İmzayı değiştirsen bile ne kadar istesen de imza karakteri değişmez. Zaten herhangi bir olay olmadığı sürece de kimse senin imzanın peşine düşmez. Herhangi bir olayda da dazaten kriminal inceleme yapılır ki o vakit ne kadar degistirirsen değiştir ortaya çıkar.
Hayır değil. Ancak tavsiye etmeyiz. Tavsiye olarak şayet imzanızı değiştirmek istiyorsanız bunu Noter önünde bir beyan ile yapmanız gelecekte başınıza gelme olasılığı olacak sahtecilik suçlarına karşı bir önlem olabilir.
İmzanın şekli mevzuatımızda,;kişinin adı soyadı yahut soyadının elle yazılması olarak tarif edilmiştir. Bu itibarla kişinin elinden sadır olan ve bu tanıma uyan imzanın hareketi, yazılışı ve figürleri değiştirilebilir. Yani, resmi manada bu yönde bir girişim veya tespit "imza beyannamesi" hariç şart değildir.
Yapılan değişiklikle özel belgeden hasıl olacak hukuki sonucun farklılaştırılması gerekir. Özel evrakta yer alan yazının değiştirilmesi veya yeni yazı eklenmesi, imza ve tarihin silinmesi veya değiştirilmesi, özel belgenin değiştirilmesi ve kullanılması suçunu meydana getirir.
Memurlukta ünvan değişince imza da değişiyor. Amir kaliteli imza ister mesela. bayanlarda ise evlenince soyisimle başlayan imza değişiyor mesela.
İlgili 34 soru bulundu
imza mı değistirmek istiyorum kimlik kartımı yenilesem yeter mi ? Resmi imzanız için notere gidip bir imza beyannamesi vermeniz yeterlidir. Daha önce vermemişseniz gidip sirküler vererek imzanızı resmi olarak tescil ettirmiş olursunuz. Özel bir yorumu görüntülüyorsunuz, tümünü görüntüleyin.
Kimlik Kartına e-İmza yüklemek zorunlu değildir.
Bir sözleşmenin atılan imza, o sözleşmedeki beyanın imzalayana ait olduğunu tasdikler. Aynı imzayı şahıs olarak aynı metnin altına birden fazla atarsak, hukuken bunun bir farkı ve önemi olmaz.
Senede atılan ikinci imzanın sonucu. Gerçek kişi borçluların senede tek imza ya da iki imza atması hukuki anlamda hiçbir farklılık doğurmamaktadır. Sonuç olarak senet üzerinde tek imza bulunması senedin geçerliliğini etkilemeyecektir. Tek imza bulunan senet de geçerlidir.
Genelde ad veya soyadının baş harfi kullanılmak suretiyle atılan basit bir işaret olduğundan taklidi kolaydır. Paraf atmak, formalite işlerde kullanılır. Kişi paraf atarak borç veya yükümlülük altına girmez, yani paraf atmak hukuki sorumluluk doğurmamaktadır. Bu yönüyle imza yerine kullanılamaz.
Bu usule tek imza sistemi denilmektedir. Birden fazla üyeye sahip yönetim kurullarında ise, şirket esas sözleşmesinde aksine hüküm yok ise, temsil yetkisi çift imza ile kullanılacaktır. Dikkat edileceği üzere "şirket esas sözleşmesinde aksine hüküm yok ise" ibaresini özellikle vurgulamaktayız.
İmza sirküsünün kaybolması halinde, yetkili kişinin noterden yeni imza sirküsü çıkartması gereklidir. Bu arada şunu da belirtmekte fayda var, sadece imza sirküsü ile işlem yapılamaz ancak yetkili kişinin nüfus cüzdanı ve imzasıyla birlikte işlem yapılabilir.
İmza sirküleri ne zaman değiştirilmelidir? İmza sirkülerinin bazen 3 yıllık yasal süre dolmadan da değiştirilmesi gerekebilir. İşletme adına tüzel kişi olarak görev yapan kişi işten ayrıldığında ya da aynı konuma farklı bir kişi geldiğinde imza sirküleri de değişmesi gerekir.
Zira, senetteki borçtan sorumlu olmak için, keşidecinin tek imzası yeterli olup; birden fazla imza atılmasına gerek bulunmamaktadır.”
İmza yazılarak atılması gerekmesinin yanında ad ve soy ad bulundurmalı ve özellikle ismin ilk başta kullanılması sağlanmalıdır. İmza atarken kişi kendi el yazısındaki tüm karakter çizgileri yansıtacak şekilde bir imza belirlemeli ve bu imzayı sürekli aynı şekilde atmaya özen göstermelidir.
İmza her zaman el yazısı ile atılmalıdır ve her zaman aynı formda olmalıdır. Farklı yerlerde farklı imzalar kullanılmamalıdır. Aynı zamanda imza her zaman aynı el ile atılmalıdır.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Ad, Soyad ve İmza:
Metnin bitiminden sonra, sağ alta, dilekçe sahibinin adı, soyadı yazılır. Ad ilk harfi büyük diğer harfler küçük; soyadtamamı büyük harfle yazılır. Eğer Unvan yazılacaksa sadece ilk harf büyük diğer harfler küçük yazılır. İmza ismin üstündeki boşluğa atılır.
Boş bir kağıda atılan imza genellikle geçersiz sayılır ancak bazı durumlarda geçerli sayılabilir. Açık senette imza atmak borçlu tarafın borçlarını ödeme yükümlülüğü altına girdiği anlamına gelir ve borçlarını zamanında ve tam olarak ödemesi gerekir.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Arasındaki hukuki ilişkiye veya anlaşmaya dayalı olarak şartlara göre doldurulacağı düşüncesiyle boş kağıda atılan imza geçerli kılınmıştır. Önemli olan imzanın kendi rızasına dayalı olarak atılması ve imzanın sahte olmamasıdır.
Bir kimseye tarafların anlaştıkları gibi doldurulmak (yazılmak) üzere ve rilmiş, imza beyaza (açığa) imza olarak tanımlanmaktadır3. Tekinay ise, önceden yazılmış bir sözleşme metni olmaksızın, boş bir kâğıda imzasını koyarak bunu alacaklıya veya üçüncü kişiye verilmesini beyaza imza olarak tanımlamaktadır4.
Ancak uygulamaya bakıldığında sık sık senetlerde iki ile karşılaşılmaktadır. Ancak iki imza içeren senedin geçersiz olduğunu söylemek mümkün değildir. Senette iki imzanın bulunması senetten doğacak olacak sonucu hiçbir şekilde farklılaştırmamaktadır. Yani tek imzalı senetlerde çift imzalı senetlerde geçerlidir.
İmzayı değiştirsen bile ne kadar istesen de imza karakteri değişmez. Zaten herhangi bir olay olmadığı sürece de kimse senin imzanın peşine düşmez.
Kimlik kartlarındaki bireye ait imza üzerindeki resimle aynı kişiye aidiyetini doğrulanması karşı taraf içinde önemli bir güvenlik unsurudur. Yeni kimlik başvurusunda bireyden imza örnekleri alınmaktadır.
Nüfus cüzdanlarında bulunmayan, ancak yeni kimlik kartı üzerinde ve çipte "geçerlilik tarihi, uyruğu, cinsiyeti, biyometrik veri, ıslak imza" bilgileri de yer alıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri