Belediyelerce Tahsil Edilen Cins Tashihi Harcına İlişkin Bildirimin son ödeme zamanı bildirimin verildiği gündür. Cins tashihi harcına ilişkin ödemelerinizi, Başkanlığımıza ait www.gib.gov.tr internet adresinde yer alan anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden yapabilirsiniz.
Dolayısıyla, bu yılki harç tutarından ilgili yıldaki harç tutarı arasındaki fark ödenerek işlemler tamamlanacaktır. 2022 yılında 523,90 TL olan cins tashihi harcı, 2023 yılında 1.167,90 TL olduğundan aradaki 644,00 TL fark harcı vergi dairesine ödenecektir.
Tapuda cins değişikliği yapmak için Tapu ve Kadastro Müdürlüklerine başvuruda bulunulması gerekir. Cins değişikliği işlemleri için ibraz edilmesi gereken belgeler şunlardır: Kimlik belgesi (Nüfus cüzdanı, pasaport ya da avukat kimliği) Gayrimenkulün tapu senedi.
Lisanslı büroların kurulduğu yerlerde cins değişikliği için ilk başvuru bu büroya (bürolardan birine) yapılır. Eğer Lisanslı büro kurulmamışsa cins değişikliği işlemi için başvuru kadastro müğdürlüğüne yapılır.
Belediye veya valiliğin cins değişikliğinin yapılabileceğine dair matbu yazısı yeterlidir. Yapılı hale getirme işlemlerinde, kadastro müdürlüğü değişikliği paftasına ve klasörüne işledikten sonra tescil bildiriminin bir örneğini belediye veya valiliğin yazısına cevaben gönderir.
İlgili 19 soru bulundu
İlgili belediye ya da il özel yönetimince yapı kullanma belgesi verilmişse, yapı taşkın olsa bile cins değişikliği yapılır.
Arsa cins değişikliği nasıl yapılır? Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından şahıslardan nüfus cüzdanı, fotoğraf, tapuyla ilgili gerekli evraklar ve cins değişikliği için dilekçe talep edecektir. Bu sayede gayrimenkullerin cins değişikliğiyle ilgili her türlü özelliği yenilenebiliyor.
İstenen belgeler: Zirai cins değişikliği isteyen tapu sahiplerinin tapu aslı veya fotokopisi, tapu sahibinin kimliği veya fotokopisi ile büromuza başvuruda bulunması gereklidir. Eğer tapu sahibi yerine vekil kullanılıyorsa, vekalet aslı veya fotokopisi ve vekilin kimliği ile başvurunun yapılması gerekir.
Cins değişikliğinin tescil işlemi tamamlandıktan sonra tescil bildirimi ve belge eklerinin aslı tapu müdürlüğünde kalır. Diğer nüsha ve belgeler tescili takip eden 10 gün içinde bir üst yazı ile kadastro müdürlüğüne gönderilir. Tescil süresi ve tapudaki yoğunluğa göre işlemler 1-2 ay arasında sonuçlanır.
Cins tashihi harcı , tapu müdürlüklerine gerekli işlemlerin yapılması için kurum döner sermayesine ödenmesi gereken bir harç türüdür. Ödenmesi gereken harç miktarı yıllık olarak belirlenmektedir. Cins tashihi sırasında alınan tüm bedeller kanunlarda belirtilmiştir.
3194 sayılı İmar Kanununa eklenen Geçici 16. Madde ile Kanunun uygulamasına yönelik çıkartılan tebliğde imar planlarına ve yönetmeliklerine uygunluk denetimi aranmadığından, yapı kayıt belgesi ile gerekli belgeler hazırlanarak cins değişikliği ve kat mülkiyeti tesisi işlemleri yapılabilecektir.
Bu işlem için Tapu Müdürlüğünce ayrıca döner sermaye ücreti alınmaz. 2023 Yılı (13 Temmuz 2023 Tarihli ve 32247 sayılı Resmi Gazete) için talep edilecek krokilerinde, tapu başına ilgilisi tarafından Vergi Dairesine (4 sayılı Tarife Md.16) 388,20₺ (Üçyüzseksensekiz Lira, Yirmi Kuruş) ücret yatırılması gerekmektedir.
Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için tapu sicil müdürlükleri ve kadastro müdürlüklerinde ödenecek toplam ücret, yöresine ve binanın metrekaresine göre 100 ile 550 lira arasında değişecek.
Yani bir gayrimenkulün devir veya iktisabı durumunda alıcı tarafından binde 20, satıcı tarafından binde 20 olmak üzere toplamda binde 40 oranında harç ödenmektedir. Örneğin 100.000 TL'ye satılan bir konut için alıcı 2.000 TL, satıcı 2.000 TL olmak üzere toplamda 4.000 TL tapu masrafı ödenecektir.
İlgili belediyece bildirilen emlak beyan değerinden az olmamak üzere beyan edilecek değeri üzerinden, İmar parselasyon planları uygulama sonucu şuyulanan parsellerin pay sahipleri arasında rızaen veya hükmen taksiminde binde 11,38 oranında tapu harcı tahsil edilir.
Cins değişikliği, bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsaya; arsa veya arazi iken, bağ, bahçe ve benzeri duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlemdir.
Cins değişikliği türleri; Yapılı iken yapısız hale gelme, Tarladan Arsaya dönüşme, Yapısız iken yapılı hale gelme şeklinde sıralanabilir.
Tarla arsa cins değişikliği için tarlanın; · 1/1000 Ölçekli imar planı içinde kalması, · Yapılaşmaya açık bir fonksiyona sahip olması gerekmektedir. 1/1000 ölçekli imar planı hükümleri çerçevesinde yapılacak imar uygulaması sonucunda tapuda “tarla” olarak gözüken nitelik “arsa” olarak dönüşecektir.
Başka şehirden tapu devrinin yapılıyor oluşu akla bir başka soruyu da getirdi; “Tapuya gitmeden satış yapılır mı?”. Bu sorunun cevabı yurt içi için “Hayır”, yurt dışı için “Evet”. Ancak yurt dışında da tapu müdürlükleri olmasa da konsolosluk veya büyükelçiliğe gitmek gerekiyor.
“Bu Kanuna bağlı (4) sayılı tarifenin “I- Tapu işlemleri:” başlıklı bölümünün 13 numaralı fıkrasının (a) bendine göre tahsil edilmesi gereken cins tashihi harcı, ilgili belediyesince yapı kullanma izni harcı ile birlikte makbuz karşılığı peşin olarak tahsil edilir.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
KÖY SINIRLARI İÇERİSİNDE BULUNAN TAŞINMAZDA KAT MÜLKİYETİ KURULMASI VEYA KAT İRTİFAKI TESİS EDİLMESİNİ YASAKLAYAN BİR DÜZENLEME YOKTUR.
Parselin cinsi "Arsa" iken “zeytinlik” ya da "Fındık Bahçesi" olarak değiştirilmesinde sakınca yoktur. Bunun için tarım müdürlüğünden yazı alınması gerekir. Parselin beyanlar hanesinde, yapı ile ilgili muhdesat belirtmesi, bu cins değişikliğinin yapılmasına engel olmaz.
Cins değişikliği idari bir işlemdir. Kural olarak taşınmazın maliki veya hissedarların tümü kadastro ve tapu idarelerine başvurarak cins değişikliğini yaptırabilir. Tüm hissedarların başvuruda bulunması zorunludur. Bir tek hissedar razı olmazsa cins değişikliği idari yoldan yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri