrupa'da yayılması önemli bir köşe taşı olmuştur. Çinliler ile Müslümanlar arasında 751 yılında meydana gelen Talas Savaşı sonucu Müslümanlar esir alınan 20.000 Çinli vasıtasıyla kâğıt yapımını öğrenmiştir.
Araplar arasında İslamiyet'ten önce Sabitlik, Mecusilik, Putperestlik, Hamflik, Yahudilik ve Hristiyanlık gibi dinler yayılmış ve Araplar üzerinde birçok tesirler meydana getirmiştir. Özellikle putperestlik Araplar arasında tutulmuş ve onlar üzerinde derin izler bırakmıştır.
Yara bandı, bir yaranın korunması, temizlenmesi ve iyileşme sürecini desteklemek amacıyla kullanılan bir tıbbi malzemedir. Genellikle elastik bir kumaş tabaka veya su geçirmez bir malzeme üzerine yapışkan bir yüzey içerir.
Hipoalerjenik yapıda olan yara bandı su geçirmez özelliktedir. Pratik bir şekilde koruma bantları çıkarılarak uygulanır ve kolaylıkla çıkarılabilir. Cilt dostu olan ürün çıkarılırken acı vermez. Çıkarılmasının ardından ciltte herhangi bir kalıntı veya iz bırakmaz.
Küçük yuvarlak ve kare parçalar ufak çaplı yaralara yapıştırılabilir. Uzun şeritler ise genellikle eklem bölgelerindeki kesikler için kullanılır.
Antonio Santi Giuseppe Meucci (13 Nisan 1808-18 Ekim 1889), İtalyan mucit. 1854'te teletrofono adını verdiği sesi önce elektrik dalgalarına, daha sonra aletin diğer ucunda sese çeviren aleti icat etmiştir. Bu, telefonun ilk örneği olarak kabul edilir.
Odundan endüstriyel olarak kağıt yapımı 1870-1880 yıllarında başlamıştır. Malazgirt savaşı ile Anadolu'ya yerleşen Türkler' in burada Kağıthaneler kurdukları bilinmektedir. Haçlı seferleri sırasında, Fransız ve İtalyanlar kağıtçılığı Türkler' den öğrenerek ülkelerine götürmüşlerdir.
1879'da Edison bir elektrik ampulü icat etti. Kömürleştirilmiş iplikten Flamanlarla deneyler yaptıktan sonra karbonlaştırılmış kâğıt flamanda karar kıldı. 1880'de evde güvenle kullanılabilecek ampuller üreterek tanesini 2,5 dolara satmaya başladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri