Saçı uzatmak sağlıklı bir biçimde gerçekleştiriliyorsa saç dökülmesini artırmaz.
Ancak saç dökülmesine sebep olan faktörler arasında saçı uzatmanın bir etkisinin bulunmadığı iyi anlaşılmalıdır.
Saç dökülmesi problemi kadın ya da erkek hepimizin özellikle ilkbahar ve sonbahar aylarında artar. Nisan Mayıs ve Haziran ayları ağırlıklı olmak üzere, mevsim geçişlerinde yaşadığımız bu problemin pek çok farklı nedeni olabilir.
Kuruyup yıpranma sonucu dökülen saçlar için saç kestirmek bir önlem sağlamaz. Yalnızca, saç sağlığını ve kalitesini artırmaya yönelik bir işlem olarak görülebilir.
Günde ortalama 100 saç teli dökülür. Dökülen saçların yenisi 6 ila 10 hafta içinde yeniden çıkmaya başlayacaktır. Ortalama olarak bir saç kökünden 20 kere yeniden saç uzayabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Hepimizin saçı her gün dökülür ve normalde dökülen saçın aynısından, aynı kalınlıkta yeni saç yerine geri gelir. Normal bir insanın ömrü boyunca ortalama 20 kez saçı dökülür ve yerlerine yenileri çıkar ve buna saçın büyüme döngüsü denir.
Saç dökülmesi; hormonal ve besinsel faktörler, kimyasal maddelere maruz kalmak, genetik yatkınlık, sistemik hastalıklar, kıl gelişimi bozuklukları, ilaçlar, psikolojik stres ve saçlı deri hastalıklarına bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Sağlıklı bir insanda saç dökülmeleri 2 aya kadar sürebilmektedir.
Özetle saçınızın ne kadar uzun olduğunun hiçbir önemi yoktur,Kellik çoğunlukla genetiktir yani ister yakın veya ister uzak akraba olsun sizinle aynı geni taşıyan biri kelse sizin de kel olmanız olasıdır.
Erkeklerde saçların dökülmesi 20'li yaşlarda başlayabilir. Bazı durumlarda bu daha geç de gerçekleşebilir. Tamamen dökülme ise 15 ila 20 yıllık süre içerisinde tamamlanır. Stresin saç dökülmesi üzerinde etkisi de bulunmaktadır.
Kuru veya hasarlı saçlar: Bunun hasar ve kuruluk seviyesine bağlı olduğunu belirtmek ile birlikte, her beş ila yedi günde bir şampuanlamayı öneriliyor. Kıvırcık saçlar: Maksimum saç büyümesi için haftada bir kez saç yıkama önerilir. Temizlemenin ardından saç kremi ile saçları nemlendirmek de önemlidir.
Mevsimsel saç dökülmesi en çok sonbaharın başında Eylül ve Ekim aylarında görülür.
Yenilenme süreci gelmiş olanların dökülmesi normaldir. Yıkama ve tarama döneminde daha fazla saç teli kaybı olur.
Tarakta 10'dan az tüy varsa, her şey normaldir. 10 ila 15 saç teliniz varsa mevsimsel saç dökülmesi olabilir. 15'ten fazla kıl görürseniz hemen saç dökülmesi tedavisi yöntemlerine başlamalısınız.
Saçları kazımak ya da kestirmek saç kalitesinin artmasını ve saçın kökten sağlıklı şekilde uzamasını sağlayabilse de saç dökülmesi sorununu önleyemez. Yıpranmış saçlarda; özellikle saçın aşırı yıkanması ya da sık sık fön çektirilmesi sebebiyle saçlar kuruyup yıpranabilir.
Çok yıpranmış saçların mutlaka ayda bir defa uçlarının kestirilmesi gerekir. Aksi halde yıpranmış saç görünümü ve uçlarda başlayan kırılmalar saç tellerinin üstlerine doğru ilerleyebilir. Saç kırıklarının alınması aslında saçların daha sağlıklı uzayabilmesine de olanak tanıyor. Elbette saçlar köklerden uzar.
Saçları uzun ya da kalın olan kişilerin saçlarını yıkadığı günlerde 150 - 200 saç teli dökülebilir. Saçı yıkamanın ertesi günü ise fazla dökülme görülmez.
Günde 150-200 saç telinin dökülmesi normaldir. Önemli olan, bu dökülen saçların yerine yenilerinin çıkmasıdır. Günde 200'den fazla saç kaybederseniz ve dökülme aniden meydana gelirse, reaktif saç dökülmesidir.
Halk arasında babada kellik varsa oğlunda da görüleceği inanışı yaygın. Ancak bilimsel veriler kellikte erkeklerin babaya değil dayıya çektiğini gösteriyor. Estetik ve Plastik Cerrah Dr. Nuri Soysal, "Erkeklerde saç oranı testesteron (erkeklik) hormonuna bağlı.
Saçın yaşam döngüsüne bağlı olarak günde 100 saç telinin dökülmesi normal kabul edilirken, bu orandan fazla olan saç dökülmeleri ciddiye alınmalı ve doktora başvurulmalıdır.
Kız ya da erkek olsun çocukların bebeklik döneminden itibaren saçlarının sürekli kısa kesilmesinin vücut gelişimine hiçbir katkısının olmadığını ifade eden Topaloğlu, ''Saçın uzatılmasının vücudun gücünü azaltıp büyümeyi engelleyeceği yönündeki söylentilerin hiçbir bilimsel dayanağı bulunmuyor'' dedi.
Çay ağacı, lavanta, dulavrat otu ve ozon yağları saç köklerinizi besleyerek dökülmeleri engeller. Kullanıcılar tarafından sıklıkla tercih edilen ürünler; yumurta, yoğurt, çilek ve lavanta maskeleri olarak sıralanabilir. Yumurta, limon suyu, süt ve zeytinyağını karıştırarak maske elde edebilirsiniz.
Saç dökülmeleri günlük olarak 100 telin üzerinde seyrediyorsa, saçta hacimsel bir azalma ve ya bir bölgede açılma yaşanıyorsa ve dökülme 6 ay üstü süre bu şekilde devam ediyorsa daha detaylı araştırmalar yapmak gerekir.
Japon ve Çinli kadınlar cilt bakımı ve sağlıklı saçların sırrını çözmüş gibiler. Bakım sırlarını ise pirinç suyuna borçlular. Asya ülkelerinden Çin ve Japonya'da pirinç suyu uzun yıllardır saç bakımı için kullanılıyor: saçlarınızın uzamasına izin veriyor ve yumuşatıyor.
Stres, saç dökülmesinin ana nedenidir. Ayrıca hormonal düzensizlikler, madde kullanımı, fiziksel ve psikolojik stres, genetik yatkınlık gibi durumlarda Avuç avuç saç dökülmesi nedenlerinden olur. Bu nedenler genetik ve cilt hastalıkları nedenleri dışında belirtilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri