Doğrudan elleriyle yemek yiyenler insanlığın %40'ını; çatal, kaşık ve bıçakla yemek yiyenler %30'unu; çubuklarla yemek yiyenler ise %30'unu oluşturur. Çubuklar, Çinlilerin büyük buluşlarından biridir. Çinliler, bu çubukları 3000 yılı aşkın süre önce Yin ve Shang döneminde kullanmaya başlamışlardır.
Çin kültüründe önemli bir yere sahip olan Konfiçyüs “Onurlu bir adam, mezbahayla mutfağı birbirinden uzak tutar ve yemeğe saygı gösterir. Sofrada hiçbir zaman bıçakların yeri yoktur” diyerek, Çin kültüründe çubuğun neden kullanıldığını da özetlemiştir.
Yemek çubukları çatal ve bıçağın yerine kullanılır. Çubuklar aynı elde (sağ el) bir arada tutulur. Ülkelerin çoğunda yemek çubuklarını sol el ile kullanmak kaba bir davranış olarak görülür.
Çinlilere göre vücut fonksiyonlarının temel elementi olduğuna inanılan ateş yağı eritir, suyu ise buharlaştırır. Vücut ısısını yükselten yiyecekleri enerji toniği olarak adlandıran Çinliler sofralarında bu besinlere yer veriyor.
Bazı Asya ülkelerinde kullanılan yemeği tabaktan ya da kaseden almak için çatal ve kaşık yerine yemek çubukları kullanılır. Bunlardan biri de chopstick adı verilen çubuklardır. Çatal bıçak yerine kullanılan ve Batı'da chopstick diye bilinen genellikle bambudan yapılan ince çubuklarla ise “waribashi” deniyor.
İlgili 44 soru bulundu
Geleneksel olarak Japonlar kahvaltıda haşlanmış pirinç (gohan), miso çorbası, nori (deniz yosunu) ve pişmiş (füme, kavrulmuş, kızartmış, ızgara) balık yerler. Birde sabah sofrasında marineli ve taze sebzeler, tofu peyniri (soya peyniri) ve mutlaka yeşil çay bulunur.
Bir asırlık ömrü geride bıraktıktan sonra bile sağlıklı bir hayat sürebilen Japonların sırrı ne? Aslında bu sır Japonların binlerce yıllık beslenme geleneğine dayanıyor. Bu gelenek çok sade ve basit: Yemek yemek için karnının guruldamasını bekle! Günde tek öğün tüket!
Soğuk su içmek ise midemizin daha fazla enerji harcamasına neden oluyor. Ve yanında alınan diğer besinlerin sindirimini de zorlaştırıyor. Özellikle yağlar soğuk suda çok daha zor çözünüyor. Çinliler ise yemekten önce ve sonra sıcak su içerek midelerinin extra efor sarfetmesini engelliyor.
Kırmızı etin sağladığı besin öğelerini soyadan sağlayan Çinliler, soya sayesinde kırmızı etten alacakları yağdan daha azını almış olurlar. Bu da formda kalmalarının bir başka sırrını oluşturur. Kullandıkları lezzetlerin orantılı olmasına özen gösterirler. Bu nedenle tatlı, acı ve ekşiyi aynı oranda kullanırlar.
Çin'de sabah yemeklerinde kızarmış, haşlanmış yada buharda pişirilmiş pirinç ekmekleri, yine pirinç veya buğday unundan yapılmış içine karides, kıyma veya sebze konulan börekler yenir. Çin makarnası da yaygın bir kahvaltı çeşididir.
ama en çok asya mutfağına düşkün olanların tercihidir chopsticksler. nedendir bilinmez ama bir noodle çatalla aynı tadı vermez. bu uzun ömürlü 20 çubuktan oluşan 10 çift ile hem kendiniz hem de misafirleriniz yemeklerini afiyetle yıllarca yiyebilirsiniz. çubukları elinize uçları aynı hizada olacak şekilde alın.
Solak olsanız bile yemek çubuğunu tutmak için sağ elinizi kullanmalısınız. Yüzük parmağınızı ve serçe parmağınızı aşağı doğru bükün ve yüzük parmağınızı alt çubuğun altına sokun. Böylece çubuğu hareket edemez bir konuma getirdiniz. Üst çubuğu başparmağınızın ve işaret parmağınızın uçları arasında tutun.
Asya ülkelerinde bazı yemekleri tabaktan ya da kaseden almak için çatal ve kaşık yerine özel çubuklar kullanılır. Bu çubuklar chopstick adı verilen ürünlerdir.
Çinliler yanlarında sürekli bardak tipi termoslarda sıcak su, çay taşırlar. Kışın soğuk günlerde, hatta bunaltıcı yaz sıcaklarında bile hep sıcak su içerler. Çin restoranlarına gittiğinizde de masanıza ilk gelen bu hafif çayımsı sıcak su'dur.
Noodle ise genellikle pirinç unundan veya farklı un çeşitlerinden elde edilir. Tercihe göre hamuruna yumurta da eklenebilir. Noodle genel olarak makarna ve erişte gibi haşlanarak hazırlansa da Japon ve Çin yemek kültüründe farklı yemeklere sıkça misafir olur.
Çinliler, çok fazla süt içmiyor, yoğurda yeni yeni alışıyor, peynirin ise Çin'de sofralarda neredeyse yeri yok, diye düşünülebilir. Ancak, bu farklılık, aynı zamanda piyasadaki bir boşluğa işaret ediyor. Çinlilerin, gıda tüketimi alışkanlıkları itibarı ile çok fazla süt ve süt ürünü tüketmedikleri bir gerçek.
21. yüzyılın başında yapılan ulusal anketler, Han Çinlilerin %80'inin (yani yüz milyonlarca insanın) bir çeşit Çin halk diniyle Taoizmi izlemektedir; %10-16'si Budist; %3-4'ü Hristiyan; ve %1-2'si Müslüman.
Han Ulusu ya da Han Çinlisi (Basitleştirilmiş Çince: 汉族; Geleneksel Çince: 漢族; pinyin: Hàn zú) Çin'de yaşayan en büyük etnik gruptur. Çin nüfusunun % 92'sini ve dünya nüfusunun yaklaşık % 19'unu oluştururlar. Türkçede Çinli kelimesi Han Ulusuna eş anlamlı olarak kullanılmaktadır.
En iyisi pirinç lapası, balık, sebze, deniz mahsulleri, tavuk ve etle tatlandırılmış erişte (veya şehriye) çorbasını açık büfeden eksik etmemek. Bu basit yiyeceklerin onları çok mutlu edeceğinden emin olabilirsiniz. Çinliler ördek etini de çok sever. Bu açığı kızarmış tavuk ile kapatmak mümkün.
Sabahları aç karnına ılık su içmek metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olduğundan kabızlığın verdiği şişkinliği giderdiği için zayıflamaya katkısı bulunmaktadır. Ayrıca sabahları güne ılık su içerek başlamak yağ yakımını hızlandırdığından daha sağlıklı ve kalıcı kilo vermeye yardımcı olmaktadır.
Japon çocukları kahvaltıda genellikle balık ve pirinç ağırlıklı beslenirken, yumurtayı ise omlet biçiminde tüketmeyi tercih ediyor.
Zira peynir, Japonya'da tüketimi sürekli artan gıda ürünlerinden biri. Japonya resmi verilerine göre ikiden fazla üyesi olan bir ailenin aylık peynir gideri 2017 yılı Nisan ayı itibarı ile ortalama 453 yen'e ulaştı. Bu gider, 2005 yılında aylık 200 yen civarındaydı.
Gayet paradoksal bir durum da söz konusu. Çinliler köpek katlederken, Japonlar balina etinden köpek maması yapıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri